Find DIT pro gamer udstyr

Sidst opdateret: 18-03-2024 13:56:34
Oprettet: 19-04-2023

Pro gamer udstyr Mus

Find DIT pro gamer udstyr med Pro Gamer Treckie!

- En blogserie fra Martin “Treckie” Meiner | Part 1 | Part 2 | Part 3

Hej igen!

I sidste blogindlæg udforskede vi det mentale aspekt, de holdninger og den træning, det kræver for at blive en pro gamer. I dette indlæg skal vi i stedet dykke ned i det nødvendige udstyr, eller hardware, og hvad der er vigtigt at overveje, hvis du vil opgradere en eller flere dele af dit gaming-setup.

Den helt rette gamer mus

Der er naturligvis en række forskellige mus på markedet, med varierende design og pasform, der passer til forskellige håndstørrelser og grebsstile. At vælge den bedste mus til dine behov kan være en udfordring, og det kan ofte kræve, at du skal prøve dig frem. Men inden da er der nogle grundlæggende spørgsmål, du bør overveje, der kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige mus:

  • Er du venstrehåndet? Ambidekstrale mus er et meget populært valg, men der er også mus specielt designet til venstrehåndede. For eksempel: Logitech G Pro.
  • Leder du efter en meget let mus? Logitech PRO X SUPERLIGHT er et godt eksempel på ultralette mus skabt til dette formål.
  • Har du brug for mange sideknapper? I så fald kan en MMO-mus være det rigtige valg for dig. For eksempe er Razer Naga eller Corsair Scimitar nogle oplagte valg af gamer mus!
  • Skal din muse være trådløs eller kablet? Det kan være en stor faktor for nogle, men der er populære mus der kan fås med begge teknologier tilgængelige.
  • Har du et budget at holde dig til? Der er mange tilgængelige mus, der stadig er rigtig gode, men husk dog at en lavere pris til tider kan påvirke ydeevnen.

Ved at tage hensyn til disse faktorer kan du forhåbentlig få et klarere billede af, hvilken type mus der passer bedst til dig.

Pasformen

Når det kommer til at vælge en mus, er pasformen ofte den mest afgørende faktor, især når man sammenligner de bedste mus fra forskellige producenter. Musen skal føles behagelig for din håndstørrelse og det greb, du foretrækker. Det er svært at give specifik vejledning, da det er meget personligt. Det bedste bud er at prøve et par forskellige mus, eller at se på mus der har et design, som matcher den du bruger lige nu. En undtagelse kan være, hvis du primært spiller MMO’er, hvor pasformen bliver en sekundær prioritet i forhold til muligheden for at have ekstra knapper på siden af musen.

Kablet vs. trådløs

Debatten mellem kablede og trådløse mus har været i gang i mange lange år, men med den nuværende teknologi er forskellen mellem de to blevet markant mindre. Trådløse mus har nu samme lave forsinkelse som de kablede modstykker. Selv for de gamere, der foretrækker ekstremt lette mus, er vægten af trådløse mus ikke længere en stor bekymring, da de nu også findes i utroligt lette modeller. De to former for mus er faktisk så tæt på hinanden, at det ikke længere er et et kompromis at vælge en trådløs mus, hvis du foretrækker det.

Fordelen ved trådløse mus er, at de giver større bevægelsesfrihed, og du slipper for problemer med et kabel, der ligger i vejen eller trækker i musen.

Ulemperne er, at de kræver, at du lader dem op med jævne mellemrum, og at prisen for trådløse mus generelt er højere, så hvis du har et begrænset budget, kan en kablet mus være værd at overveje. Overordnet kan man simpelthen sige, at det ikke spiller nogen rolle, om du personligt foretrækker med eller uden kabel.

MMO mus

Typen af computerspil du spiller, har en stor betydning for, hvilken mus der passer dig bedst. MMO’er (massive multiplayer online) stiller særlige krav til din mus og udgør en egen kategori. Flere producenter har udviklet specielt tilpassede MMO-mus med et stort antal programmerbare knapper på siden for at maksimere din karakters potentiale.

Takket være op til 12 lettilgængelige knapper mindskes belastningen på din tastaturhånd, da du ikke behøver at strække dig langt eller bruge modificeringsknapper som ctrl eller shift lige så ofte. Dette resulterer i øget præcision, når du styrer din karakter samtidig med at du udfører dine almindelige handlinger og bevægelser.

gamer mus

Gamer tastatur – skal det være mekanisk eller membran? Trådløst eller kablet? 

Mekanisk vs. membran

Gamere foretrækker absolut mekaniske tastaturer, da de giver en meget behagelig oplevelse, når man trykker på tasterne. Mekaniske tastaturer kræver mindre kraft for at aktivere hvert tastetryk, hvilket gør dem hurtigere at bruge, og de giver ikke samme stød i fingeren, når tasterne trykkes ned. Begge disse faktorer gør det mere behageligt at bruge et mekanisk tastatur i længere tid.

Ulemperne ved mekaniske tastaturer er primært, at de er dyrere. Mekaniske tastaturer er også generelt mere støjende ved tastetryk, hvilket nok ikke generer dig, når du spiller med hovedtelefoner på, men der findes også mere lydsvage varianter af mekaniske tastaturer for at skåne andre personers ører.

Kabel vs. trådløs

Debatten mellem kablede og trådløse tastaturer har ligheder med den tilsvarende diskussion om mus. Resultatet er det samme: dagens trådløse gamer tastaturer er i så høj kvalitet, at man ikke oplever nogen større forsinkelse i forhold til de kablede alternativer. Dog er der på grund af den trådløse teknologi et batteri, der skal oplades. Da dit tastatur normalt ikke behøver at flyttes særlig meget og sidder stationært foran skærmen, er der ikke meget at vinde ved at have en trådløs variant. Mange vælger derfor simpelthen at bruge et kablet tastatur for at undgå at skulle tænke på at oplade det regelmæssigt. Den bedste grund til at have et trådløst tastatur, er ofte fordi du ikke bryder dig om at have kablerne til at rode på dit bord.

Gamer testaturer

 

Det rigtige headset er essentielt for den bedste spiloplevelse

Kabel vs. trådløs

Endnu engang er der ingen mærkbar forskel i forbindelsen imellem trådløse og ledningsbaserede headsets. Dog giver trådløse headsets en utrolig frihed i forhold til bevægelighed, i modsætning til tastaturer og i visse tilfælde mus, når man gamer. Det kan diskuteres, hvor meget denne frihed virkelig er nødvendig, men mange værdsætter at slippe for besværet med kabler. Det er dog vigtigt at huske at oplade det trådløse headset med jævne mellemrum. Valget afhænger mere af, hvad du personligt foretrækker frem for ydeevne.

Mikrofonkvalitet

Selvom du måske ikke hører din egen stemme i mikrofonen, er det vigtigt, at mikrofonen i dit headset gør, at din stemme kan høres tydeligt og klart af dine medspillere. Gaming headsets har velfungerende mikrofoner, der får din stemme klart igennem, når du sidder og gamer, men hvis du virkelig ønsker en høj kvalitet på din stemme, skal du investere i en selvstændig mikrofon.

Støjreduktion

Gaming headsets kommer sjældent med støjreduktion, da der sjældent er et specielt behov for det, og i de headsets hvor funktionen findes, er prisen ofte lidt højere. Det er heller ikke afgørende for gaming, men det kan være rart at have, når man befinder sig i mere støjende miljøer som LAN-events.

Komfort

Det er utroligt vigtigt at have behagelige hovedtelefoner, når du spiller. Hvis hovedtelefonerne er ubehagelige og giver dig ondt i ørerne eller hovedet efter lange spilsessioner, kan det være svært at finde motivation til at fortsætte med at game. Her er tre af de mest almindelige typer af headset, du kan overveje:

  • Over-ear-headset: Disse hovedtelefoner omfatter dine ører og giver en afskærmet lydoplevelse. De er gode til at isolere dig fra omgivende lyde og vejer ofte lidt mere, hvilket kan føre til mere tryk på hovedet. Men dine ører får hvile inde i headsettet og fokusere på lyden fra spillet.
  • On-ear-headset: Disse mindre og lettere hovedtelefoner sidder på øret og giver mere luftcirkulation til dine ører, hvilket kan mindske problemer med sved. De isolerer ikke lyden fra omgivelserne lige så effektivt, hvilket nogle gamere foretrækker. Afhængigt af modellen og hvor hårdt de trykker på ørerne, kan nogle opleve ubehag efter lange spilsessioner.
  • In-ear-headset: Selvom de er mindre almindelige til gaming, så tilbyder in-ear-hovedtelefoner også fordele. De giver en isoleret og behagelig oplevelse i en meget lille form. I mange professionelle spilkonkurrencer bruges in-ear-hovedtelefoner under støjreducerende hovedtelefoner for at eliminere lyden udefra.

Hvilken type headset der passer dig bedst afhænger helt af dine personlige præferencer. Fra personlig erfaring som en person, der altid bærer briller, kan det være svært at finde et headset, der ikke gør ondt efter en lang spilsession. Det kan kræve, at du prøver flere forskellige modeller for at finde det perfekte headset til dig, da et headset der føles behageligt i en kort periode, måske ikke er lige så behageligt efter 8 timers brug.

Gamer headset

En gamer er intet uden den helt rette gamer skærm eller to

Opdateringsfrekvens (Hz eller hertz)

De allernyeste gaming skærme har en utrolig høj opdateringsfrekvens, med skærme der byder på op til 360 Hz. Dette kan dog føles overdrevet, og i visse tilfælde kan det også være det. For at kunne opdatere 360 gange i sekundet, skal du også have en computer, der kan spille computerspi med 360 fps (frames per second). Afhængigt af din computers hardware og det spil, du spiller, kan dette være meget svært at opnå.

Hvis du er en seriøs gamer, ved du, at du skal undgå 60 Hz-skærme, men det kan være svært at afgøre, om du skal nøjes med 120 Hz, gå op et trin til 144 Hz eller måske endda gå hele vejen op til 240 Hz. Effekten af en højere opdateringsfrekvens er meget mere mærkbar i hurtige spil som first-person shooters og mindre mærkbar i andre spilgenrer som MMO’er. Som tommelfingerregel er en højere opdateringsfrekvens altid bedre, men du kan kun drage fordel af den høje opdateringsfrekvens, hvis du har hardware i din PC, der kan køre computerspillene med så høj fps. Målet er at have en skærm med en opdateringsfrekvens, der matcher antallet af billeder per sekund (fps), som du kan få i dine spil. Hvis din computer kun kan køre spillet i 100-120 fps, får du ikke rigtig noget ud af at have en monster 240 Hz-skærm, før du opgraderer hardwaren i computeren.

Responstid (ms)

Responstid bliver ofte fejlagtigt forvekslet med input-lag, som er to helt forskellige ting (se nedenfor).

Responstid for skærme er et kompliceret spørgsmål, da der mangler en standardiseret målemetode inden for industrien. Responstiden henviser til den tid, det tager for en pixel at ændre farve. Producenter markedsfører ofte deres skærme ud fra den hurtigste responstid for to specifikke farver, hvilket betyder, at visse farveskift kan tage betydeligt længere tid end den markedsførte responstid. Når responstiden er for lang, kan der opstå såkaldt "ghosting", hvor objekter på skærmen bliver hængende på grund af, at pixels endnu ikke har skiftet farve.

Som tommelfingerregel er det bedst at sigte efter en så lav responstid som muligt. For at forstå det, opdaterer f.eks. en 240 Hz-skærm billedet hver 4,2 millisekund, hvilket betyder, at en responstid på 4 ms ikke er tilstrækkelig i sådanne tilfælde. Skærme med høj opdateringshastighed kræver derfor en meget lavere responstid for at give et skarpt billede. For at undgå problemer, der kan opstå med højere responstider, bør du lede efter en skærm med en responstid på maksimalt 2 ms, og endnu lavere hvis du planlægger at spille på en 240 eller højere Hz-skærm.

Input-lag

Input-lag er den forsinkelse, der opstår mellem det tidspunkt, hvor man udfører en handling, og når den vises på skærmen. Det er dog vigtigt at bemærke, at skærmen ikke er ansvarlig for hele denne forsinkelse. En del af forsinkelsen sker i dit andet udstyr, som dit tastatur og mus, mens en anden del opstår inde i computeren, når den behandler informationen og sender den til skærmen. Skærmen skal derefter behandle billedet og vise det.

Gaming skærme har ofte meget lavt input-lag for at tilbyde en bedre spiloplevelse, selvom det ikke er noget, de specifikt specificerer for hver skærm. Andre skærme, der ikke er beregnet til gaming, kan have en "gaming-mode", der hjælper med at reducere det input-lag, som skærmen er ansvarlig for.

Opløsning

En høj opløsning er naturligvis behagelig for øjnene, men det er ikke det første, seriøse gamere tænker på. En høj opløsning betyder flere pixels på skærmen for at skabe glattere og skarpere billeder, men det kræver også meget af computeren at gengive disse, hvilket kan føre til færre billeder pr. sekund (fps).

For gamere er en høj opdateringshastighed noget af det absolut vigtigste. Naturligvis kræves der en tilstrækkeligt høj opløsning for at kunne se alt, der sker på skærmen, men pro gamere vil absolut ikke ofre fps for en højere opløsning. Fuld HD opløsning er det, de fleste pro gamere spiller med (1920x1080p), og ofte spiller man på mindre skærme (ca. 24 tommer), hvilket betyder, at en højere opløsning end fuld HD ikke gør en stor forskel og, som sagt, ikke er værd at ofre, at man går ned i fps for. Hvis man kan øge opløsningen uden at ofre fps, er det ikke direkte en ulempe at spille med en højere opløsning, men så skal man have en rigtig god computer.

Størrelse

Den foretrukne standardstørrelse for gaming skærme ligger omkring 24 tommer, selvom personlige præferencer og spilgenrer kan påvirke valget. Det er specielt vigtigt at undgå en skærm, der er så stor, at man skal bevæge hovedet meget imens man gamer. Inden for professionel gaming er mange aspekter blevet standardiseret på grund af skærmene, der bruges til professionelle arrangementer, hvilket betyder, at professionelle gamere skal træne på skærme i de størrelser, der bruges der. Når man bliver vant til en bestemt størrelse, vil man også ende med at spille bedst med den størrelse.

Der er selvfølgelig ingen, der siger, at man ikke kan spille på en større skærm, men de skærme med højeste opdateringshastighed, laveste responstid og lavest input-lag præsterer generelt bedst omkring 24 tommer.

Gamer skærme

En hurtig opsummering

Helt overordnet er det vigtigt at tage hensyn til flere forskellige faktorer, når man skal vælge gamer udstyr. Husk at der ikke findes nogen "one size fits all"-løsning, når det kommer til gamer udstyr, da flere ting kan være personlige. Det er vigtigt at finde produkter, der passer til dine individuelle behov og præferencer, samt at tage hensyn til din computers ydeevne for at få den bedst mulige spiloplevelse. Held og lykke med at finde det perfekte udstyr, og husk at nyde al din tid som gamer!

Se med i vores næste blogindlæg, hvor vi giver dig tips og tricks til at streame som en pro!

 

- Skrevet af Martin "Treckie" Meiner