bundkort

Her hos Føniks Computer har vi et stort udvalg af bundkort og tilbehør hertil, alt sammen til skarpe priser, så står du og mangler en specifik model til en ordentlig pris, er det lige her den skal findes. Vi fører en lang række bundkort til AMD processorer og Intel processorer, og vi har desuden kort til server og arbejdsstation. Vores sortiment består af en lang række kvalitetsprodukter fra mange af markedets største og mest populære mærker, som for eksempel ASUS, MSI, ASRock, Gigabyte, med flere. Se nærmere på vores store udvalg og find den model der passer til dine behov, her på siden.

Resultater: 1036
Resultater: 1036


loader

Hvorfor er et bundkort vigtigt?

Et bundkort, også kaldet motherboard, er det vigtigste komponent i en computer. Dette skyldes at et bundkort har den centrale opgave at forbinde alle de andre vigtige komponenter (CPU, RAM, harddisk, grafikkort og lydkort) samt en række af bundkort-internt hardware. Derudover indeholder det alle de porte, der bruges til at tilslutte ekstern hardware, såsom mus, tastatur, skærm, lyd og andet.

Hvor mange gamere planlægger at bruge størstedelen af deres budget på grafikkortet og processoren, så kan det være en idé at bruge noget af budget på et bundkort også. Ofte beholder du dit motherboard i længere tid end mange af de andre komponenter, hvorfor det kan være værd at investere i et ordentligt et af slagsen.

Hvad skal du overveje når du vælger motherboard?

Bundkort varierer i deres pris, størrelse og egenskaber. Derfor er det vigtigt at du gør dig en række overvejelser før du vælger, for det skal passe til dit gaming-setup de næste mange år. Nedenunder gennemgår vi en række af de vigtigste egenskaber, man bør overveje ved sit motherboard.

De mest essentielle overvejelser er:

 • Hvilken processor/CPU har du?
 • Størrelse af bundkort
 • Hvilke porte skal dit bundkort have?
 • Hvor mange RAM har du brug for?
 • Hvilke udvidelses-slots skal dit bundkort have?
 • Hvor meget skal det koste?

AMD eller Intel - Processorens kompatibilitet med bundkort

Hvilken processor (også kaldet CPU) du planlægger at tilkoble dit bundkort, er det første du bør finde ud af. Et bundkort er udstyret med en CPU-sokkel, der kun passer til specifikke processorer. Vigtigst er at være opmærksom på om din processor er fra Intel eller AMD da disse benytter forskellige sokler. Derudover skal du være opmærksom på hvilken generation af processor du planlægger at benytte, da sokkel-kompatibiliteten ofte ændres fra generation til generation.

Er du i tvivl så læs på specifikationerne på motherboard eller processor. Disse vil ofte tydelige angive hvilke bundkort eller processor de er kompatible med. Er du stadig i tvivl, kan du google modellen af din processor eller bundkort.

Find den rette størrelse

Det er vigtigt at dit motherboard passer ind i det kabinet, du har tænkt at bruge til dit PC setup. Bundkortets formfaktor kommer i tre størrelser som beskrevet her:

 • ATX (12 x 9,6 tommer): Er standarden indenfor bundkort. Denne giver rigelig plads til alle enheder, der skal tilsluttes.
 • Micro-ATX (9,6 x 9,6 tommer): Mindre bundkort med færre udvidelses slots.
 • Mini-ITX (6,8 x 6,8 tommer): Mindste bundkort, som benyttes til mini PC’er. Disse har oftest kun plads til et enkelt grafikkort og færre konnektorer til RAM og datalagring.

Antal porte

Bundkort kommer med et utal af porte, som afgør hvilke eksterne komponenter du har mulighed for at tilslutte. Typiske porte, der er at finde, er:

USB 2.0: Langsommere type af USB-port med en maksimal datahastigheder på omkring 50 MB/s. Disse passer perfekt til tilslutning af hardware som tastatur, mus og mikrofon, der ikke kræver særligt hurtige datahastigheder.

USB 3.2: Hurtigere type af USB-port med en maksimal datahastighed på op imod 2 GB/s. Disse er ideelle til eksterne enheder, som kræver meget hurtige forbindelser. F.eks. USB-stik eller eksterne harddisks.

USB-C: Den nyeste universelle type af USB. Passer til de fleste moderne smartphones og til en del tablets og bærbare computere. USB-C er et af de mest fremtidssikrede porte.

HDMI og DisplayPort: Tilslutning af computerskærm foregår for det meste over enten HDMI eller DisplayPort (DP). Tjek hvilke porte det passer med din computerskærm og undersøg hvilken type passer bedst til dit behov. Både HDMI og DisplayPort findes i forskellige generationer med forskellige båndbredder.

Audio port: Tillader tilslutning af lydstik til mikrofon og højtalere/headset i form af mini-jack stik.

Antallet af RAM i motherboardet

De fleste bundkort er i dag udstyret med 4 RAM slots. Dette gør det let, løbende at udvidede mængden af hukommelse en PC har. En større hukommelse (antal af RAM) er nødvendig, hvis man har planer om at køre mange applikationer samtidig. Derudover kræver visse programmer et stort antal af RAM.

I dag er 16GB til 32GB ofte tilpas for de fleste. Det er dog heldigvis meget let at installere nye RAM i sit motherboard, hvis man skulle finde ud af at man har brug for flere.

Forskellige typer udvidelses-slots

Dit bundkort vil ofte indeholde to typer af udvidelses-slots, PCIe x1 og PCIe x16.

PCIe x1 er de mindste PCIe slots. De fylder derfor ikke så meget på dit motherboard, til gengæld er de langsommere end de andre typer af PCIe. De benyttes til udvidelseskomponenter som:

 • Ekstra USB-porte
 • Netværkskort
 • Lydkort
 • SATA-udvidelse

PCIe x16 er de største PCIe slots. Ofte er der kun ét af disse på et bundkort, dog vil der på dyrere modeller af bundkort kunne være flere. Disse til udvidelseskomponenter som:

 • Grafikkort
 • Ekstremt hurtig PCIe til SSD-lagring

Er man interesseret i at benytte flere grafikkort samtidigt (SLI teknologi) er det nødvendigt med mere end ét PCIe x16 slot.

Hvor meget skal et bundkort koste?

Prisen på et motherboard kan variere fra under tusinde kr. og til flere tusinde kr. Men hvad får man så for pengene? Ofte vil et dyrere bundkort indeholde porte og udvidelses-slots i nyere generationer. F.eks. er de nyere PCIe 5.0 x16 meget hurtigere end de ældre PCIe 3.0 x16. Derudover vil bundkort i den øvre prisklasse have flere af de nyere porte, såsom USB 3.2 og USB C eller ét ekstra PCIe x16 slot, til et ekstra grafikkort.

Hvorvidt du har brug for de ekstra porte og slots, kommer an på dine krav. Kræver dit hurtige grafikkort et af de nyere PCIe x16 slots, vil du kun få det maksimale ud af bundkortet, hvis det er udstyret med denne.

Vi leverer motherboards fra de mest populære producenter

På siden her finder du et udvalg af bundkort fra nogle af de mest populære producenter af bundkort. Disse inkluderer:

 • ASUS
 • MSI
 • ASRock
 • Gigabyte
 • Intel

Du kan naturligvis altid kontakte vores kundeservice, skulle du have spørgsmål i forbindelse med vores udvalg af motherboards. Vi sidder klar på telefonen, på mail eller via chatten. Find vores kontaktoplysninger øverst eller nederst på siden.