Windows 10 - Gennemgang af de nye funktioner i Windows 10

Oprettet: 06-06-2017

Med lanceringen af Microsofts nyeste version af deres populære veteran styresystem, det længe ventede Windows 10, åbner der sig en hel ny verden af nye og optimerede funktioner, smarte nye tjenester og applikationer. Vi vil i dette blogindlæg komme ind på nogle af de nye funktioner, som følger med i det nye Windows 10.

Styresystem til flere platforme

Det første der er i den grad er værd, at bide mærke i er, at Windows 10 denne gang er mere end blot et styresystem til 32 og 64 bit computere, noget der ellers praktisk talt har gjort sig gældende siden tidernes morgen. Microsoft har med Windows 10 udviklet en unik struktur i deres tilgang til applikationer, med det de kalder en universel applikationsarkitektur. Dette betyder at applikationerne kan køre på tværs af flere forskellige Microsoft produkter, heriblandt naturligvis computere, men også tablets, laplets, smartphones, og spilenheder såsom Xbox One.

Her stod Microsoft over for en udfordring, i form af transitionen fra en specialiseret museorienteret interface og så til et interface, der også implementerer styrkerne og fordelene ved et touch screen baseret system. Det er absolut ikke en let opgave, men med det nye Windows 10, har Microsoft gjort forsøget og meldingerne fra brugere, der har testet det, er overvejende positive på nuværende tidspunkt.

Det nye Windows 10 er designet sådan, at Windows 10 tilpasser sig til den interface der er i brug. Således har vi at gøre med to separate interface modeller, der så at sige snakker sammen: en til mus og keyboard og en til touch screens (Tablet mode). Brugeren har her mulighed for at skifte imellem de to når som helst det ønskes.

Nye funktioner, programmer og tjenester

En af de nye funktioner i Windows 10, er den nye lynhurtige opstart af systemet. Som Windows bruger, har man altid været vant til at skulle vente et stykke tid på, at systemet starter op når man tænder for sin computer. Microsoft har lyttet til kritikken og har derfor gjort meget ud af, dette skulle optimeres med Windows 10. Det betyder, at du kan forvente en betragtelig hurtigere opstart, selv på computere, der ikke er helt nye.

En anden markant ændring fra tidligere styresystems versioner, er Microsofts spritnye web browser, Microsoft Edge, der erstatter det velkendte Internet Explorer. Lige siden starten, har Internet Explorer været standard web browseren, når man købte en ny computer eller installerede et Windows styresystem. Gennem årende har Internet Explorer været udsat for utallige angreb fra brugere, da der har været problemer med alt fra hastigheden til pludselige nedbrud og en generel kritik af brugervenligheden.

Med den nye Microsoft Edge browser, forsøger Microsoft at slippe af med det lidt blakkede ry fra forgængeren. Lige som med opstarten af systemet, har Microsoft med Edge, haft fokus på hurtigere hastighed, så det at surfe rundt på nettet, bliver en leg uden problemer. Udover en forbedret hastighed, har layoutet også fået en overhaling, så det hele føles mere strømlinet og enkelt. Herudover er der også tilføjet et væld af nye spændende funktioner, som du kan læse mere om på Microsofts hjemmeside.

Interfacet i Windows 10 er også blevet optimeret i forhold til tidligere versioner. Med Windows 10, har Microsoft fokuseret på at løfte brugervenligheden markant. Det sker bl.a. ved at give brugeren et endnu bedre overblik og øge overskueligheden end man hidtil har været vant til. Selve designet i Windows 10 har fået en overhaling, så udtrykket er mere enkelt og ligetil.

Startknappen er tilbage

Da Windows 8 i sin tid udkom, skabte det et ramaskrig uden lige. Den ellers velkendte og normale startknap var fjernet og erstattet med et gitterlayout, der skulle øge brugervenligheden og gøre det nemmere at arbejde med Windows. Desværre blev det lidt af en fuser og i en opdatering til Windows 8, kom den gamle startknap og startmenu tilbage.

I Windows 10, er den gamle startmenu og startknap tilbage som standard. Dog har designet fået en overhaling, så det passer med resten af Windows 10 designet - uden at det er gået udover brugervenligheden og den velkendte funktionalitet.

Windows 10 introducerer ligeledes Task View, der muliggør flere virtual desktops på én gang. Det er med andre ord muligt, at have flere virtuelle skriveborde kørende samtidigt og du er derfor som bruger, i stand til at have betydeligt flere bolde i luften, uden at det bliver uoverskueligt og rodet.

Også Windows’ velkendte, indlejrede søgningsfeature har her fået et eftersyn og er blevet skiftet ud med Microsofts virtuelle assistent, Cortana, kendt fra Windows Phone 8.1. Cortana understøtter både tekst -og stemmeinput og er af brugere blevet hyldet som et velkomment, moderne supplement til den overordnede Windows oplevelse.
Med denne nye og smarte søgefunktion i bunden af skærmen, kan du nemt og hurtigt finde skjulte mapper, dokumenter eller funktioner frem uden at skulle klikke dig igennem flere lag af mapper og undermapper.

Sikkerheden for børn, samt forældre kontrol, er som bekendt vigtigere end nogensinde og er også her blevet optimeret. Med Microsoft Family kan forældre overvåge og begrænse børnenes færden på nettet og sætte aldersgrænser på Windows Store produkter.

Med Windows 10 har Microsoft skabt fundamentet for en uovertruffen brugeroplevelse og der kommer formentlig til at gå mange år før den næste udgave af styresystemet ser dagens lys. Microsoft har udtalt at de vil understøtte Windows 10 med opdateringer, nye tjenester, nye funktioner og endnu bedre værktøjer i adskillige år frem, så det er i høj grad værd at overveje, at få skiftet sit gamle styresystem ud med denne nye, højteknologiske pakke, hvis du ikke vil gå glip af Microsofts digitale fremtid og de utallige tekniske fremskridt den repræsenterer. Vi håber at du her har fået et lidt bedre kendskab til Windows 10 og hvad der er i vente for de millioner af Microsoft brugere der i disse dage opdaterer til Windows 10.