Untitled Document
Computerskærme, paneltyper og det store valg
I valget af computerskærm er der en mængde af forskellige faktorer man skal overveje. Den første og mest indflydelsesrige er, hvad man skal bruge den til. Er den til arbejde eller spil? Og hvilken type arbejde, eller spil fylder mest i din hverdag? Vi oplever ofte, at de fleste har en god idé om hvilken skærm der tjener dem bedst; hvor høj opløsning den skal være på, hvor hurtig responstid og opløsningshastighed man er ude efter. Der hvor vi oftest oplever at vores kunder skal bruge hjælp, er når det kommer til at vælge paneltyper, og lige præcis panel typen har ellers meget at skulle have sagt når det kommer til din skærms egenskaber.
Hos Føniks Computer vil vi med bloggen her, gennemgå de 3 mest alment brugte paneltyper og teknologien bag dem. TN Film paneler (Twisted Nematic + Film), IPS (In Plane Switching) og VA (Vertical Alignment).
Skærme med TN Paneler - Twisted Nematic
TN film paneler er de mest alment brugte paneltyper og har været det siden LCD monitorer blev normen. Årsagen til den store brug af TN paneler er deres relativt billige produktionsomkostninger, hvilket selvfølgelig gør at producenterne har kunne holde priserne på deres skærme nede. TN teknologien, er den type panel der opnår den laveste responstid, og det er langt nemmere at opnå hurtig opløsningshastighed sammenlignet med de andre teknologier. Grundet TN panelers billige produktion, og naturligt høje billede frekvenser har teknologien længe været den foretrukne bag Gaming skærme.
Begrænsningerne i TN film panel teknologien, ligger primært i synsvinklerne og særligt vertikalt. Der skal ikke en synderligt skæv vinkel til, før billedet bliver uklart. Du vil hurtigt opleve et skift i kontrast og farvetoner hvis du bevæger dit for langt væk fra center. Dette problem er blevet forbedret betydeligt igennem tiden, men TN film paneler står dog stadig tilbage, i tilgængeligt synsfelt, for de to andre teknologier.
Synsfelt er dog ikke det store problem for Gamere, og mennesker der ofte arbejder stillesiddende foran skærmen, men det kan blive en udfordring for dem der arbejder meget med grafik, eller i et kontormiljø hvor de ofte skal dele arbejde på skærmen med kollegaer.
Du kan se hele vores sortiment af skærme med TN panel her
Tip fra Føniks: Hvis du leder efter en stærk TN skærm at game på kan vi varmt anbefale denne model - her får du 240Hz og 1MS, så det går rigtig stærkt når du spiller intensive FPS spil.
Skærme med VA paneler - Vertical Alignment
Ligesom med IPS, er der ikke nogen der i dag producere deres skærme med traditionel VA teknologi, i stedet er VA teknologien blevet videreudviklet og står i dag som fadder til en række nye teknologiske spring. Den mest alment omtalte værende MVA, eller Multi-Domain Vertical Alignment, som blev udviklet af Fujitsu i 1996 som et kompromis imellem TN og IPS paneler med, for tiden, hurtige responstider kombineret med brede synsfelter. I den moderne tid, og efter lang og hård finpudsning af de forskellige teknologer, falder VA skærme dog tilbage for både TN og IPS paneler i deres respektive styrker. Der hvor VA paneler brillerer er i stærke kontrastforhold, hvilket gør dem til det foretrukne redskab for skribenter.
Som modsvar til Fujitsus MVA teknologi, udviklede Samsung Patterned Vertical Alignment, eller PVA teknologi. Både MVA, og PVA og deres efterfølgende forbedrede teknologier kan byde på skærme der, ligesom en TN skærm tilbyder hurtige responstid men altså med et billede i højere kvalitet end en TN skærm kan tilbyde og med et tilgængeligt synsfelt der minder meget om hvad en IPS skærm kan præstere.
Til slut
At vælge den rigtige skærm er aldrig nogen nem opgave. En hurtig opsummering af denne artikel viser os at man kan indsnævre området efter paneltyper afhængigt af hvad skærmen skal bruges til.
Vi håber du med denne blog har fået et bedre overblik over de forskellige paneltyper og deres egenskaber, og er kommet godt på vej i valget den perfekte skærm til dine behov.