5 tips til en mere bæredygtig hverdag

Sidst opdateret: 05-09-2023 09:46:02
Oprettet: 26-05-2023

5 tips til en mere bæredygtig hverdag

Det er umuligt at leve i vores samfund uden at tære på miljøet. Det er en hård sandhed, men sådan er det. Det betyder dog ikke, at vi bare skal ligge os ned og give op. Tværtimod! Vi skal ikke sigte efter en umulig drøm, men i stedet efter en bæredygtig, men realistisk hverdag.

Sammen er vi stærke. Derfor vil vi gerne lægge fokus på, hvad vi alle kan gøre, for tilsammen at blive en stor bølge, der kan vaske miljøsvineriet væk. Derfor giver vi dig her 5 tips til en mere bæredygtig hverdag, som vi håber, kan inspirere dig.

1. Stop brug og smid væk-kulturen

En af de største syndere i vores samfund er brug og smid væk-kulturen. Vi køber og køber, og lige så snart vi har nye produkter, så smider vi dem væk igen. Det er en ren skændsel, og vi burde alle stå sammen imod det.

Fast fashion render amok inden for især tøjindustrien – men nærmest alle industrier kommer med lignende problemer. Det tærer på planeten og dens miljø, når der hele tiden skal laves så meget nyt, og det er hamrende unødvendigt. Sørg for at købe tøj og bruge det i lang tid, i stedet for at skifte det ud hver sæson.

Den nyeste iPhone er helt sikkert lækker, men ingen har brug for altid at have den nyeste. Elektronikken kan sagtens holde i en slat år, hvis du behandler den godt, og det er et kæmpe ressourcespild, når vi smider fuld ud brugbar elektronik væk.

Tænk over hvordan du kan bryde ud af den dårlige cirkel. Stop brug og smid væk-kulturen! Tag del i noget bedre.

2. Køb upcyclet elektronik

Hvis du gerne vil være med til at stoppe brug og smid væk-kulturen, så er køb af refurbished elektronik en stærk vej fremad. På denne måde forhindrer du et brugt produkt i at blive kasseret, og samtidig undlader du at købe et nyt fra en butik. Produktionen af elektronik tager en enorm told på verden. Det er derfor essentielt, at vi finder ud af at mindske denne produktion. Til at starte med, kan vi købe de rigtige produkter.

Der er mange firmaer, som upcycler IT, der fremstår bæredygtige, men i virkeligheden ikke er det. Derfor foreslår vi at købe refurbished produkter fra upcycle it.

Upcycle it er et firma, der med en i sandhed grøn vision upcycler elektronik. Igennem upcycle it kan du købe fuldt funktionelle og billige refurbished produkter. Dette hjælper gevaldigt med at reducere dit klimaaftryk. Upcycle it producerer ikke selv nyt, men tager i stedet uønskede produkter og istandsætter dem – ofte ved at skifte dele ud, reparere skader eller ved grundig rensning.

Upcycling helt generelt er vejen frem – både for klimaet og din pengepung. Så overvej hvordan dit forbrug af elektronik kan sænkes.

upcycle it

3. Lær at reparere

Mantraet er upcycling. Det er ikke bare butikkerne og firmaernes job. Du kan selv være med til det. Hvor ofte smider du ikke prompte tøj væk, efter det har fået en mindre skade? Det er selvfølgelig bedre at smide det til genbrug end at smide det ud. Alligevel kan dit tøj holde meget længere, og der er ingen god grund til at tage del i fast fashion.

Derfor er det værd at lære, hvordan du reparere dit tøj. Hvad hvis knappen falder af dine bukser, eller der kommer et hul i lommen? Et stort nok hul betyder, at bukserne ikke kan bruges mere, og en manglende knap er irriterende. Hvis du kan sy knappen på igen og sy hullet i lommen, så holder din garderobe nemt nogle ekstra år. Og så svært er det heller ikke – med en hurtig google søgning kan du lære at sy småting på ingen tid.

Det er selvfølgelig ikke kun bukserne, du kan være kreativ med. Sokkerne kan stoppes igen, et mindre hul i din t-shirt behøver ikke betyde dens endeligt og hvis underbukserne er lidt slidte, så er der jo ikke så mange andre der kigger på dem alligevel.

4. Spis mindre kød

Så længe man skal have noget at spise, så kommer man til at tære på planetens ressourcer. Maden skal produceres, og ofte fragtes, for at komme frem til dig. Alligevel kan vi ikke klare os uden, og derfor handler det om at finde de mest miljøvenlige madvalg.

Det er næsten for kliché at sige, men et af de bedste råd er at spise mindre kød. Produktionen af kød slider på vores jordklode. Forståeligt nok har du måske ikke lyst til helt at stoppe med at spise kød. En nedskæring er dog stadig et fantastisk skridt.

Alt kød er dog ikke produceret lige. Rødt kød, især oksekød, udleder meget mere CO2 at producere end hvidt kød. Så hvis du vil gøre noget overkommeligt for miljøet, så vend dine madvaner lidt om. Skru ned for ko og lam, begynd at spise mere fisk og kylling.

Ligegyldigt typen af kød, så er mindre altid bedre. Du skal dog også være obs på, hvor bæredygtige de grønne varer er! Avocadoer og mandler er lækre og sunde, men de bruger vildt meget vand og skal ofte fragtes. De er derfor ikke så bæredygtige, som du kan blive ledt til at tro.

5. Drik vand fra hanen

Det virker måske som en lille ting, men at drikke vand fra hanen er et godt sted at få en smule bæredygtighed gennem.

I Danmark har vi rigtig godt drikkevand, og de færreste behøver at bekymre sig, når fylder et glas fra hanen. Alligevel er der et overforbrug af købte produkter.

Om du køber vand på flaske, sodavand, juice eller andre læskedrikke, så skal de produceres og fragtes til en butik nær dig. Det koster alt sammen en del mere for planeten, end hvis du bare drikker vand fra hanen. Især når der er tale om plastikflasker, plastiklåg m.m.

Så skær ned på dit forbrug af drikkevarer og drik mere gåsevin. Hvis du er rigtig sej, kan du få fat i en genanvendelig flaske – så kan du med god samvittighed have drikkelse med på farten.

Der er altså rigeligt, du kan gøre, hvis du gerne vil leve mere bæredygtigt. Bare husk på, at det handler om at stoppe brug og smid væk-kulturen, samt at mottoet er upcycling. Og glem nu ikke at tænke på dig selv – miljøet er vigtigt, men du skal også kunne leve og have det godt. Derfor vil vi gerne slå et sidste slag for hvor fantastisk refurbished produkter er, og at du kan forvente den gode kvalitet som du kender det fra upcycle it men til en pris der er til at forstå og som ovenikøbet er mere bæredygtigt. Hvis du leder efter en ny mobiltelefon, tablet eller bærbar så kan du nemlig snildt finde det i vores sortiment. Klik på en af vores smarte links forneden hvis du er på udkig efter et mere bæredygtigt alternativ til nyt elektronik. 

REFURBISHED IPHONE REFURBISHED IPAD REFURBISHED BÆRBAR