Tastatur - Køb det rette tastatur

Oprettet: 06-06-2017

I et herligt samarbejde, som efterhånden har stået på i mange år, har tastatur og mus været kombinationen, som millioner af mennesker verden over har brugt til at styre computere med. Grundformlen for begge er stadigvæk den samme. Dog er der inden for både tastatur og mus sket en vis udvikling. Herunder vil vi gennemgå nogle af de muligheder, man bør overveje inden, man investerer i et nyt tastatur. Vi vil gennemgå en række af de forskelligheder, man kan støde på, når man køber tastaturer, og hvilke der egner sig bedst til forskellige brugere.

Hele vores udvalg af tastaturer

Hvordan bruger du din computer?

Da tastaturet er en naturlig forlængelse af computeren, er dette et ganske fornuftigt spørgsmål at starte ud med. Der findes i dag flere forskellige typer tastaturer, som hver især har deres fordele. Lad os først prøve at inddele computerbrug i kategorier og derefter se, hvilke der passer bedst på den måde, vi bruger vores computer.

  • Let brug i hjemmet
  • Brug på arbejdspladsen
  • Gaming

Dette kunne man godt kalde tre af hovedkategorierne inden for computerbrug. Hører man til gruppen, som kun bruger tastaturet til hjemmebrug, så kan man som regel klare sig med et ganske simpelt tastatur uden for mange ekstra knapper og features.

Trådløse tastaturer

Tastatur og mus sæt

Skal man derimod bruge tastaturet på jobbet, er der måske grund til at være lidt mere kræsen med sit tastatur. Der er gjort fine fremskridt inden for ergonomiske tastaturer, som skåner fingre og arme. Specielt hvis man skriver meget, når man arbejder ved computeren, er det behageligt med et tastatur, som giver en ”naturlig” følelse, når man skriver.

Her kan vi anbefale

Kontor tastatur, der er pålideligt og billigt

og

Ergonomiske tastaturer til de lange dage.

Er der computerspil på menuen? Så findes der massevis af fede tastaturer på markedet. Gamer tastaturer kan ofte indstilles til ens personlige præferencer og med ekstra knapper, så man altid har maksimal kontrol, når man spiller computerspil.

Gamer tastaturer, med god hastighed og udformning.

Der er her naturligvis blot tale om guidelines og på ingen måde endegyldige sandheder. Tastaturet er et af de stykker udstyr til computeren, hvor der stadigvæk er frihed til at vælge mere eller mindre, hvad der passer én. Kan man bedst lide at spille computer på et helt normalt tastatur, så er der ikke noget, som stopper én. Kan man omvendt godt lide følelsen eller måske ligefrem udseendet af et high-end ergonomisk tastatur, så er man fritstillet til at anskaffe sig sådan et. Måske lige bortset fra prismærket der som regel er en del højere på de mere avancerede tastaturer.

Ekstra hårdføre tastaturer

Hvis man har sin computer stående i ekstra krævende omgivelser eksempelvis på fabrikker og lignende, så kan man naturligvis også finde tastaturer, som er ekstra hårdføre og kan klare disse omgivelser. På samme måde, som der findes industriegnede computere, kan man altså også få tastaturer, der både er støvresistente og kan tåle kraftige vibrationer, samt hvad der ellers må optræde på travle arbejdspladser. Er man nervøs for at spilde kaffe i tastaturet, så kan man ligefrem få tastaturer, som er vandresistente.

Vandtætte tastaturer

Arbejder man ofte i mørke omgivelser, så findes der også tastaturer, hvor tasterne er oplyste. Ligesom man kan få tastaturer, der egner sig særligt godt til computerspil, og som kan programmeres med specialtaster, kan man også overveje dette, hvis man ofte bruger en specifik tastekombination, når man arbejder.

Programmerbar tastatur

Man kan med andre ord få tastaturer, stort set som man gerne vil have dem, den dag i dag. Grundideen er stadigvæk den samme, der er blot mange flere muligheder for at få et tastatur, som passer præcist til ens behov.

Specifikke tilføjelser – ja eller nej?

Lad os gennemgå et par yderligere overvejelser, man kan gøre sig inden, man køber et tastatur. Faldgruber man bør undgå alt efter, hvilke specifikke behov man har.

Budget

Som altid, når det gælder køb af udstyr til computeren, så bør man som regel have sit budget for øje. Der er massevis af muligheder for at brænde en helt masse penge af på et dyrt tastatur. Har man pengene til dette, så er det naturligvis bare med at slå til. Omvendt kan det ofte sagtens betale sig at overveje, om man har brug for de specifikke ekstra features, som dyrere tastaturer tilbyder. Alle de forskellige specialtastaturer, vi gennemgik tidligere, koster næsten alle ekstra. Man bør derfor overveje, om man har brug for disse, eller om man kan nøjes med et ordinært standardtastatur.

Numerisk tastatur

Denne kendte klassiske opsætning, hvor man har et 10-tals tastatur system til højre for tastaturet, kan måske virke som en uskyldig tilføjelse. Der er dog visse scenarier, hvor numpad tastaturer kan være særdeles frustrerende at arbejde med. Det er specielt, hvis man ofte skifter imellem at bruge mus og tastatur med højre hånd, at det numeriske tastatur kan være til gene.

Nummerisk tastatur

Har man omvendt en arbejdsdag, hvor man ofte indtaster taldata på computeren, så kan det numeriske tastatur være så godt som uundværligt.

Trådløs eller ej?

Som med så mange andre trådløse elektroniske apparater, er der visse bagsider ved trådløse tastaturer. Der er dog massevis af gode trådløse tastaturer på markedet, som sagtens kan hamle op med ordinære tastaturer. Vi er således nået dertil i udviklingen, at det blot er et spørgsmål om personlige præferencer (og som altid pengepungen), om man foretrækker et trådløst tastatur eller ej. Der er problemet med at holde batterierne opladede, men hvis fordelene ved et trådløst tastatur opvejer dette, eksempelvis hvis man ofte har sin computer sat til sit tv med HDMI kabel, så er der masser at vinde ved et trådløst tastatur.

Trådløse tastaturer

Kablet tastaturer

Ergonomi

Hvis man bruger sit tastatur mange timer hver eneste dag, er der al mulig grund til at anskaffe sig et ergonomisk tastatur. En af de vigtigste faktorer er at købe en model med bløde taster. Dette kan nedsætte det stress, som man ellers påfører arme og fingre gevaldigt, og kan nedsætte chancen for arbejdsskader betydeligt. Udover dette bør man overveje at anskaffe sig ekstra ergonomiske tastaturer. Man bør dog overveje at prøve disse af inden køb. Som regel er de en del anderledes at anvende end klassiske tastaturer. En anden tilføjelse, man kan overveje, er et tastatur med en håndledsstøtte (wristpad) monteret forneden. Dette kan være med til at nedsætte presset på håndled og underarme, når man bruger tastaturet over længere tid.

Ergonomiske tastaturer

Hvilket tastatur skal jeg købe

Vi har nu gennemgået en række af de faktorer, som man bør overveje, når man skal købe et tastatur. Der er naturligvis flere, mere specifikke tilføjelser, som man kan overveje, når man skal have et nyt tastatur. Blandt andet kan man få modeller med ekstra USB udgange, som kan være praktiske at have ved skrivebordet. Lignende ekstra features inkluderer indbyggede mus, som dem man kender fra bærbare tastaturer.

Et sidste ord skal være, at man altid skal have kvaliteten for øje, når man investerer i et nyt tastatur. Der er i mange tilfælde en grund til det, når man ser et tastatur, som er meget billigere end alle andre. Derfor kan det ofte godt betale sig i sidste ende at give et par hundrede kroner ekstra, da discount tastaturer tit har en forbavsende kort levetid, hvis man bruger sin computer regelmæssigt. Derudover er det sådan set bare at lokalisere den model, som passer allerbedst til ens specifikke behov, og så ellers bare skrive løs.

Er du helt i tvivl, så kan du altid kontakte os her.