Vandkøling - hvad skal jeg vælge?

Sidst opdateret: 23-02-2024 13:24:32
Oprettet: 13-09-2018

vandkølingens forunderlige verden
 

Vandkølingens forunderlige verden

I Føniks Computer oplever vi en stigende efterspørgsel på systemer med vandkøling, men lige så mange som efterspørger det, lige så mange oplever vi der spørger ind til nødvendigheden af Vandkøling. Hvorvidt det er nødvendigt at bruge vandkøling i dit system er, når sandheden skal frem, et spørgsmål om behov og præferencer.
I Føniks Computer sætter vi stor fokus på altid at vejlede vores kunder til køb af det rigtige produkt, og det er denne blogs intention at give nogle brugbare oplysninger af vandkølingens styrker, for i sidste ende at kunne gøre dit valg nemmere.

Tip fra Føniks: Pssssst! Du kan se hele vores udvalg af stærke vandkølingssystemer lige her.
 

CPU vandkøling og ydeevne

Når din computer skal give alt hvad den har og yde sit maksimale, ja så bliver den varm. Dette er som sådan ikke noget mysterium for nogen, det har altid været sådan. Men det er lige præcist når vi snakker ydeevne at vandkøling bliver interessant, og især CPU vandkøling.

I de fleste traditionelle systemer vil du stort set altid finde normale luft blæsere, og i mange tilfælde er det også godt nok. Men i systemer der er bygget til at give los på alt hvad de har af kræfter, dette er eksempelvis tilfældet med gaming systemer, risikerer man hurtigt at sætte sit system på prøve.
Jo varmere dit system bliver, desto hårdere skal dine blæsere arbejde for at sikre dit systems temperatur hvilket med normale luftblæsere kan skabe en forfærdeligt masse støj.

Det er lige her CPU vandkøling kommer ind med en kæmpe fordel. Vandkølingsteknologien er årevis foran luftkøling hvad angår varmeoverførsel og har derfor en langt højere køleeffektivitet. Er du eksempelvis også en blandt mange der går højt op i overclocking for at presse så meget ydeevne og så høj performance ud af din CPU som muligt, er der en kæmpe fordel i at bruge effektiv vandkøling for at holde din processor stabil.
Specielt vandkølingssystemer fra producenten Corsair i serien Corsair Hydro som specialiserer sig i performance øgende kølere.

Corsair Hydro serien er et perfekt sted at kigge hen hvis man søger stærke vandkølingssystemer til overclocking. Jo mere du overclocker din CPU jo mere stiger frekvensen på din chip, og dette skaber temperaturer der er langt over anbefalede rater, og det er udelukkende med CPU vandkølingens effektive kræfter du kan holde temperaturen stabil og undgå overophedning.

Tip fra Føniks: Du kan se vores gode bud på en stærk vandkøler der kan hjælpe dig med at øge din ydeeevne og give dig høj performance lige her
 

Vandkøling eller luftkøling

Vi har allerede berørt de punkter hvor vandkøling er overlegent i forhold til normal luftkøling. Kølingsevnen er langt overlegen hos vandkøling, og støjforureningen er nærmest ikke eksisterende sammenlignet med en luftkøler.
At bruge vandkøling er som at putte en lyddæmper på din PC, hvis lyddæmperen var ren atomkræft der også booster din PC og giver den høj performance.

Et sted hvor luftkøling dog plejer at vinde over vandkøling er prisen, da luftkølere er betydeligt nemmere og billigere at producere. Vi er dog nået til et punkt hvor produktionen er blevet så effektiv at prisforskellen ikke nødvendigvis bliver så høj. Det bliver faktisk nemmere og nemmere at finde CPU vandkøling til absolut fornuftige priser.

Tip fra Føniks: Vi har fundet en super prisvenlig vandkøler frem så du ikke behøver lede - se den her.
 

Dit systems levetid

En pointe som også er vigtig for os er, at selvom man måske til at starte med ofrer lidt ekstra penge på et vandkølingssystem, er det bestemt ikke penge ud ad vinduet, specielt ikke hvis du ønsker at passe på dit system og beholde det i mange år. Jo bedre din PC’s køling er, desto mindre slid vil dine komponenter opleve pga. høje temperaturer.
Med andre ord, en investering i væskekøling er en investerings i hele dit systems samlede levetid. Hvis du er på jagt efter et stærkt vandkølingssystem kan vi stærkt anbefale at kigge på NZXT Kraken serien af væskekøling.
Disse kølere går lidt all-round og kan leverer på både køleevne men også høj kompatibilitet og en alsidig produktion hvor du finder lidt af hvert til enhver smag.

Tip fra Føniks: Pssssst! Lige her har vi fundet en rigtig stærk model i Kraken serien der er god for din PC og dit budget!
 

Vandkøling og lir

Mange nuværende vandkølingssystemer kommer med indbygget LED lys, og er generelt fabrikeret med en udstråling af absolut skønhed og kunst. At anskaffe vandkøling til dit system er en glimrende lejlighed til at kigge videre på casemodding og igangsætte dit personlige kunstprojekt, hvor du forvandler din computer fra et stykke livløs mekanik til ægte sprudlende livagtig kunst.
Dette kan gøres igennem både RGB-blæsere, som dem du finder i Cooler Masters MasterLiquid serie af vandkølingssystemer, samt ekstra Hue+ og LED Kits.

Tip fra Føniks: Vores mest populære produkt indenfor casemodding er NZXT HUE+.
Skulle du være interesseret, finder du her hele udvalget af casemodding produkter.
 

Til slut

Der er rigtigt mange gode grunde til at benytte sig af CPU vandkølingens fænomenale teknologier og teknikker, men det står klart at man naturligvis ikke skal købe noget man ikke skal bruge.
Hos Føniks Computer håber vi at du med denne blog er kommet skridtet videre imod den rigtige beslutning og at du har fået god indsigt i hvad vandkøling kan gøre for dig.