Resultater: 86
Resultater: 86


loader

AMD Ryzen – FAQ med Føniks Computer

AMD Ryzen er nogle af de bedste CPU'er på markedet, og på grund af dette, samt deres rivalisering med konkurrenten Intel, svæver der altid en del spørgsmål omkring denne avancerede hardware. Det er der heldigvis råd for.

Her i vores AMD Ryzen FAQ prøver vi så vidt som muligt, at svare på de oftest stillede spørgsmål der huserer om disse processorer fra den anerkendte producent. Finder du ikke lige svar på dit spørgsmål, så kan du altid læse mere her på siden, og ellers står vores kundeservice klar til at hjælpe.

Hvad er en Ryzen processor?

En AMD Ryzen processor er, på mange måder, hjernen i din computer. Den styrer langt hen af vejen det, der sker i hele maskineriet. Processoren er derfor utroligt vigtig, og din PC kan slet ikke køre uden denne hardware.

Hvad er bedst Ryzen eller Intel?

Både AMD Ryzen og Intel Core CPU'er er utroligt gode, og der er ikke en direkte vinder imellem dem. Alt efter pris, ydeevne, nyeste serier og mange andre faktorer, kan de begge nemt pludselig overgå hinanden. Én ting er dog helt sikkert: begge er rigtig gode!

Er AMD Ryzen 7 godt?

AMD Ryzen 7 er nogle rigtig gode processorer. De har en høj ydeevne til en overkommelig pris, og langt de fleste gamere behøver ikke en stærkere CPU end en AMD Ryzen 7.

Computerens hastighed afhænger af processoren

Når du kører computerprogrammer (dit styresystem, browser, computerspil, etc.) på din PC, er det i højeste grad din processor, der er på arbejde. Processoren, ofte kaldt en CPU (Central Processing Unit), udfører alle de instruktioner, som du og dine programmer kræver. Derfor kaldes den ofte computerens hjerne.

Jo hurtigere din AMD Ryzen processor er, jo hurtigere og mere flydende kører stort set alt, hvad du foretager dig på computeren derfor også. Derfor er en god CPU en af de bedste investeringer, du kan gøre dig, når du vælger komponenter til din computer.

Det betyder selvfølgelig ikke, at al den anden hardware i din PC er uden betydning – det har alt sammen en funktion, og det er alt sammen vigtigt. Alligevel er det vigtigt ekstra vigtigt, at overveje en god CPU, og det bliver ikke meget bedre end med AMD Ryzen.

Find AMD Ryzen CPU'en til dit behov

Hvis du overveje at investere i en AMD Ryzen CPU, så bør du overveje, hvad det er, du skal bruge den til. Der er nemlig stor forskel på de forskellige AMD Ryzen modeller, og det handler både om ydeevne og prisen.

Selvfølgelig kan du bare købe den mest kraftfulde vi har på lager, hvis det virkelig er det, du har lyst til. Men der er ikke nogen grund til at have en processor, der er meget stærkere end al din anden hardware, eller som yder meget mere, end du har behov for. Desuden kan du spare en masse penge, på at vælge den helt rigtige model!

AMD Ryzen er delt op i niveauer, og vi foreslår derfor at se på forskellige niveauer, alt efter hvad det er, du skal bruge en ny CPU til. Det, du har med at gøre, er:

Ydeevne, pris og hvad de er gode til svinger meget alt efter niveau, så sæt dig endelig til mage, så skal vi nok hurtigt forklare de gængse forskelle niveauerne imellem.

Til de basale behov

Skal du blot bruge en AMD Ryzen processor, der kan bruges til hverdagens gængse opgaver, eller måske meget simple computerspil, så er det enten AMD Ryzen 3 eller en af de mindre avancerede AMD Ryzen 5 modeller, du skal have fat i.

Det giver dig mulighed for uden problemer at skrive mails, browse online og se vidoer og andet content. De er derfor også oplagte, når det kommer til kontorarbejde, og hvis du finder en model med et integreret grafikkort, så kan du ofte slippe helt for at investere i et dedikeret grafikkort.

Det alsidige valg

Hvis du vil være helt sikker på at tage et valg, der passer næsten hvem som helst rigtig godt, så er AMD Ryzen 5 og AMD Ryzen 7 helt klart de optimale valg. Så er du nemlig sikker på, at du ikke får for lav ydeevne.

Det kan være, at du ofte har mange programmer til at køre på din computer på én gang, om det så er i hjemmet eller på kontoret. Her er det godt med en solid processor, som sørger for, at PC'en kan multitaske ordentligt.

De kraftigere af AMD Ryzen 5 modellerne, samt stort set alle 7'erne, er også rigtig gode, hvis du gerne vil game. Her er AMD Ryzen 5 faktisk et af de mest populære valg, fordi du for prisen bare får en rigtig god CPU.

Høj ydeevne, ingen kompromis

Hvis du absolut nægter at gå på kompromis, og du vil være helt sikker på, at du har en processor der kan trække det hele, så er de højere niveauer af AMD Ryzen det helt rigtige valg.

De mest kraftfulde af 7'erne og alle 9'erne kommer med sikkerhed til at tjene dig godt, og de byder på et væld af ydeevne langt ud over det sædvanlige.

Så uanset om det er gaming på højt niveau eller tunge programmer der kræver meget af din computer, så er disse AMD Ryzen CPU'er helt sikkert vejen fremad.

Erhvervslivets redningsmand

Til de fleste i erhvervslivet er AMD Ryzen 9 mere end ganske udmærket, og det vil være sjældent, at der virkelig er behov for en stærkere CPU. Der er dog en mulighed, hvis I i sandhed skal bruge det stærkeste af det stærke hardware.

En AMD Ryzen Threadripper er til jer, der skal køre tunge regnskabsprogrammer, har avancerede programmer til at udregne på hospitaler og i lignende sammenhænge. I kan få dem med op til 64 kerner og 128 tråde – det er i sandhed nogle af de mest kraftfulde processorer, som man kan investerer i.

Dobbelttjek kompatibiliteten

Det ville være nemt, hvis alt hardware i verden bare passede sammen uden nogen problemer. Virkeligheden er desværre ikke så nem og ligetil. Med en del af det bliver man altid nødt til at overveje kompatibiliteten.

Noget af det – eksempelvis CPU og bundkort – skal direkte passe sammen. Andet – som GPU og strømforsyning – passer nemt sammen, men skal passe sammen i henhold til ydeevne.

Vil du til at investere i en AMD Ryzen CPU, så er der altså nogle andre dele i din computer, som du virkelig skal huske at have i mente, og du bør altid dobbelttjekke kompatibiliteten.

Først og fremmest skal du være sikker på, at dit bundkort er kompatibelt med den AMD Ryzen model, du gerne vil have. Kan disse dele ikke sluttes sammen, så er der intet i din PC, der kommer til at fungere.

Hvis du skal game, have gang i 3D-rendering eller lignende grafikintensive opgaver, så sørg også for, at dit grafikkort og din AMD Ryzen processor er i omtrent samme vægtklasse. Så kommer alting til at køre meget bedre.

Husk også, at især din processor og dit grafikkort er de dele i PC'en, der har brug for mest strøm. Det er derfor altid fordelagtigt at tjekke, om du har en PSU (Power Supply Unit), der kan uddelegere strøm nok til hele systemet.

Kompatibilitet er vigtigt, men det kan også hurtigt blive lidt af en jungle af finde rundt i. Med nogle hurtige Google søgninger kan man komme rigtig langt, og ellers står vores kundeservice altid klar til at hjælpe dig, hvis du er i tvivl om noget.

Hold øje med specifikationerne

Selvom du både kan finde AMD Ryzen 3, 5, 7 og 9, og disse er overordnet fine indikatorer for, hvad det er for et niveau af CPU, du får fingrene i, så er de forskellige modeller fra forskellige serier indenfor et niveau stadig forholdsvist forskellige.

Det kan derfor være værd at overveje de specifikationer, der især har en indflydelse på en processors ydeevne. Vi foreslår derfor, at du overvejer at se nærmere på:

  • Kerner og tråde
  • Clock-frekvens og IPC
  • Cache
  • Termisk designeffekt

Det er selvfølgelig ikke sikkert, at de du behøver tjekke op på, hvad forskellige specifikationer for AMD Ryzen indikerer og betyder. I så fald kan du blot springe over denne sektion, eller hvis det er for langt uden for din boldgade, så tjek ind med vores kundeservice, de har nemlig helt styr på det.

Cores og threads

Antallet af kerner, og herved også tråde, er en rigtig god indikator for, hvad du kan forvente af din nye AMD Ryzen processor.

Alle kernerne på en CPU er hver især en separat enhed, der afvikler opgaver og beregninger for din PC. Jo flere af dem, jo mere effektiv en processor er der derfor tale om. Det betyder også, at din PC bliver bedre til at multitaske, hvis du vælger en AMD Ryzen model, der har flere kerner.

Ofte vil mængden af tråde være det dobbelte af mængden af kerner. De hjælper især med at sørge for, at forskellige ting i et program kan køres parallelt, og de er også utroligt effektive til at distributere nødvendig hukommelse. Langt hen ad vejen hjælper de med mange af de samme ting som kernerne.

Det vigtige at huske på her dog blot, at jo flere kerner og tråde jo bedre en CPU er der ofte tale om.

Clock-frekvens og IPC

Clock-frekvensen har betydning for, hvor hurtig en givet AMD Ryzen CPU arbejder. Det mest korrekte at sige er, at clock-frekvensen angiver antallet af cykler, en AMD Ryzen processor kan udføre hvert sekund. Den vil langt størstedelen af tiden angives i GHz (gigahertz).

Du kan dog ikke bare se på en forskel i clock-frekvens og derudfra afgøre, hvilken AMD Ryzen processor der er hurtigst. Du bliver også nødt til at overvejere IPC.

IPC står for Instructions Per Cycle, og det afgør hvor mange opgaver en AMD Ryzen CPU kan udføre per cyclus. Det kan altså være ligemeget, at din clock-frekvens er helt oppe igennem skyerne, hvis IPC'en ikke kan følge med, for så kan processoren alligevel ikke få udfører opgaverne lige så hurtigt som den kører.

Overordnet set er både clock-frekvens og IPC dog rigtig fine indikatorer for, hvor god en AMD Ryzen model du sidder og kigger på.

Cache

Cachen kan tænkes på som en form for RAM, der er blevet integreret på en given CPU. Cachestørrelsen er derfor også vigtig, når du sidder og ser på AMD Ryzen, og det er noget, AMD som firma er begyndt at fokusere rigtig meget på.

Normalt skal en AMD Ryzen processor hente data fra din SSD, som den derefter kan arbejde med. Det data den henter herfra, kan den dog midlertidigt gemme i cachen, hvis det er relevant – det kan for eksempel være, når du sidder og gamer.

Data i cachen er meget hurtigere tilgængeligt for din AMD Ryzen processor, end hvis den skal hente det helt ovre fra SSD'en, og det øger derfor ydeevne og hastighed, hvis der er mere plads på cachen, som CPU'en kan gøre brug af.

Termisk designeffekt

Den termiske designeffekt er en indikator for, hvor meget varme du kan regne med at en AMD Ryzen processor udleder, når den kører på fuldt tryk. Det har derfor ikke direkte noget at gøre med ydeevnen, men det er stadig vigtigt at have i mente.

Det hjælper dig nemlig med at finde ud af, hvor megen køleevne din computer skal have at gøre med, for at den kan holde styr på din processor. Her vil du ofte gøre brug af helt standard blæsere, eller hvis det skal være virkelig effektivt, så kigger du på vandkøling.

CPU'en er trods alt PC'ens hjerne, og det handler derfor om at holde den kølig, selv i for computeren stressende situationer.

Bredt udvalg af AMD Ryzen hos Føniks Computer

Uanset hvilken AMD Ryzen model du går og overvejer, så kan du godt regne med, at den er i vores sortiment her ved Føniks Computer. Vi har et utroligt bredt udvalg af AMD Ryzen processorer både til hverdagen, gaming og erhverv.

Så det er bare at se dig omkring, for du skal nok finde en, der passer perfekt til dit behov. Processoren er trods alt på mange måder den vigtigste del i hele din computer, så selvfølgelig skal du have adgang til en god en af slagsen! Det sørger vi for her hos Føniks.

Har du spørgsmål angående AMD Ryzen?

Hvis der er noget du gerne vil vide om AMD Ryzen, eller hvis du har spørgsmål til andre processorer vi har på lager, så er du mere end velkommen til at tage fat i vores kundeservice.

Et opkald eller en hurtig besked via chat eller email er alt det tager. Så skal vi nok guide dig i den rigtige retning. Om det handler om AMD Ryzen eller Intel Core, så kan du være helt sikker på, at vi ved en ting eller to, når det kommer til CPU. Den viden vil vi rigtig gerne bruge til at hjælpe dig.