Batterilevetid på bærbare computere - hvordan finder jeg ud af hvor længe batteriet holder?

Sidst opdateret: 08-07-2021 10:24:02
Oprettet: 31-10-2018

Guide til batterier og levetid på bærbare computere

Her er en guide til dig der er på jagt efter en ny bærbar, men er i tvivl omkring batteri og specifikationerne omkring dette.

Batterier i bærbare computere - hvad er op og ned?

Hvor længe kan min bærbar køre på batteri?

Som du sikkert har lagt mærke til, så er batteritiden på bærbare ofte anført som ''Op til XX timer''.
Denne batteritid er en vejledende angivelse, som i de fleste tilfælde kun opnås, hvis man selv gør lidt for at spare på strømmen.
Eksempelvis vil en computer der er anført med en batteritid på ''op til 6 timer'' typisk holde strøm 3-4 timer under normal brug. 
De batteritider som producenterne oplyser, har taget udgangspunkt i at bærbaren står på lav lysstyrke på skærmen, samt at strømbesparende tilstand er aktiveret og baggrundstjenester kører på et minimum.

Det er meget vigtigt at have dette i mente når man shopper ny bærbar. 
Man kan sammenligne den oplyste batteritid med den oplyste kilometer pr. liter på biler ved en bilforhandler. Hvis en bil kører op til 25 km/l, betyder det ikke at bilen kører 25 km/l hele tiden. Det vil højst sandsynligt være nærmere 15-18 km/l ved blandet kørsel. 

Værdien skal altså betragtes som gældende under optimale forhold. Ligesom en bil kører længere på literen på en flad landevej, end hvis du har speederen i bund op ad bakke. På samme måde holder batteriet kortere tid hvis du kører krævende applikationer, har mange ting åbent i baggrunden, høj lysstyrke på skærmen, o.lign. - til gengæld holder batteriet lang tid, hvis du aktiverer strømbesparende tilstand, skruer ned for lysstyrken og kun har simple applikationer åbne.

Størrelse på batteriet - hvad skal jeg gå efter?

Der er meget stor forskel på batterier, alt afhængig af hvilken type bærbar man går efter.

Studie-bærbare, der ofte er tiltænkt folk på et stramt budget, vil som udgangspunkt have en mere beskeden batteritid. Rettere sagt, så vil du få en batteritid der holder nogle timer af dagen, men ikke en hel dag.
P.S. Har du set vores blog om tips og tricks til studerende?

Gaming bærbare har som udgangspunkt et mindre batteri end andre maskiner. 
Dels fordi at gaming computerne er tiltænkt at skulle være tilsluttet strøm for optimal performance alligevel, men også til dels pga. deres kraftige hardware ikke er ret strømbesparende.

Professionelle/Premium bærbre er ofte maskiner hvor der er kræset lidt ekstra for at din oplevelse skal være udover det sædvanlige.
Disse har som oftest en højere pris, i forhold til andre maskiner som kan det samme eller mere, men til gengæld kan der være større batteri, bedre design/byggekvalitet eller andre funktioner som ikke umiddelbart fremgår af de normale specifikationer som CPU, RAM osv.
Ofte vil man kunne finde maskiner i dette segment der kan have batteritider op til 10-15 timer, trods kraftig hardware.

A-watt-for-noget? Celler, Watt-timer og teknologier - hvad betyder det egentlig?

Når man dykker ned i specifikationerne på et batteri i en bærbar computer, er det vigtigt at man har indblik i de forskellige begreber.
Et batteri kan ikke vurderes på bare en enkelt faktor, men skal vurderes på baggrund af flere forskellige faktorer.

Volt

Også kendt som spænding. Dette siger ikke i sig selv så meget om batteriets kapacitet. Til gengæld er det vigtigt at kende den rigtige volt-angivelse hvis man f.eks. køber et nyt batteri til sin computer.
Volt bruges dog i udregningen af batteriets samlede kapacitet i samarbejde med det næste punkt:

Ampere timer

Bliver ofte angivet som AH eller mAH (miliampere timer). Her har vi fat i en mere beskrivende faktor for batteriets kapacitet - generelt kan det siges at jo flere ampere timer et batteri har, jo større er kapaciteten og jo bedre batteritid vil du dermed opnå.
Dog giver ampere timer ikke det fulde billede - det opnås først ved næste punkt:

Watt timer

En simpel beregning for at finde watt timer (WH) på et batteri, er at gange volt og ampere. Ampere timer kan findes ved at dividere milli-ampere med 100. For eksempel kan en 2.500 mAh rating omregnes til 2,5 Ah. Dette tal kan så ganges med volt for at få watt timer på batteriet. For eksempel 2,5 Ah × 14,4 V = 36WH, hvilket er antallet af forventede watt timer. Watt timer er den mængde strøm, som batteriet kan levere i én time. I dette tilfælde kan batteriet give 36 watt på en time. En god sammenligning er, at dette batteri vil kunne køre en bærbare med et strømforbrug på 40 watt batteri i næsten en time. En typisk bærbar computer bruger mellem 14 og 45 watt, og helt ned til 1 til 3 watt eller mindre, mens du er i dvaletilstand. Meget kraftige computere kan trække 90 watt eller i nogle tilfælde helt op til 120-150 watt og derover for f.eks. workstations og meget kraftige gaming bærbare.

Celler

Antallet af celler i sig selv har ikke den store betydning, medmindre du sammenligner celler med lignende egenskaber - i så fald betyder flere celler et tungere batteri og længere batteritid.
Hvis f.eks. batteri A er 19V og 2000mAH med 2 celler, og batteri B er 14V og 1000mAH med 4 celler, er disse ikke direkte sammenlignelige på celle-antallet. Hver af de to celler i batteri A er kraftigere end hver af cellerne i batteri B.
Regnestykket vil derfor være således for de to batterier:
Batteri A:
19V x 2000mAH = 38.000 mWH (38WH) x 2 celler = 76WH
Batteri B:
14V x 1000mAH = 14.000mWH (14WH) x 4 celler = 56WH

Så i dette tilfælde vil batteri B altså have mindre total kapacitet, trods det højere antal celler. Havde begge batterier haft samme volt og ampere, havde 4 celler selvfølgelig givet dobbelt kapacitet ift. 2 celler, men det er altså vigtigt at kende til de andre faktorer for batteriet, før den endelige kapacitet kan udregnes.
Hvis du sammenligner to bærbare med samme batteri-type, men forskelligt antal celler, kan du altså godt bruge cellerne til sammenligning.

Hvordan finder jeg så ud af hvor længe batteriet holder?

Som du nok har luret på nuværende tidspunkt, er det et svært spørgsmål at besvare. For at vurdere batteritiden på en bærbar computer, skal man ikke bare kende kapaciteten på batteriet, for i sidste ende kommer det selvfølgelig også an på hvor mange watt computeren trækker fra batteriet. Eller for at bruge bil-analogien fra tidligere - hvor meget speederen er i bund.
En bærbar med et batteri med en totalkapacitet på f.eks. 65WH, der bruger 65W ved fuld belastning, vil køre 1 time på batteriet. Men hvis man begrænser belastningen og dermed strømforbruget til f.eks. 20%, vil man opnå 5 timers brug på batteriet.
Derfor er et pejlemærke altid producentens angivelse af batteritid - den er måske ikke 100% nøjagtig for lige præcis dit tilfælde, men med ovenstående viden i baghånden, kan det give dig en god indikation for hvad du skal gå efter.

Har du brug for hjælp til at finde en bærbar computer med en batterilevetid der passer til dine behov?

Vores rådgivere sidder altid klar til en uforpligtende snak, så tøv ikke med at kontakte os.
Ring på 70606064, send en mail til salg@fcomputer.dk eller skriv til os på chatten i vores åbningstider, så hjælper vi dig med at finde en bærbar computer du bliver tilfreds med :)