Ofte stillede spørgsmål angående strømforsyninger
Når det kommer til strømforsyninger, så er der et par spørgsmål, der altid går igen og igen ved os. Dem svarer vi hurtigt på herunder, i håbet om at det er lige det, du gerne vil vide. Er det noget anden information, du er ude efter? Så læs mere længere nede på siden, eller ring/skriv til vores kundeservice. Uanset hvad, så skal vi nok hjælpe dig med at få fat i den helt rigtige strømforsyning.
Hvordan virker en strømforsyning?
En strømforsyning virker ved at omdanne vekselstrøm fra din stikkontakt til jævnstrøm din computer kan bruge. Strømforsyningen har to sider med elektriske forbindelser. Den ene er der, hvor du tilkobler din PC til en stikkontakt, den anden er inde i computeren. Din strømforsyning er meget vigtig, da en computer trods alt ikke fungerer uden strøm.
Hvor stor strømforsyning skal jeg bruge?
For at vide hvor stor strømforsyning du skal bruge, skal du udregne din computers strømforbrug. Her kan man bruge en online PSU-beregner, eller selv researche hvad strømforbruget er for computerens hardware. CPU og GPU bruger mest strøm, men husk på at køling, RAM og SSD også bruger en smule. Du er også velkommen til at spørge os hos Føniks til råds – vi hjælper gerne, og vi er eksperter angående computere.
Lynkursus – hvad er en strømforsyning?
En strømforsyning er en enhed i din PC, der leverer strøm til alle de andre komponenter i computeren, og den er derfor strengt nødvendig for, at en computer overhovedet fungerer. Ofte bliver en strømforsyning også kaldt for en PSU (Power Supply Unit), men det gør ingen forskel, hvilket navn man bruger.
Strømforsyninger fås i forskellige størrelsers og med forskellige ydeevne. De mest normale størrelser er ATX, SFX og EPS, der alle er egnede til forskellige formål. ATX-strømforsyninger er de mest normalt til diverse stationære computere, om det så er til kontorbrug eller til gaming. SFX bruges ofte til kabinetter med en lille formfaktor, da disse strømforsyninger fylder mindre. Til sidst er der de største og generelt mest kraftfulde strmøforsyninger, altså EPS, som godt kan bruges til en computer, men ofte bliver brugt til servere eller lignende.
Sådan vælger du den rigtige strømforsyning
Din strømforsyning skal passe til den hardware, der er i din computer, og den må helst ikke være for svag kontra hardwaren eller for kraftfuld. Derfor vil vi gerne hjælpe dig med at vælge den helt rigtige strømforsyning. Du kan enten spørge os til råds med et opkald, en mail eller en chatbesked, og ellers gennemgår vi lige herunder, hvad du bør have for øje, når du er ude efter den perfekte strømforsyning.
- Kapacitet
- Effektivitet
- Støjniveau
- Kabler
Kapacitet
En strømforsynings strømstyrke måles i warr (W), og det er nødvendigt at have den korrekte mængde, så din PC kan køre ordentligt. Her handler de tikke om at få fat i en strømforsyning med den højest mulige kapacitet, for både for meget og for lidt strøm er ikke godt for computeren. Her bliver man altså nødt til at regne ud, hvor meget strøm ens processor og grafikkort hver især har brug for, og så bør man vælge en strømforsyning, der yder lidt mere end dette, så der også er strøm til de andre dele i ens PC. Første skridt er altså, at finde ud af, hvor meget strøm din hardware skal bruge. Herefter kan du begynde at se dig om efter en strømforsyning med matchende styrke.
Effektivitet
Én ting er, at din strømforsyning har den nødvendige kapacitet. Noget andet er, at de fleste gerne vil have en effektiv strømforsyning, der spilder mindst mulig energi, når dem konvertere stikkontaktens vekselstrøm til jævnstrøm. Her skal man holde øje med, om en strømforsyning har en 80 plus certificering. Har den dette, er du garanteret, at den er utroligt effektiv. Der er dog forskellige niveauer af 80 plus certificeringer, og skalaen ser således ud:
- 80 plus Titanium
- 80 plus Platinum
- 80 plus Gold
- 80 plus Silver
- 80 plus Bronze
- 80 plus
En 80 plus Titanium certificering er den bedst mulige, og de nedenstående står derefter i rækkefølge, alt efter hvor gode de er. Tag dog ikke fejl, det behøver ikke at være Titanium, du har fat i – enhver 80 plus certificering garanterer en rigtig god strømforsyning.
Støjniveau
Sidder du med headset på hele dagen, ligger du nok ikke mærke til, om din computer larmer lidt eller ej. Bruger du dog mest højtalere, eller sidder du bare ikke så ofte med lyd på ved din computer, kan det være utroligt irriterende, hvis ens PC larmer for meget. Strømforsyninger kan godt larme lidt, men der er desværre ikke en direkte måleenhed, der afgør mængden af larm de laver. Ønsker du en PC, der er så stille som muligt, er det fornuftige valg en ny og moderne strømforsyning med høj effektivitet fra et kendt mærke. Det er disse, der larmer mindst muligt.
Kabler
Det er lidt forskelligt, hvordan kabler fungerer på en strømforsyning. Nogle strømforsyninger bliver leveret med allerede fastgjorte kabler, men der er også modeller, hvor kablerne kan tilsluttes efter behov. Det er ikke sikkert, at det betyder noget for dig, men hvis det gør, så husk at tjekke efter, hvilken type kabling der er tale om.
Til dig der gamer
Hvis du skal til at købe en strømforsyning, er der en god chance for, at du skal bruge den til at bygge en gaming PC. Det vil ofte kræve en forholdsvist kraftfuld en af slagsen, så du kan gøre brug af en god processor og et stærkt grafikkort, der virkelig tillader dig at game på bedste vis. I disse tilfælde kan man med fordel overveje en strømforsyning, der er lavet specielt til gaming, så man er sikker på, at den er toptunet til opgaven. Corsair, Gigabyte og vores egne Føniks Gaming strømforsyninger er helt perfekte til formålet, og er de rigtige mærker at vælge, hvis du er gamer.