Hvad betyder FPS?
Kært barn har mange navne, og det samme gælder for FPS. FPS står for Frames Per Second – altså Billeder i Sekundet – og det kaldes også for framerate. Hvis du gerne vil have et smooth og stabilt skærmbillede, så er en høj FPS en nødvendighed. Der er mange nuancer at vide om FPS, og der er mange måder at optimere den på. Derfor går vi over de mest relevante elementer, så du kan få al den information, du har brug for, når det kommer til framerate. I denne blog kommer vi ind på:
- Hvorfor er en høj FPS vigtig?
- Hvad er den optimale FPS?
- Hvordan kan man forbedre sin FPS?
Hvorfor er en høj FPS vigtig?
Hvis du vil have et gnidningsfrit skærmbillede i høj kvalitet, er det nødvendigt med en høj FPS. Din skærms framerate fortæller trods alt om billedhastigheden på den, og er derfor utroligt vigtig, hvis du gamer, ser serier/film eller YouTube og lignende. Helt generelt kan man sige, at jo højere FPS, jo bedre billedkvalitet – men du rammer selvfølgelig nogle punkter, hvor mere ikke nødvendigvis gør meget ekstra for dig.
Helt oplagt er det vigtigt at have god billedkvalitet, når du sidder og ser film og serier, eller hvis du spiller computerspil, hvor grafikken er en stor del af oplevelsen. Så vil du trods alt gerne have, at alting ser så godt ud som overhovedet muligt, for hvis alting ikke tager sig helt fantastisk ud, så er det bare ikke det samme. Derfor er det vigtigt med den rette FPS, hvis der skal underholdning på menuen.
Det er dog også vigtigt i konkurrenceprægede spil, for et godt og stabilt skærmbillede i populære titler som Fortnite, League of Legends, Counter Strike og lignende betyder ikke bare et kønnere skærmbillede. Ofte betyder den optimale FPS også, at du slipper for at din skærm lagger, og at alting sker hurtigt nok, så du ikke bliver overvældet af, hvad modstanderne gør, bare fordi skærmbilledet ikke var hurtigt nok til at vise det. Du skal derfor altid sigte efter den optimale FPS, når du som gamer drager ud på de virtuelle slagmarker.
Hvad er den optimale FPS?
30 er FPS ganske fint til langt det meste. Det er rigeligt, hvis du sidder og ser film eller content, og du behøver ikke frygte for, hvorvidt kvaliteten er god nok – det skal nok alt sammen gå helt fint. Det er heller ikke her, at du generelt vil finde problemer, så længe du har en fin computerskærm eller bærbar. Gaming er dog en helt anden sag, når det kommer til FPS.
Til gaming er det ikke altid, at 30 FPS er nok – ofte vil du gerne op på 144. Det kommer dog meget an på typen af computerspil, du godt kan lide at spille. Mange pixelart spil og spil fra mindre udgivere kører upåklageligt på 30 FPS, og det samme gælder også ofte for strategispil, da de sjældent er fyldt med action. Spiller du derimod nogle af de nyeste eventyrspiltitle, racerspil, skydespil, MOBA'er eller lignende, så er det nødvendigt at komme op på 144 FPS. Her går det nemlig hurtigt for sig, og hvis din framerate ikke er høj nok, så ender det med, at du ikke kan nå at se, hvad der sker, og i værste tilfælde kan du lagge eller have FPS-drops, som fuldstændigt ødelægger spillet for dig.
Inden vi begynder at snakke om, hvordan du kan opnå den optimale FPS, så er der dog én ekstra vigtig ting at overveje, hvis du gerne vil have et lækkert og effektivt skærmbillede til gaming. Du vil gerne sørge for, at du har en monitor med en høj nok opdateringshastighed. Opdateringshastigheden afgør, hvor mange billeder i sekundet din skærm kan nå at vise. hvis den er for lav, så kan du opleve mange af de samme problemer, som hvis din FPS er far lav, og skærmbilledet bliver ikke særlig kønt, hvis du sidder og gamer. Den gyldne standard for opdateringshastighed til gaming er på 144Hz, men hvis du spiller skydespil, så vil du nok gerne have en gaming skærm på mindst 240Hz, og den kan sagtens være helt op imod 360Hz. Hvis du får styr på din FPS, og du har en skærm med en høj opdateringshastighed, så kan du godt gøre dig klar til de bedst mulige gamingoplevelser.
Hvordan kan man forbedre sin FPS?
FPS på en computer er både en forbandelse og en velsignelse. Hvor god din framerate er, kommer nemlig meget an på, hvilket computerspil du sidder og spiller, og hvor god hardwaren i din gamer computer er. Det betyder selvfølgelig, at et nyt computerspil pludselig kan være for meget for din PC, hvilket er træls. Det betyder dog også, at du bare altid kan opgradere hardwaren i din PC, så den er passende for de computerspil, du gerne vil spille. Der er dog en del forskelligt, du kan prøve at gøre, for at forbedre din FPS, og det behøver ikke nødvendigvis at være at skifte din hardware ud:
- Reducer din opløsning
- Opdater dine drivers
- Skift grafikindstillinger i dit computerspil
- Gør brug af gamer software
- Tjek om din hardware er god nok
Opløsningen betyder meget
Spiller du i quad HD eller 4k opløsning? Det kræver en hel del af din computers hardware, hvis du vil spille krævende computerspil i denne opløsning, og det kan derfor være en ide at skrue ned til full HD i stedet. Hvis du godt er klar over, at opløsningen er problemet, og er full HD stadig for meget for din gaming PC, så bør du helt klart se dig om efter en ny computer, eller en opgradering til hardwaren i din nuværende.
Opdater dine grafik drivere
Nogle gange kan løsningen være så nem, som at du ikke lige har lagt mærke til, at der er en ny opdatering til din computers drivere – her er især dine grafik drivere hver at kigge på. Er driversne ikke opdatere, så kan det nemt give alle mulige forskellige problemer på din computer, og det er heldigvis rigtig nemt at løse.
Skru ned for grafikken
Hvis du gerne vil spille de største AAA-titler på den højest mulige grafik, så kræver det bare en hel del af din computer, hvis din FPS skal holde sig stabilt på 144. Har du ikke et tungt monstrum at gøre med, så kan du derfor heller ikke regne med, at alting kører godt på den hæjeste grafik. Her kan du tit fikse mange problemer, blot ved at skrue ned for grafikken. Ofte er især skygger problematiske, og ved at ændre på kvaliteten af disse, eller fjerne dem helt, kan du mange gange øge din FPS drastisk.
Gamer software kan rigtig meget
Ofte er der rigtig mange programmer på din computer, der kører i baggrunden og dermed gør det sværere for PC'en at trække dine computerspil. Her kan gamer software, som for eksempel Razer Cortex og lignende, nogen gange gøre forskellen. De kan hjælpe med at optimere din processor, så den ligger sine kræfter det rigtige sted – nemlig i computerspillet. Dette kan nogen gange giver dig et overraskende FPS boost.
Skift hardware eller PC
Dette er ofte det sidste, du har lyst til at overveje, og med god grund. Du bør kun skifte hardware (ofte grafikkort eller processor), hvis det er nødvendigt, eller hvis du har lyst til det for at forbedre og fremtidssikre din gamer PC. De andre løsningsmuligheder er trods alt en del billigere, og er derfor at foretrække. Hvis du gerne vil skifte gamer computer alligevel, så er det selvfølgelig oplagt at få dig en ny, og så kan du få fingrene i en, der er så stærk, at der går lang tid, før du igen behøver overveje problemer med din FPS.
Sidst men ikke mindst
Vi håber at du i denne guide har lært en ting eller to om, hvad FPS er for en størrelse, hvorfor det er vigtigt for dig og hvordan du kan prøve at forbedre den, hvis den lige pludselig ikke er samarbejdsvillig. Hvis du stadig er i tvivl om noget, så kan du selvfølgelig med fordel kontakte vores kundeservice – de er eksperter indenfor IT og elektronik, og vil med glæde hjælpe dig i den rigtige retning.
- Skrevet af Rasmus