Backup af dine filer - hvorfor er det vigtigt at tage backup?

Sidst opdateret: 08-07-2021 10:21:02
Oprettet: 08-08-2018

Backup er vigtigtDer er ekstremt mange fordele ved at have en solid backup løsning af dine computerfiler, og selvom det efterhånden er blevet nemt og tilgængeligt at lave et backupsystem i eget hjem, er det desværre stadig kun et fåtal af mennesker der gør brug af det. Hos Føniks Computer vil vi gerne sprede det gode budskab, og rådføre alle vores dejlige kunder til hvordan i får skabt en backup løsning der passer perfekt til jer. Hos Føniks Computer sørger vi for altid at have et godt udvalg af produkter og, af backup løsninger har vi nogen rigtig solide bud fra Synology og Qnap.


synology

Hvorfor backup?

Der kan være mange gode grunde til at lave en backup løsning, men den bedste grund og mest åbenlyse er jo at man gerne vil sikre sine filer. Hvis man eksempelvis gør meget brug af en bærbar computer og rejser meget rundt og tager en masse billeder kan uheldet jo ske at du enten taber din computer og harddisken går i stykker, eller måske mister du den helt eller den bliver stjålet.

Der er næsten intet værre end at miste sine vigtige filer på sin harddisk. Gode minder såsom feriebilleder, hjemmevideoen med barnets første skridt, de mange skoleopgaver og noter, dine vigtige arbejdsdokumenter, går tabt for evigt hvis uheldet er ude og man mister sine filer. I vor moderne tidsalder har vi mange vigtige ting på vores computere og derfor er det ekstremt vigtigt at man husker at lave en backup.


backup typer

Backup typer

Der er 3 primære former for backups som du kan lave til dit eget hjemme brug.

Ekstern harddisk

Med eksterne harddiske kan du manuelt kopierer filer over på den eksterne harddisk og derved laver en backup. Her er det vigtigt at huske, at for at det skal fungere som en reel backup, skal man kopiere og ikke flytte filerne.
Dine filer er kun beskyttet hvis du rent faktisk har dem mere end et sted. Vi anbefaler at du, efter at have lavet en backup af dine filer, opbevarer din eksterne harddisk et andet sted end hvor du normalt har din primære PC stående.

NAS Servers

er med tiden blevet enormt stærke og har fået et hav af ekstra funktioner, men deres primære funktion er stadig backup. Specielt de førende producenter af NAS servers, Synology og Qnap designer deres NAS servers specifikt til at give forbrugerne en nem og gennemskuelig metode til at lave en backup station i hjemmet. Kort forklaret er en NAS server en eller flere harddiske der er tilsluttet din hoved PC via dit netværk, og som kan indstilles til automatisk at lave backups på hele dit system. Dette kan ske periodisk efter behov, en gang i timen eller en gang om året, det er op til dig.

Skyen/cloud services

Der er mange der i forvejen laver backups af billeder og lign. via iCloud eller Google Drive og dermed har kopier af deres filer i skyen. Med denne metode er du allerede godt på vej! Men vi anbefaler stadig på det kraftigste at du gør brug af en harddisk eller NAS backup og gerne flere.
Vi tror stærkt på 3-2-1 backupstrategien, hvilket vil sige at dine ting først er rigtig sikret når du har en kopi af dine filer på din egen computer, en kopi på en harddisk eller NAS der bor et andet sted end din hovedcomputer, og en kopi i skyen. iCloud og Google Drive er fantastiske services, men de fungerer bedst som supplement når det gælder backup.
 

Til slut:

Hos Føniks Computer går vi højt op i at sikre vores filer via backup og vi er af den holdning at det er noget alle bør praktisere. Fra praksis kan vi nævne mange eksempler på computere der er havnet på vores værkstæder med en ødelagt harddisk hvor kunden desværre derved har mistet alt deres data pga. manglende backup. Vi håber at du med denne blog har fået et bedre indblik i vigtigheden af at lave backups af dine computerfiler, og at du har fået godt kendskab til de forskellige backupløsninger.