Trådløs router - Guide til køb af trådløs router

Oprettet: 06-06-2017

Der er et par overvejelser, man skal gøre sig ved køb af en trådløs router.

Er det en trådløs router, man har brug for?

Inden vi beslutter os for, hvilken trådløse router der passer til dine behov, så skal vi sikre os, at det overhovedet er en trådløs router, der er brug for. Det forholder sig nemlig således, at mange internetudbydere i dag har samlet både modem og router i én.

Derfor kan det ofte vise sig, at det slet ikke er en trådløs router, man har brug for, da man allerede har en router indbygget i modemmet. Viser det sig at være tilfældet, så er det i stedet to alternative løsninger, man har brug for: Enten en switch eller et access-point. Både en switch og et access-point står for at videreformidle dit internetsignal rundt til alle computere.

Hvis man ønsker at få adgang til routeren via Ethernet-kabel, så er det en switch, man skal købe. Ønsker man derimod en trådløs forbindelse, så er det et access-point, man skal have fat på. Den glædelige nyhed er, at man finder begge dele her på Føniks Computer ganske billigt.

Access point

Switch

Har brug for en trådløs router, så...

Alle trådløse router kan synes ens ved første øjekast. Der er dog visse forskellige faktorer, som adskiller de forskellige modeller fra hinanden. Vi vil derfor gennemgå en række af disse forskelligheder i denne guide i håb om, at du kan finde netop den trådløse router, som bedst vil kunne opfylde netop dine krav til et trådløst netværk og samtidig levere en ønskelig kvalitet.

En trådløs router er hjertet af dit hjemmenetværk. Det er routeren, som sørger for at sende internetsignalet fra din udbyder ud til de forskellige enheder, som er på netværket. Der er derfor god grund til at vælge den rigtige trådløse router fra start af, så man kan få mest muligt ud af sin internetforbindelse. Udover at formidle internet kan man også anvende sin trådløse router til andre netværksopgaver eksempelvis til opsætning af netværksprinter, fildeling og til at spille computerspil med andre computere på netværket.

Hele udvalget af trådløse routere

Hastighed

Normalvis står en trådløs routers hastighed beskrevet i megabits per second (Mbps.) Ældre trådløse routere tilbyder hastigheder på 11 mbps. Lidt senere kom der så nye modeller på markedet med hastigheder på omkring 54 mbps, og som det nyeste har vi 802.11n routere, som tilbyder hastigheder på op til 450 mbps. I første omgang kan man være fristet til blot at vælge en trådløs router med den hurtigste forbindelse. Man skal dog være opmærksom på, at en trådløs router aldrig kan have en direkte effekt på hastigheden af dit internet. Har du en 15 mbit forbindelse, så vil den forblive denne hastighed, også selvom din trådløse router i teorien kunne formidle langt højere hastigheder.

Den hastighed, som er oplyst fra fabrikantens side, er ofte det signal, man vil kunne opnå ved optimale omstændigheder (noget lignende at computeren står klods op af routeren). Realiteten er, at mure og andre forhindringer i hjemmet ofte vil blokere signalet til en vis grad. Man kan derfor med fordel rådføre sig med diverse forbrugertests på internettet, som tit giver et bedre billede af, præcis hvilken forbindelseshastighed en specifik trådløs router kan præstere.

150 mbps trådløs router

300 mbps trådløs router

450 mbps trådløs router

Er dine netværkskort kompatible med routeren?

Hvis man overvejer at købe en trådløs router af nyere dato, bør man undersøge på forhånd, om den er kompatibel med de netværkskort, som man vil forbinde til den. Nyere forbindelsestyper (eksempelvis 802.11ac og 802.11ad) tilbyder højere hastigheder. Dog er det vigtigt at sikre sig, at man vælger en trådløs router af moderne, som stadigvæk understøtter ældre forbindelsestyper, så man stadigvæk kan forbinde computere med netværkskort, som kører ældre forbindelsestyper (eksempelvis 802.11a og 802.11b). Samtidigt vil man ikke få maksimalt udbytte ud af en dyr, moderne, trådløs router med 802.11ac forbindelse, hvis computerne på netværket slet ikke kan udnytte den højere forbindelseshastighed. Derfor kan det godt betale sig at søge nedad i hastighed, da prisen som regel følger med.

802.11a

802.11b

802.11g

802.11n

Overvej hvilket mærke du skal købe

Dette er en lille detalje, men kan have betydning i nogle tilfælde. Nogle fabrikanter fremstiller deres produkter, så de kommunikerer ekstra nemt med andre typer hardware af samme mærke. Sidder der således et Linksys netværkskort i din stationære computer, er det måske værd at overveje også at købe en Linksys trådløs router. Der er ikke tale om skelsættende forskelle i performance, men har man muligheden, er det måske værd at tage med i sine betragtninger, når man skal købe en trådløs router.

Linksys trådløs router

NetGear trådløs router

D-link trådløs router

Asus trådløs router

Belkin trådløs router

Zyxel trådløs router

Sikkerhed

Trådløse netværk er ikke just en befæstning af sikkerhed. Opsætter man et trådløst netværk uden nogen form for enkryptering, vil enhver udefrakommende kunne logge på netværket og inficere computere med virusser, stjæle internetforbindelse, hente personlige oplysninger og lignende. For ikke at gøre livet alt for nemt for eventuelle ubudne gæster bør man opsætte en form for data-encryption på sin trådløse router. Det er som regel inkluderet i brugsanvisningen, hvordan dette gøres fra producentens side, og opsætningen er som regel både intuitiv og brugervenlig.

Desuden skal man overveje, om man gerne vil have en firewall i sin router, så man beskytter sit netværk mod udefra kommende trafik. Man skal dog også være opmærksom på, at det forhindrer en i at være server i nogle computerspil, da firewallen blokerer.

Trådløse routere med firewall

USB port - mulighed for at tilslutte en harddisk

Flere og flere moderne trådløse routere har en indbygget USB port. I visse tilfælde er denne blot til at overføre koder til netværket imellem routeren og computere. Dog understøtter nogle trådløse routere med USB port muligheden for at koble en ekstern harddisk til netværket. Denne vil fungere som et fælles drev for alle computere på netværket, hvor man nemt kan dele musik, film og dokumenter. Er man interesseret i en billig, serverlignende løsning, er denne type trådløse routere bestemt værd at undersøge.

Trådløse router med USB adgang

Der er lige nu masser af gode muligheder inden for trådløse netværk til hjemmet. Trådløse routere bliver hele tiden billigere samtidig med at hastighed og driftsikkerhed stiger. Følger man eventuelt de få guidelines herover, vil man næsten med sikkerhed kunne få utroligt meget ud af sit nye trådløse netværk. Der er rig mulighed for at få en trådløs router, som har præcis de egenskaber, man ønsker, og som samtidig er kompatibel med computerne, som skal bruge netværket.