Switch - Guide til køb af switch

Oprettet: 06-06-2017

Hvis man har planer om at opsætte et netværk af computere, er det første, man som regel har brug for, en netværks switch. Netværks switchen er det stykke udstyr, der formidler kontakten imellem computerne på netværket, og det er således en central del af din opsætning. Størrelsesmæssigt kan netværks switches variere meget fra små fem-ports modeller til de helt store, dyre modeller til store kontorer og lignende.

Switch og hubs

Lad os gennemgå et par af de overvejelser, man bør gøre sig inden, man investerer i en netværks switch. Der er ikke tale om verdens mest avancerede form for computer hardware, men der er alligevel et par faktorer, som det er godt at være opmærksom på, når man er på jagt efter den perfekte switch til ens hjemmenetværk eller kontoret.

Hvor mange skal bruge dit netværk?

Dette er en af de første overvejelser, man bør gøre sig. Er det kun fire-frem brugere, der skal anvende dit netværk, vil en 8 ports-switch være ganske passende. Det er i høj grad antallet af porte på switchen, som afgør prisen, så det kan sagtens betale sig at nøjes med en lille model, hvis denne kan dække ens behov. Det mest normale antal porte, man finder på markedet, er enten 5, 8, 16, 24 eller 48 porte, hvor 48-ports switches kan koste et godt stykke over 40.000 kroner, og hvor fem-ports switches kan erhverves for omkring 150 kroner. Overvej derfor dine behov og vælg den netværks switch, som bedst lever op til disse.

5 ports switch

8 ports switch

24 ports switch

48 ports switch

Overvej dit netværks infrastruktur

For et mindre netværk med op til 40-50 brugere vil en enkelt switch som regel være tilstrækkelig. Er dit netværk derimod større end dette, er det måske tid til at overveje flere switches, der arbejder sammen. Rådfør dig eventuelt nærmere om dit specifikke netværk hos os, vi giver gerne gode råd og vejledningen vedrørende opsætning af det optimale netværk.

Overvej brugernes behov

Hvis dit netværk mest skal bruges til internet samt til at have adgang til filerne på fællesservere og lignende, vil 100 megabit porte som regel være tilstrækkeligt. For alt gaming og kontorarbejde vil en 100mbps swich være fint. Skal brugere på netværket derimod overføre store mængder data ad gangen, vil en gigabit netværks switch som regel være at foretrække. Det kunne være at streame mange HD film over netværket af gangen. Overvej derfor dine brugeres behov og vælg netværks switch derefter.

10/100 mbps switch og hubs

Gigabit switch og hubs

Hvilken rolle har switchen?

På større netværk, hvor flere switches tilsammen skaber netværket, skelner man imellem core-switches og access-switches. Core-switches er der, hvor trådene samles, og disse har derfor brug for at kunne håndtere store mængder trafik. Man bør derfor vælge en gigabit switch til denne rolle for at opnå maksimal forbindelseshastighed. Typisk vil en coreswitch sidde i et rack.

Gigabit switch og hubs

Rack mounted switches

Access switches er der, hvor de forskellige computere rundt i kontoret/hjemmet etc. får adgang til netværket. Disse vil som regel være mindre trafikerede, og man kan derfor nøjes med mindre 100 mbit switches til denne type opgaver.

10/100 mbps switch og hubs

Skal man opsætte et mindre netværk eksempelvis til at spille computerspil over LAN med et par kammerater, vil en 100 mbit switch være ganske passende og vil sagtens kunne håndtere den nødvendige mængde trafik. Det vil derfor være spildte penge at investere i dyrere gigabit switches til denne type netværk, da man som regel ikke vil udnytte dens maksimale kapacitet alligevel.

Managed eller unmanaged?

Der skelnes som standard imellem unmanaged og managed switches. En unmanaged switch kan beskrives som en plug-and-play switch, hvor forskellige enheder kan kommunikere over switchen (flere computere, eventuelt en netværksprinter samt en internetforbindelse og lignende). Disse er ganske nemme at sætte op, men giver ikke adgang til specifik opsætning af dit netværk.

Unmanaged switch

En managed switch giver adgang til opsætning af netværks switchen. Dette har især betydning for, hvor godt man kan overvåge ens netværks ydeevne og spotte eventuelle fejl på netværket. En managed switch kræver som regel lidt mere know-how at sætte op, men giver altså til gengæld et bedre overblik over data-flow på dit netværk, hvem der har adgang til hvad og lignende aspekter. Hvorvidt, man bør købe en unmanaged eller managed switch, er således meget et spørgsmål om, hvor meget kontrol man har brug for at have over sit netværk.

Managed switch

Valg af producent

Hvilket mærke, man bør vælge, når man skal købe en netværks switch, afhænger af, hvilke behov man har til sin switch. I den dyre ende af skalaen finder man Cisco switches, men så er der til gengæld også tale om absolut state of the art switches med avancerede features og en uovertruffen driftsikkerhed. Cisco går dog også for at være iblandt de mere avancerede switches på markedet at sætte op. Disse egner sig således bedst til professionelle netværk, hvor pålidelighed er en ekstra høj prioritet.

Skal man bruge en nemmere løsning, hvor man godt kan ofre en smule performance til fordel for brugervenlighed og ikke mindst et lavere prismærke, så laver producenter som NetGear og D-Link fremragende switches til ganske fornuftige priser. Disse vil egne sig perfekt til hjemmenetværk, eller til når man skal spille computer over LAN med vennerne.

LevelOne switch

Zyxel switch

Hp switch

NetGear switch

D-link switch

Linksys switch