Mac Mini vs. Mini PC

Sidst opdateret: 24-03-2025 10:24:55
Oprettet: 24-03-2025

Mac Mini vs. Mini PC. Bliv klogere på de små PC'er

Mac Mini vs. Mini PC: Hvilken lille computer passer til dig?

Vi lever i en tid, hvor teknologiens indflydelse i vores arbejdsliv og vores hverdag helt generelt vokser sig større og større. Og hvor behovet for en velfungerende computer lige så vokser. Det, der ikke nødvendigvis vokser og heller ikke behøver at vokse, er størrelsen på vores computere. Og det handler ikke om, at vi skal nøjes, når vi kommer til kraften og saften i vores PC – faktisk slet ikke. Men en computer med stor ydeevne, behøver ikke være fysisk stor også. 

Og vi er ikke ene om at have den holdning. Vi ser nemlig en stigende tendens i salget af små computere som Intel NUC, Mac Mini og vores egne Føniks Mini PC’er. Og det er ikke svært at forstå, hvorfor de små computere er blevet så utroligt populære, når de tilbyder kraftfuld ydeevne i et kompakt format, der ofte matcher de store, standard stationære computere. Og så er der ikke de steder, hvor de små computere ikke passer ind: kontorpladser, butikker, sommerhuse, hjemmekontorer – you name it! 

Nu du er landet på vores blogindlæg Mac Mini VS. Mini PC, er der stor sandsynlighed for, at du ønsker at finde den rette, kompakte og kraftfulde PC til dine behov. Det store spørgsmål er blot: Hvilken lille computer skal du vælge? Det valg vil vi gerne hjælpe dig med, hvorfor vi i indlægget her dykker ned i forskellene på Mac Mini vs. Mini PC, med fokus på vores egne Føniks Mini PC’er.

Mac Mini – Apples kraftfulde, elegante enheder

Mac Mini er Apples bud på en kompakt computer, der kombinerer elegant design med høj ydeevne. Deres seneste model, Mac Mini M4 (2024), er udstyret med Apples M4-chip, der leverer imponerende hastighed og er utrolig energieffektiv. Denne lille PC er en kraftfuld en af slagsen, designet til at håndtere alt fra kreativt arbejde (f.eks. video- og billedredigering) til streaming og multitasking – og så fungerer den også fremragende som kontor-PC.

Mac Mini M4 kommer med:

  • en 10-core CPU, så du kan udføre flere, separate opgaver mere smidigt.

  • en 10-core GPU, så du får en god ydelse i spil og grafisk intensive programmer. 

  • 16-24 GB RAM.

  • 256-512 GB SSD-lagerplads. 

Og så fås den i yderligere forskellige modeller mht. større mængder af RAM og lagerplads på SSD’en.

M4’eren kommer desuden i en Pro-version også med en 12-core CPU, 16-core GPU, 24 GB RAM og 512 GB SSD-lagerplads (igen i forskellige modeller mht. større mængder af RAM og SSD).

Mac Mini M2 – den tidligere generation, der stadig er brandvarm

En tidligere generation af Mac Mini’erne – Mac Mini M2 – kan du også få fingrene i. Og denne model er stadig foretrukket af mange, bl.a. grundet prisen samt kompatibiliteten ift. porte. M2’eren har nemlig 2 USB-A-porte, mens M4’eren ingen USB-A-porte har (omvendt har M4 så 3 Thunderbolt-porte, hvor M2 ‘kun’ har 2). 

Mac Mini M2’erne er udstyret med Apples M2 eller M2 Pro-chip, hvor de har:

  • 8- eller 10- core CPU

  • 10- eller 16- core GPU

  • 8-16 GB RAM

  • 256-512 GB SSD-lagerplads.

Også her findes der modeller med større mængder RAM og SSD. 

Apples økosystem

En af de helt store fordele ved Mac Mini PC'er er deres integration med andre Apple-produkter. Hvis du allerede bruger en iPhone, iPad og/eller MacBook, vil du nemlig kunne nyde godt af de såkaldte kontinuitetsfunktioner (som Apple så fancy kalder dem) mellem dine nuværende og nye Apple-devices – og dét giver dig en stor, samhørig oplevelse med alle dine Apple-enheder. 

At fremhæve af eksempler er bl.a. funktioner som:

  • AirDrop, hvor du nemt, hurtigt og trådløst kan sende dokumenter, billeder, videoer, websteder mv. fra én Apple-enhed til en anden.

  • AirPlay til Mac, hvor du kan streame eller dublere indhold fra f.eks. din iPhone eller iPad til din Mac.

  • Handoff, hvor du kan begynde dit arbejde på én enhed og fortsætte, hvor du slap, på en anden enhed.

  • Kontinuitetskamera, hvor du kan bruge din iPhone som webcam til din Mac.

  • Sidecar, hvor du kan bruge din iPad som en ekstra skærm, der udvider eller dublerer din Mac-computer.

Derudover er macOS (styresystemet) kendt for sin stabilitet og brugervenlighed, hvilket gør en Mac Mini til et oplagt valg for dig, der ønsker en nem og stilren arbejdsstation, og som måske allerede er bekendt med styresystemet fra andre Apple-produkter.

Mac Mini’ernes begrænsninger

Men Mac Mini'en har dog også sine begrænsninger. RAM'en er f.eks. integreret på bundkortet og kan ikke opgraderes efter køb, hvilket betyder, at du skal vælge din model med omhu. Til gengæld kan lagerpladsen, som altid, udvides ved hjælp af eksterne løsninger.

Er du nysgerrig på Apples små computere? Læs mere om Mac Mini og se vores udvalg her.

Vis mig Mac Mini'erne

Mini PC – høj ydeevne og fleksibilitet i et kompakt format

Tager vi et helikopterperspektiv og flytter fokus lidt væk fra Apples Mac Mini’er, har vi helt overordnet en række produkter, vi typisk blot kalder for Mini PC’er. I tekniske termer kalder man faktisk ofte sådanne små computere for Small Form Factor PC’er, men for overskuelighedens skyld går vi – og de fleste andre – med termet Mini PC’er.

Mini PC'er kan bruges til alt fra kontorarbejde og de gængse IT-opgaver i hjemmet til mere krævende opgaver som softwareudvikling eller som et mediecenter. De fleste modeller giver dig mulighed for at opgradere både RAM og lagerplads, hvilket gør dem attraktive for tech-entusiaster og personer med skiftende behov.

Fuldt konfigureret eller barebone?

Mini PC'er dækker, som nævnt, over en bred vifte af små computere fra forskellige producenter og med forskelligt teknisk udstyr, f.eks. CPU’er fra Intel eller AMD. Fællesnævneren for alle disse forskellige maskiner er, at de tilbyder fleksibilitet i både hardware og prisniveau. Oftest kommer de små PC’ere enten som barebone med kun de mest grundlæggende komponenter, f.eks. bundkort og processor, eller med alt hardware installeret fra start, herunder det operative styresystem, f.eks. Windows. 

Måske du før er stødt på Intel NUC, der netop fås som en barebone Mini PC, hvor du selv tilføjer RAM, SSD-lagerplads og operativsystem. Modsat er eksempelvis vores Føniks Mini PC’er fuldt konfigurerede med CPU, RAM, SSD-lagerplads og Windows 11-styresystemet installeret fra start, så PC’en er klar til brug med det samme, du modtager den.

Mini PC’erne – stor selvbestemmelse

En af de helt store styrker ved Mini PC’erne er muligheden for selvbestemmelse ift. styresystem, programmer og hardware (samt opgradering heraf). Som nævnt ovenfor kan du nemlig vælge mellem forskellige Mini PC-modeller – barebone eller fuldt konfigurerede, små computere. Dit valg af de overordnede små typer PC’er afhænger primært af, om du ønsker en klappet og klar Mini PC, som f.eks. en Føniks Mini PC med alt hardware samt Windows 11 installeret, eller om du gerne vil opbygge din egen Mini PC med selvvalgt RAM, styresystem (f.eks. Windows vs. Linux) osv. 

I modsætning til Mac Mini’erne ovenfor, giver Mini PC’erne dig altså større kontrol og mulighed for selvbestemmelse over din maskine, så du er helt sikker på at få opfyldt dine krav og behov.

Og selvom vi skriver, at vores Føniks Mini PC’er er ready to go, så har du altså stadig et hav af forskellige modeller at vælge mellem, så du kan få det hardware, du har brug for – uden besværet med at få det installeret. I vores udvalg af de små computere finder du både budgetvenlige og high-end modeller med f.eks.:

  • 12-32 GB RAM

  • DDR4 eller DDR5 RAM

  • AMD- eller Intel-processor

  • 512 GB - 1TB SSD-lagerplads.

Er du interesseret i en Mini PC med alt hardware og Windows 11 installeret? Læs mere om vores Føniks Mini PC'er og udforsk udvalget her.

Vis mig Mini PC'erne

Mac Mini vs. Mini PC – er der forskel på størrelsen?

Som du måske har kunnet fornemme ovenfor, findes der et stort udvalg af forskellige Mini PC’er (fra Apple og fra andre producenter), men er der egentlig forskel på, hvor små de forskellige små computere er? 

Overordnet set har de fleste Mini PC’er nogenlunde samme størrelse, men ingen vil jo være helt ens med konkurrenterne, så der er selvfølgelig mindre udsving, hvad angår højde, bredde og længde samt vægt. 

For at vise dig, hvordan disse små udsving kan tage sig ud på forskellige typer Mini PC’er, får du her et lille udpluk af nogle populære modeller samt deres størrelser:

Mac Mini M2 (+ Pro):

  • Højde: 3,58 cm

  • Bredde: 19,70 cm

  • Dybde: 19,70 cm

  • Vægt: 1,18 kg (M2) og 1,28 kg (M2 Pro).

Mac Mini M4 (+ Pro):

  • Højde: 5,00 cm

  • Bredde: 12,70 cm

  • Dybde: 12,70 cm

  • Vægt: 0,67 kg (M4) og 0,73 kg (M4 Pro).

Føniks GMK Mini PC M200 Pro:

  • Højde: 4,25 cm

  • Bredde: 10,6 cm

  • Længde: 11,4 cm

  • Vægt: 0,316 kg.

Føniks GMK Mini PC G200 Plus:

  • Højde: 3,95 cm

  • Bredde: 8,7 cm

  • Længde: 8,7 cm

  • Vægt: 0,216 kg.

De minder meget om hinanden, ikke sandt?

Mac Mini vs. Mini PC: Hvad skal du vælge?

Har du læst hertil, har du forhåbentlig fået en større forståelse af forskellene og lighederne ved Mac Mini vs. Mini PC, som gerne skulle være dig en god hjælp i dit valg af en lille computer. For nemhedens og overskuelighedens skyld får du dog herunder en kort opsummering af de to Mini PC-versioner.

Mac Mini: Oplagt til kreative professionelle og Apple-entusiaster, der ønsker et stilrent design og problemfri integration via Apples økosystem. De nyeste M4-modeller leverer høj ydeevne og er meget energieffektive.

👍Effektiv til tunge, grafiske programmer

👍Kompatibel med andre Apple-enheder

👎Ikke muligt at opgradere hardware

👎Højere prisniveau

Mini PC: Ideel for dig, der ønsker fleksibilitet i valg af hardware, dig, der arbejder med avancerede softwareløsninger, og dig, der ønsker god værdi for pengene. Med et bredt udvalg af modeller kan du finde alt fra budgetvenlige løsninger til high-end maskiner.

👍Større medbestemmelse mht. hardware og styresystem

👍Lavere prisniveau

👎Typisk uden dedikeret grafikkort

👎 Knap så kompatibel med andre enheder

Opsummering af Mac Mini vs. Mini PC

Uanset om du vælger en Mac Mini eller en Mini PC, får du en kompakt computer med masser af kraft under motorhjelmen. Men det er vigtigt, at du overvejer dine behov nøje. Skal computeren være kendetegnet af det klassiske, strømlinede Apple-design og integrerbar med andre Apple-produkter? Eller søger du fleksibilitet og mulighed for hardwareopgraderinger til en god pris? Valget er dit! Men hvis du har brug for hjælp til at vælge din nye lille computer, står vi altid klar til at rådgive dig bedst muligt, så tøv ikke med at kontakte os.

- Skrevet af Kirsten