DDR5 RAM (Double Drive Rate 5 Random Access Memory) er den komponent i din computer, hvor data lagres midlertidigt. Computeren tilgår disse data aktivt, og det har betydning for computerens hastighed og ydeevne. Jo mere RAM, du har, jo hurtigere vil du kunne arbejde eller spille på computeren. Vi tilbyder DDR5 RAM fra de bedste producenter heriblandt Kingston, ADATA og selvfølgelig Corsair, der er et hit blandt gamere. Anbefalet antal DDR5 RAM afhænger selvfølgelig af de opgaver, som din PC skal udsættes for. Hvis du spiller de nyeste spil, laver tungt grafisk arbejde eller multitasker med 10 regneark på én gang, så er det nødvendigt med langt mere RAM end normen. Kontakt os gerne for mere info!

Resultater: 1093
Resultater: 1093


loader

DDR5 RAM – den fremtidssikrede standard

DDR5 RAM er den femte og seneste generation af RAM. Den nye standard blev introduceret i 2020, som en langsigtet afløser for DDR4 RAM fra 2014. I forhold til den tidligere standard byder DDR5 RAM på hurtigere hastigheder og mindre strømforbrug (typisk 1,1 V). De enkelte DCIM (eller RAM-moduler) kan nå en langt højere hukommelseskapacitet end tidligere. Loftet lå før på maksimalt 128GB, men kan nu løftes nu til hele 512GB, om end sådan en kapacitet kun er beregnet på datacentre og store servere.

Den dominerende standard er stadigvæk DDR4 RAM. Men der er ingen tvivl om, at DDR5 RAM med tiden vil overtage markedet, som den øvrige hardware udvikler sig, og produktionsomkostningerne falder. Med et kompatibelt bundkort og den lynhurtige DDR5 RAM er du dermed fremtidssikret til den nye standard. Og skal du have den absolut bedste ydelse til din gaming PC eller arbejdscomputer, leverer DDR5 RAM allerede her og nu den bedste hukommelse. Med DDR5 RAM får du:

  • Lynhurtig hukommelse – ofte mellem 4800-6200 MHz
  • Fremtidssikret teknologi – DDR 5 RAM bliver den nye standard
  • Energieffektiv ydelse – vekselspændingen er sænket til 1,1 V

Gaming og redigering

RAM (Random Access Memory) er computerens korttidshukommelse. Fra det sekund PC’en startes, indlæses en række processer og programmer ind i dens RAM. Udover essentielle operationer kan de fleste programmer nemt slettes fra RAM, men har man flere krævende programmer kørende på én gang, trækker det store veksler på hukommelsen. Noget af det mest krævende i den sammenhæng er gaming.

Nutidens grafisk imponerende spil kræver, at store mængder data (teksturer, AI, scripts osv.) indlæses fra harddisken over i RAM. Det kan ofte dreje sig om flere GB, hvorfor moderne spil typisk, som et absolut minimum, kræver 8GB RAM. Med sin høje kapacitet og hurtige hastighed er DDR5 RAM derfor det fremtidssikrede valg for dedikerede gamere.

Arbejder du med grafik, eksempelvis til sociale medier eller hjemmesider, foregår det ofte i ressourcekrævende programmer som Photoshop. Og arbejder du med video eller animation er kravene blot endnu større, når data skal indlæses til RAM. Her kan DDR5 RAM også være med til at lette arbejdsbyrden betydeligt. DDR5 RAM egner sig særligt til:

  • Gaming i højeste kvalitet
  • Video- og/eller billedredigering
  • Arbejdsstationer og servere

DDR5 RAM versus DDR4

Som allerede nævnt kan der være flere gode grunde til at vælge DDR5 RAM. Det kan dreje sig om, at du vil have den absolut bedste ydelse på markedet. Eller at du vil være fremtidssikret ved at investere i et nyt bundkort med DDR5-kompabilitet som Intel 600-serien. Men hvordan klarer DDR5 RAM sig over for den tidligere standard, DDR4?

Først og fremmest er der tale om et fartboost. Når det kommer til hastigheden målt i MHz overgår den meste DDR5 RAM langt de tidligere konkurrenter med en hukommelsesfrekvens på op mod 6000 MHz. Det vil sige, at DDR5 RAM kan levere op mod 6 milliarder cyklusser i sekundet,  hvilket omtrent er en fordobling i forhold til standardfrekvensen på DDR4 RAM DCIM.

Der er dog også en anden markant faktor, som har indflydelse på hastigheden. CAS (Column Address Strobe) latency benævner, hvor mange cyklusser det tager for et RAM-modul at få fat i den anmodede data og stille den til rådighed for CPU’en. CAS Latency kaldes også CL, og desto lavere nummer (målt i nanosekunder), desto hurtigere tilgås data. Den meste DDR5 RAM har en CL på mellem 36 og 40, så her har nyere DDR4 RAM foreløbigt stadig overtaget. DDR5 RAM har derfor ikke en så markant hastighedsfordel sammenlignet med DDR4 RAM, som man ved første øjekast skulle tro – men der er en fordel, og den kommer utvivlsomt til at vokse, som teknologien bliver mere udbredt.

Få den højeste kapacitet med DDR5 RAM

Der, hvor DDR5 RAM for alvor gør sig bemærket, er kapaciteten. DDR5 RAM med 16GB er langt mere udbredte end ved den tidligere standard. Det er endda muligt at komme i nærheden af massive RAM-moduler med 32GB eller 2x16GB uden at skulle tage et banklån, og priserne må forventes at falde yderligere, som tiden skrider frem.

Spørgsmålet om kapaciteten på DDR5 RAM hænger i høj grad sammen med hvilke – og ikke mindst hvor mange – opgaver, man har kørende på sin computer.

Bruger man blot sin PC til at surfe på nettet, sende mails eller andre dagligdagsopgaver, kan man nøjes med mellem 4-6 GB RAM. Til sådan et behov er man bedre tjent ved at billig DDR4 RAM. Bruger man i stedet sin PC til gaming, studier eller kontorarbejde er 8GB RAM et minimum. Hos Føniks Computer sælger vi DDR5 RAM med 8GB fra producenter som Kingston, Dell og Samsung.

Vi fører dog også RAM med yderligere kapacitet. 16GB eller 32GB er for dig, der vil spille de nyeste computerspil og samtidig chatte med venner over Discord eller dele skærmen. Eller det er for dig, der laver tungt redigeringsarbejde i ressourcekrævende programmer. I disse tilfælde skal der indlæses massive mængder data i computerens RAM, og den ekstra kapacitet i de nye DDR5 RAM-moduler kan være med til at sikre en hurtig og stabil ydelse.

Husk at tjekke kompatibiliteten

Ingen hardware kan stå alene, og dens ydelse eller endda funktionalitet er helt igennem afhængig af, at den fungerer med computerens øvrige komponenter. Det gælder også for RAM. Heldigvis er RAM-moduler ofte nemme at installere, da de fleste bundkort og CPU’er understøtter den dominerende standard. Da DDR5 RAM er en ny og banebrydende teknologi, er den kun kompatibel med bundkort og CPU’er, der specifikt understøtter den nye standard. Blandt understøttede enheder er Intels 12. generations CPU’er.

DDR5 RAM DIMM (RAM-moduler) til ATX-kabinetter anvender, ligesom den forrige generations hukommelse, en 288-PIN til forbindelse med bundkortet. Men udformningen er anderledes, og da spændingen også varierer, skal bundkortet specifikt understøtte DDR5 RAM. Det anbefales derfor, at du tjekker manualen eller produktspecifikationen på dit bundkort, hvis du er den mindste smule i tvivl. Du kan selvfølgelig også altid kontakte vores kundesupport for vejledning om DDR5 RAM. Skulle du fortryde dit køb tilbyder vi også en udvidet returret hos Føniks Computer.

Er du på udkig efter bestemt RAM? 

Er du på udkig efter bestemt RAM til din computer inden for bestemte mærker eller måske en bestemt generation af RAM, så kan du altid finde et stærkt udvalg online hos Føniks Computer. Vi har samlet flere generationer af DDR lige fra de helt ældre modeller til de nyeste modeller af DDR5! Du kan derfor roligt vælge mellem alt fra DDR2 til DDR3 til DDR4, så du kan opgradere din computer eller bærbar helt efter eget ønske! Under de fleste af vores kategorier for RAM finder du både DIMM men også SO DIMM, så du mere specifikt kan vælge hvilken du er interesseret i. Det er bare med at kigge vores udvalg igennem for at finde det helt rette DRAM til dine behov.

Foretrækker du et bestemt mærke af RAM? 

Hvis valget af RAM kommer an på selve mærket, så kan du vide dig sikker på at vi har de bedste mærker på markedet lige her i vores sortiment og du finder for eksempel de populære producenter Corsair, G.Skill, Gigabyte, Kingston og Team Group der alle byder på hukommelse til computere i ypperste kvalitet!