Hvad er upcycling?

Sidst opdateret: 12-02-2024 12:08:02
Oprettet: 14-10-2022

Har du ofte tænkt over hvad upcycling egentlig handler om?

Upcycling er i bund og grund når man tager noget brugt eller gammelt, noget der ikke i sig selv har værdi længere, og giver den nyt liv ved at opgradere den. Dette kan blandt andet være hvis man køber en brugt stol hvor stoffet er falmet eller fyldt med huller hvor man så bruger noget aflagt men pænt tøj og så syer et nyt betræk til stolen. 

Det betyder altså at formålet med upcycling er at undgå at bruge nye ressourcer, men i stedet prøve at give så meget værdi til det eksisterende produkt ved at genbruge spildprodukter så de kan give nyt liv til noget gammelt. 

Det kan være du så tænker, hvad er upcycling indenfor it-verdenen så, og her er konceptet altså det helt samme - der upcycler man for eksempel bare en bærbar ved at give den en ny skærm, batteri, tastatur eller noget helt andet. Altså hvad end der skal opgraderes. Så den kan fremgå så ny som muligt og dermed kan blive brugte i mange år endnu. 

Hvordan er upcycling bæredygtigt? 

Med upcycling får du reelt set et gammelt produkt, der har fået nyt liv. Det betyder, at i stedet for at købe en helt ny telefon eller bærbar pc, så køber du et der allerede er brugt men som har fået andet hardware i sig så den fungerer som på nyt.

Denne hardware kan være kommet af et andet it produkt, hvor andre dele ikke fungerer optimalt længere men hvor selve det komponent der tages ud og genbruges, stadig virker formidabelt. 

Det er altså virkelig bæredygtigt, idet at du på intet tidspunkt bidrager til at der er nye produkter eller komponenter der skal produceres for at du kan få det it produkt du har brug for. 

Hvorfor bør man vælge brugt over nyt? 

Du har sikkert tit hørt at man ikke bør købe brugte it produkter da de ikke holder i længden eller kun har X antal år i deres levetid. Men med upcycling, så får de it produkter der upcycles reelt et ekstra liv eller to.

I stedet for at en bærbar computer måske kun bliver brugt i fem år, så får den med upcycling nogle ekstra år på bagen hvor du vil kunne bruge den.

Undersøg vores upcycle it univers her på siden og bliv en del af en bæredygtig hverdag 

Hvis genbrug, eller upcycling, er lige noget for dig så kan du med fordel gå på opdagelse i vores klimavenlige refurbished kategori her på siden. Her kan se vores udvalg af brugte bærbare, mobiltelefoner, tablets og meget meget mere - alt sammen upcyclet, så det er brugt på den nye måde.
 

 

- Skrevet af Ania