Motoriklegetøj - hvorfor er det godt til dit barn?

Sidst opdateret: 30-08-2023 13:08:58
Oprettet: 30-08-2023

motorik børb

Udviklende Leg: Hvorfor motoriklegetøj er gavnligt for førn

Børns udvikling er en fascinerende rejse, hvor hver lille milepæl betyder en verden af forandring. En af de mest betydningsfulde aspekter af denne udvikling er motorikken - evnen til at bevæge sig og koordinere musklerne. Motorik legetøj spiller en afgørende rolle i at fremme denne udvikling på en sjov og engagerende måde. Lad os dykke ned i, hvorfor motorik legetøj er så godt for børn.

Styrkelse af fin- og grovmotorik

Motorik legetøj er designet til at udfordre både fin- og grovmotoriske færdigheder. Finmotorik indebærer præcise bevægelser som at gribe, dreje og trykke, mens grovmotorik omhandler større bevægelser som at kravle, hoppe og balancere. Ved at interagere med forskellige typer motorik legetøj bliver børn nødt til at bruge begge typer færdigheder, hvilket styrker deres muskler og forbedrer deres koordination.

Sensorisk udforskning

Motorik legetøj tilbyder ofte forskellige teksturer, former og størrelser, der appellerer til børns sanser. Dette skaber en sensorisk rig oplevelse, hvor børn kan føle, røre og udforske forskellige materialer. Denne sensoriske stimulation er ikke kun underholdende, men den hjælper også med at forbinde hjernen med kroppen og skaber en dybere forståelse af omverdenen.

Kreativ problemløsning

Mange motorik legetøjssæt indeholder puslespil, blokke og byggesæt, der kræver, at børnene tænker kreativt og finder måder at løse problemer på. Dette stimulerer deres kognitive færdigheder og udfordrer dem til at tænke ud af boksen. Når de prøver og fejler for at finde den rigtige løsning, udvikler de ikke kun deres motorik, men også deres tankeprocesser.

Forbedret koncentration

Motorik legetøj kan være komplekst og kræve en vis grad af koncentration. Når børn fokuserer på at løse en opgave eller manipulere legetøjet på en specifik måde, træner de deres evne til at koncentrere sig om en opgave. Dette er en vigtig færdighed, der også kan overføres til andre områder af deres liv, som skolearbejde og sociale interaktioner.

Sjov og engagement

Måske det vigtigste aspekt er, at motorik legetøj simpelthen er sjovt for børn. Når læring er pakket ind i leg, er børn mere tilbøjelige til at engagere sig og udforske. Den glæde og tilfredsstillelse, de oplever ved at mestre en ny bevægelse eller løse en udfordrende opgave, skaber en positiv forbindelse til læring.

I en tid, hvor skærme og digital underholdning er så udbredte, er det vigtigere end nogensinde at tilskynde til fysisk aktivitet og hånd-øje-koordination hos børn. Motorik legetøj giver en balance mellem underholdning og udvikling, der kan hjælpe børn med at opnå deres fulde potentiale. Så næste gang du vælger legetøj til de små, tænk over, hvordan motorik legetøj kan berige deres udviklingsrejse på en sjov og givende måde.

 

motorik legetøjlegtræer

Forslag til lege, der udvikler børns motoriske færdigheder

1. Skattejagt: Arranger en skattejagt i haven eller indendørs, hvor børnene skal følge spor og løse gåder for at finde skatten. Dette kræver både grov- og finmotoriske færdigheder, da de skal bevæge sig rundt, hoppe over forhindringer og løse opgaver.

2. Hoppeboldsløb: Opstil en bane med kegler eller markeringer, og lad børnene hoppe fra en bold til en anden som en frø. Dette er en sjov måde at styrke deres balance og koordination på.

3. Boblejagt: Blæs sæbebobler, og lad børnene jage og poppe dem ved hjælp af deres hænder. Dette er en fantastisk øvelse for deres øjen-hånd-koordination og finmotorik.

4. Farvemix-maleri: Giv børnene en palet med forskellige farver maling. Lad dem bruge deres hænder til at blande farverne og skabe et farverigt maleri. Dette stimulerer deres taktile sans og finmotoriske færdigheder.

5. Ægge-løb: Arranger en bane, hvor børnene skal balancere en ske med et plastikæg på. De skal løbe gennem banen uden at tabe ægget. Dette udfordrer deres balance og finmotorik.

6. Byg en forhindringsbane: Lav en forhindringsbane i haven eller stuen med puder, kasser, tæpper osv. Lad børnene kravle under, hoppe over og krybe gennem forhindringerne for at fuldføre banen.

7. Fingerstrik: Lær børnene at fingerstrikke med garn. Dette er en finmotorisk aktivitet, der også kan stimulere deres tålmodighed og koncentration.

8. Labyrintleg: Lav en simpel labyrint på papir eller med malingstape på gulvet. Børnene skal føre en bold gennem labyrinten ved at vippe og dreje papiret eller balancere bolden på tape-stien.

9. Hinkespil: Lær børnene forskellige hinkespil som "Hinkerude" eller "Hopscotch." Dette forbedrer deres spring- og hoppefærdigheder.

10. Boblefodbold: Lad børnene komme ind i store oppustelige bobler og lade dem bumpes ind i hinanden. Dette er en sjov måde at arbejde på deres balance og samtidig have det sjovt.

Husk, at det vigtigste er at skabe en sjov og positiv oplevelse for børnene. Legene bør tilpasses deres alder og evner, så de føler sig udfordret og engagerede, samtidig med at de udvikler deres motoriske færdigheder.

Børns motoriske udvikling i forskellige alderstrin

Børns motoriske udvikling gennemgår markante ændringer på forskellige alderstrin. Her er en oversigt over, hvordan motoriske færdigheder udvikler sig gennem barndommen:

Spædbarn (0-12 måneder): I løbet af det første år gennemgår spædbørn en utrolig udvikling af deres motoriske færdigheder.

 • 0-3 måneder: I begyndelsen har spædbørn refleksbevægelser som at gribe efter objekter, når de kommer i kontakt med deres hænder. Deres hovedkontrol er svag, og de kan typisk ikke holde deres hoved op selv.

 • 4-6 måneder: Spædbørn begynder at udvikle mere kontrol over deres hoved og nakke, hvilket gør det muligt for dem at løfte hovedet under maveleje. De begynder også at rulle fra mave til ryg og omvendt.

 • 7-9 måneder: Børnene sidder normalt uden støtte omkring 7-9 måneder. De begynder også at gribe og udforske objekter med fingrene, hvilket er en vigtig del af deres finmotoriske udvikling.

 • 10-12 måneder: De fleste børn begynder at kravle eller trække sig frem, nogle begynder også at tage deres første skridt. De udvikler evnen til at gribe små genstande med tommel og pegefinger, hvilket er begyndelsen på pincer-grebet.

legetøj 1 år

Småbørn (1-3 år): På dette alderstrin fortsætter børnenes motoriske færdigheder med at udvikle sig dramatisk.

 • Børn bliver mere sikre på deres gangfærdigheder og begynder at løbe, hoppe og klatre.
 • De kan tegne simple streger og cirkler, og deres finmotorik udvikler sig, hvilket gør det muligt for dem at bygge tårne af klodser og lege med små objekter.
 • Børn udvikler gradvist selvstændighed i at spise med ske eller gaffel og klæde sig på.

legetøj

Børnehavealder (4-6 år): I børnehavealderen fortsætter børnene med at forfine deres motoriske færdigheder og udvikle nye.

 • Børnene bliver mere koordinerede i deres bevægelser og er i stand til at udføre mere komplekse opgaver som at cykle på trehjulede cykler eller balancere på ét ben.
 • Deres finmotoriske færdigheder forbedres, og de kan begynde at skrive deres navn, klippe med saks og skabe mere detaljerede tegninger.
 • Børn begynder at udvikle håndskrift og øve sig på at skrive bogstaver og tal.

legetøj

Skolealder (6-12 år): I denne fase konsolideres og udvides børnenes motoriske færdigheder.

 • Børnene kan deltage i mere komplekse sportsaktiviteter og spil, der kræver mere avancerede koordinationsfærdigheder.
 • Deres finmotorik forbedres yderligere, og de kan begynde at arbejde på mere avancerede kunst- og håndværksprojekter.
 • Håndskriften bliver mere legible og finpudses gradvist

6-12

Forståelsen af, hvordan børns motoriske færdigheder udvikler sig på forskellige alderstrin, kan hjælpe forældre, lærere og omsorgspersoner med at tilpasse aktiviteter og lege, der passer til børns evner og behov. Det er vigtigt at tilskynde til leg og bevægelse, der er passende for hvert udviklingsniveau, for at støtte en sund motorisk udvikling.

- Skrevet af Christine