RAM banner.


Skal du bruge RAM (Random Access Memory) til din computer? Hos Føniks har vi altid et enormt udvalg, så du nemt kan finde lige det, du går og leder efter. Vi byder på RAM fra markedets mest anerkendte producenter – Corsair, PNY, Gigabyte, Kingston – samt en masse andre mærker. Samtidig kan vi også hjælpe dig, uanset om du skal bruge moderne DDR4 eller DDR5 RAM, eller om det er en ældre generation, du har brug for. Vi tør godt sige det, som det er: her på siden har vi alt, man skal bruge, når det kommer til RAM.

Resultater: 4704
Resultater: 4704


loader

RAM – ofte stillede spørgsmål

Vi får ofte spørgsmål angående RAM, da det godt kan være en avanceret størrelse at arbejde med – ligesom så meget andet hardware til ens PC. Derfor svarer vi herunder på de spørgsmål, vi oftest bliver stillet angående RAM.

Finder du ikke hurtigt svar på dit spørgsmål, eller vil du gerne vide mere om RAM? Læs mere længere nede på siden eller tag fat i vores kundeservice. Vi vil rigtig gerne hjælpe dig i den rigtige retning, så du vælger de korrekte RAM til dit behov.

Hvor meget RAM har jeg brug for?

Det kommer meget an på, hvad du skal bruge din computer til. De fleste kan sagtens nøjes med 8 GB RAM. Til gaming foreslår vi dog mindst 16 GB, og til krævende spil er 32 GB en god ide. Det er sjældent du skal bruge 64 GB RAM eller mere – det er for det meste til krævende programmer i erhvervsregi.

Er RAM og hukommelse det samme?

Når man snakker om en computer, så er RAM og hukommelse det samme. Dine RAM bliver ofte kaldt for computerens korttidshukommelse, og dit drev (SSD/HDD) bliver kaldt for langtidshukommelsen. Det er altså meget normalt at kalde RAM for hukommelse.

Er 8 GB RAM nok til studie?

8 GB RAM er helt perfekt til langt de fleste studier. Medmindre du skal bruge krævende programmer i løbet af dit studie, så kan du altså sagtens klare dig med 8 GB RAM.

Hvad er RAM? Et lynkursus

RAM står for Random Access Memory, og det bliver ofte sammenlignet med at være en computers korttidshukommelse. Det er fordi RAM fungerer som et mellemlager for data, hvilket betyder at det er her din PC midlertidigt opbevare data fra programmer og lignende.

Grunden til at det er vigtigt med et mellemlager for data, er fordi det tillader PC'en hurtigere at tilgå relevant data. Har du ikke nok RAM, så skal dataen hentes direkte fra din SSD, og det går noget langsommere, hvilket er grunden til, at computerspil m.m. kører dårligt, hvis du ikke har nok RAM.

Hold øje med kompatibiliteten

Du skal have tungen lige i munden, når du investerer i RAM til din PC, for det er ikke alle RAM blokke, der er kompatible med al hardware. Vi kan sagtens hjælpe dig, men ellers giver vi lige et lynkursus i RAM og kompatibilitet.

  • DDR
  • Pins
  • DIMM

Det er dit motherboard, også kaldet et bundkort, der virkelig afgør din computers kompatibilitet med forskellige tper af RAM. Du kan eventuelt se på et nyt motherboard, hvis du skal bygge en PC eller opgradere den gamle betydeligt.

DDR – Double Data Rate

DDR står for Double Data Rate, og det har betydning både for hastigheden på dine RAM, og hvilken generation de er fra. Generationen er her det vigtige at holde øje med, og der er følgende generationer: 

I specifikationerne på et bundkort står der, hvilken generation af DDR RAM det er kompatibelt med. På Moderne motherboards vil det ofte være DDR4 eller DDR5 RAM, der er tale om, men har du en ældre model, skal du måske også bruge ældre modeller af RAM.

Pins

RAM har et antal såkaldte Pins, og det er disse, der forbinder en RAM blok til computerens bundkort. Du kan læse i specifikationerne på RAM, hvor mange Pins de har, og på specs til bundkortet står der, hvor mange Pins der passer dertil.

DIMM – Dual In-line Memory Module

RAM har en fysisk størrelse, og den skal også passe til DIMM-portene på motherboardet. Her er der 3 typer af DIMM-størrelser at snakke om: DIMM, SO-DIMM og MicroDIMM. DIMM er den mest almindelige type, hvorimod SO-DIMM oftest bruges til bærbare.

På de fleste moderne bundkort vil der være plads op til 4 RAM-blokke, og du bør enten bruge 2 eller 4 af disse pladser. Heldigvis er moderne RAM også designet til dette, så der er intet at bekymre sig om.

En hurtig opdatering på at finde kompatible RAM er altså, at du skal have fat i den rigtige generation, sørge for at mængden af Pins passer og at det er den korrekte slags DIMM. Det behøver derfor ikke være så kompliceret.

RAM – de vigtigste specs

Selvom du har styr på, hvordan du finder RAM der passer til din PC, så er der stadig mere at overveje. Du skal trods alt have RAM, der passer perfekt til dit behov, og derfor er deres specifikationer vigtige. Vi foreslår at se kigge på:

  • Kapacitet
  • Hastighed
  • Latenstid

Det er især de ovenstående punkter, der er med til at afgøre ydeevnen på dine RAM, og om dermed om de kommer til at være effektive nok til de spil og programmer, du ofte bruger.

Kapacitet

Du skal huske at vælge ram med nok kapacitet til dit behov. Kapaciteten vil stå i GB, og der vil oftest være tale om 8, 16 eller 32 GB. Nogle gange kan det dog være helt op til 64 eller ligefrem 128 GB.

Til gaming vil vi foreslå dig at have mindst 16 GB RAM, men vil du gerne spille krævende spil i de højeste settings, så er det nødvendigt med 32 GB. Til hverdagsbrug og er 8 GB RAM dog helt fint.

Hastighed

Hvis alt skal gå så lynende hurtigt som muligt på din computer, så skal du vælge RAM med en høj hastighed. Hastigheden på RAM måles i megahertz (MHz), og tommelfingerreglen er, at jo højere MHz jo bedre. Husk dog på, at det kun er de nyeste DDR versioner, der virkelig har meget fart på.

Latens

Latenstiden har også at gøre med hastigheden på dine RAM, men det handler her om, hvor hurtigt dine RAM kan svare på anmodninger fra det andet hardware i din PC.

Ofte angives latenstiden med en række bogstaver og tal alla CL16, CL19 eller lignende. Her er den gyldne regel, at jo mindre en latentstid jo bedre. Det er ikke det vigtigste, når du vælger RAM, men det er også en faktor man kan kigge på.

Alle de populære brands

Der er utroligt mange producenter af RAM på markedet, og langt de fleste af dem er rigtig gode. Der er dog nogle producenter, der bare laver bedre produkter end andre, og her synes vi især det er værd at kigge på følgende:

Disse brands er kendt for deres ekstremt høje kvalitet, og du kan derfor være sikker på, at du her får lige de RAM, du har brug for. Du kan også nemt finde RAM med RGB-lys fra mange af dem, hvis du er interesseret i dette.

Vil du vide andet om vores udvalg af RAM?

Hvis vi du vil vide andet om vores sortiment, eller hvis der er nogle specifikke RAM, du gerne vil høre mere om, så står vi klar og parat til at svare på dine spørgsmål og hjælpe dig på vej.

Du kan ringe til os indenfor vores åbningstider, så tager vi gladeligt en snak med dig. Ellers er det bare at skrive en besked i chatten eller at sende os en mail – så kommer vi tilbage til dig så hurtigt som muligt.