Stationær computer - Guide til valg af stationær computer

Sidst opdateret: 14-02-2018 10:05:23
Oprettet: 06-06-2017

Stationær computer - Guide til valg af stationær computer

Når man skal ud og investere i en ny stationær computer, så kan det for den almindelige bruger være meget svært at finde rundt i alle betegnelser og modelnumre der findes inden for den elektroniske verden. Derfor vil vi med denne guide prøve at kaste lidt lys over de vigtigste ting man bør være opmærksom inden man køber en ny stationær computer.

Selvom teknologien nu om dage arbejder meget på, at gøre vores elektroniske redskaber så små som mulige, så kan det stadig betale sig, at investere i en stationær computer. En stationær computer har mange fordele og byder på rig mulighed for selv at sammensætte præcis den stationære computer, der passer til ens behov. På nær mobiliteten har man mange flere muligheder med en stationær computer end en bærbar. Der er meget større frihed, når det kommer til valg af skærmstørrelse eller hvorvidt man ønsker at have flere skærme tilsluttet. Udvalget af tastaturer er også væsentligt bredere og man vil altid kunne finde det optimale at skrive på, uden at gå på kompromis med resten af computeren. Og den manglende mobilitet har så også lige den fordel med hensyn til levetid, at man ikke risikerer at tabe computeren ned af trapperne eller at nogen spilder sin kaffe ud over den når man er på café.

Tip fra Føniks: Vidste du at vi har bygget stationære computere i mere end 20 år? 

Se vores udvalg af færdigsamlede stationære computere her

Se vores udvalg af konfigurerbare stationære computere her

Stationær computer - de første overvejelser

Inden man går i gang med at se på specifikationer, bør man overveje hvad det er den stationære computer skal bruges til og hvilke behov man har. Der er nødvendigvis ingen grund til at ofre over 10.000kr, hvis man bare skal skrive lidt opgaver til skolen og sende mails. Omvendt vil man også blive skuffet, hvis det viser sig man har stationær computer der er for svag til det man gerne vil bruge den til, f.eks. at spille de nyeste spille eller bruge programmer, som kræver ekstra kræfter. Oftest er det bedre at vælge en lidt større stationær computer end hvad man egentlig skal bruge den til, da det i dette tilfælde er bedre med "lidt for meget" end "lidt for lidt". Samtidig er man også bedre sikret i forhold til nyere og mere krævende spil og programmer, der måtte komme i nærmeste fremtid.

Processoren (CPU) - træf det rigtige valg

Processoren(CPU) - træf det rigtige valg

Processoren kan sammenlignes med en motor og bestemmer hvor hurtigt stationære computer kan ”køre”. Når man afvikler et program eller spil, så foretager CPU’en løbende en masse beregninger og jo mere krævende programmet eller spillet er, desto flere og større beregninger kræver det.
Der er to store producenter på markedet, Intel og AMD. Begge laver gode processorer og om man vælger den ene eller anden, er op til brugeren selv at vurdere. For nogle brugere er det nærmest en religion at vælge den rigtige producent. Der findes mange serier og modeller, hvilket gør valget af processoren til en lidt større udfordring i forhold til andre komponenter og i særdeleshed hvis man ikke har prøvet det før. Hvis vi tager Intel som eksempel, så findes deres mest populære modeller i tre serier: i3, i5 og i7. Hos konkurrenten AMD, hedder de tilsvarende Ryzen 3, 5 og 7.
Bag hver serie findes der en håndfuld modeller der varierer i hvor hurtige de er og har typisk et firecifret modelnummer som f.eks. ”i7 - 8700”. Grundlæggende anvendes i3 serien i mindre kontor- og arbejdsmaskiner imens i5 serien egner sig rigtig godt til stationære computere, der skal bruges til gaming. Har man brug for en stationær computer med lidt ekstra kræfter, til f.eks. billed- og videoredigering, er det den kraftigste serie i7 serie, man bør vælge. En god tommelfingerregel er, jo højere serie og jo større modelnummer desto kraftigere er processoren.

Se udvalget af CPU'er her

Grafikkort (GPU) - hvad kræver gaming?

Grafikkort (GPU)

Et godt grafikkort er alfa og omega, og udgør en af de komponenter i en stationær computer, som virkelig har noget at skulle have sagt. Alt hvad du ser på skærmen er en form for grafik. Der er dog naturligvis forskel på, at du f.eks. læser denne guide eller om du spiller et computerspil. Det kræver naturligvis ikke meget af et grafikkort at vise den smule grafik og tekst, som står i denne guide. Men hvis man forestiller sig et spil, hvor det hele bevæger sig næsten hele tiden og i en høj fart, så kræver det pludseligt lidt mere at gengive. Skal man have gang i mange ting på skærmen og gerne med en høj opløsning så man ikke går glip af noget, så bør man gå efter et af de lidt bedre grafikkort til sin stationære computer. Her bør man ikke spare alt for meget, da man inden for kort tid så skal ud og investere i et nyt kort for at kunne følge med i de nyeste spil, som hele tiden sætter større og større krav til netop grafikkortet. Når man kigger på hvilke kort der sidder i de fleste stationære computere nu til dags, så vil der oftest stå ”Nvidia GTX” efterfulgt af et modelnummer, eller ”Radeon” ligeledes efterfulgt af et modelnummer. Her gælder nogenlunde samme tommelfingerregel som ved processorerne, nemlig jo, højere modelnummer, jo bedre er grafikkkortet.
Hvis man gerne vil vide lidt mere om grafikkort, kan man f.eks. finde de forskellige modeller og sammenligne deres specifikationer, så man finder den, der bedst matcher de krav man vil have opfyldt. Som udgangspunkt, når man køber en stationær computer fra en forhandler, der selv laver deres systemer, plejer man at kunne regne med de har bygget et afbalanceret system og dermed også sat et grafikkort i maskinen, så passer til resten af komponenterne. Det er selvfølgelig også tilfældet her hos Føniks Computer, hvor du kan købe en færdig samlet stationær computer eller en konfigurerbar stationær, hvor du selv kan sammensætte stationær ud fra dine ønsker.

Køb en færdigsamlet gamer stationær her

Harddisk og SSD disk

Harddisk og SSD disk

Harddisken er der, hvor vi lagrer alle vores data og i princippet kan en harddisk kun to ting, nemlig skrive data og læse data. ”Skrive” vil i det her tilfælde betyde at man gemmer noget og ”læse” betyder, at man åbner noget. Det samme gør sig gældende for en SSD disk, den er bare væsentligt hurtigere, da den bruger en nyere teknologi. Det betyder at en SSD disk kan skrive og læse data hurtigere til og fra disken end en almindelig harddisk kan og det betyder en mærkbar forskel på hastigheden, når man f.eks. tænder for computeren eller afvikler et program.
Til kontorbrug vil en standard harddisk fortsat være at anbefale. Men skulle man have et ønske om gaming eller noget lidt mere krævende arbejde, så kan man ikke komme udenom en SSD disk og dens hastighed.
Størrelsen af lagerplads kan svinge bredt og er helt op til hvad man selv føler for. Et sted mellem 500- og 1000 gigabyte er rigeligt for de fleste. Men SSD diske i de størrelser kan godt være halvdyre, da det stadig er en relativt ny teknologi, der er mere omkostelig at producere. Derfor kan det være meget smart at have to diske. Én SSD disk på 120-500GB som man bruger til alle programmer. Det er dem man gerne vil have der kører hurtigt, så derfor bør de jo selvfølgelig også køre fra den hurtige disk. Den anden disk kan med fordel være en almindelig harddisk, som bruges til billeder, film og dokumenter. Da disse som regel bare ligger til ”opbevaring” er det ikke strengt nødvendigt at have meget hastighed når denne ikke bliver udnyttet alligevel.
Med en SSD disk som hoveddisk til systemet og programmerne og en ekstra harddisk til sine dokumenter er man også en anelse bedre beskyttet hvis der skulle opstå en fejl på hoveddisken og denne så skulle gendannes. I så fald er det kun alle programmerne man skal installere igen, imens ens filer ligger trygt og godt på den anden harddisk. Men uanset hvad, så anbefales det at man har en ekstern harddisk. Dels til at kunne lave backups, men også fordi det er en stationær computer og det kan være rart at kunne tage sine ting med sig.

Hukommelse (RAM)

Hukommelse (RAM)

RAM er vores hukommelse og har indflydelse på, hvor mange bolde vi kan have i luften samtidigt. Med andre ord, så har ram en betydning for hvor meget data man kan arbejde med her og nu. Men selvom ram er ret så essentielle i en maskine, så er de heldigvis prisbillige og man kan derfor med fordel vælge at tage lidt flere ram end man måske har brug for, således man er på den sikre side.
Priserne er faldet meget gennem årene, så det er ikke her man kan spare de helt store penge, hvis man er på budget. Man bør dog altid sørge for at have rigeligt med ram. Dog er der grænser for hvor sjovt det skal være og selvom der findes systemer med op til 64GB ram, så kan man som normal dødelig dårligt udnytte mere end 16GB.
Så en stationær computer, der skal bruges til almindelig kontorarbejde eller til skoleopgaver, vil som udgangspunkt klare sig fint med 8GB ram, mens en stationær computer, der skal bruges til gaming, bør ligge på min. 8GB, men i de større maskiner der også bruges til streaming eller andre opgaver, kan det være en fordel med 16GB RAM.
32GB RAM er ikke nødvendigt i langt de flestes tilfælde, men det er selvfølgelig rart at have hvis man arbejder med programmer der er meget ressourcekrævende, som f.eks. 3D design eller billede- eller videoredigering på et højere plan.

Konfigurér din egen gamer stationær her

Øvrige overvejelser

Når man har fået nogenlunde styr på det overstående, kan man eventuelt begynde at spekulere over om der er andre ting der kunne være vigtige i forhold til det, man skal bruge den stationære computer til. Det kunne f.eks. være eksternt tilbehør. Som nævnt i starten er der mulighed for at tilslutte flere skærme, som dog forudsætter at der også er flere udgange på grafikkortet, men stort set alle nyere grafikkort har minimum to udgange til skærme. Hvis man f.eks. skal arbejde med programmer eller filer, som kræver at man skal skifte meget mellem to vinduer, er det bekvemt med to skærme, da det gør arbejdet lettere. Det behøver ikke nødvendigvis at være to ens skærme. Man kan med fordel vælge en større og god hovedskærm og så eventuelt gå efter ekstra skærm der er en smule billigere for at spare. Men igen, så afhænger det helt og aldeles af hvad der er man skal arbejde med og hvad ens præferencer er på det område.
Stort set alle stationære computere du kan købe i dag har en lyd udgang der giver giver dig mulighed for at sætte nogle almindelige højtalere til. Ønsker man derimod at at udnytte 5.1 eller 7.1 surround sound, så anbefales det at man vælger et lydkort, der muliggør tilslutningen af den slags højtaler systemer. Lydkort kan fås både som "onboard" - dvs. indbygget på bundkortet, som indstikskort eller som en ekstern enhed man sætter til via USB kabel.

Konklusion

På trods af, at det kan være en jungle at finde rundt i, når man skal købe en ny stationær computer, så håber vi, at denne guide har gjort det en smule nemmere og lidt mere overskueligt for dig, når du skal vælge din næste stationære computer. Når du køber en stationær computer hos en forhandler der selv samler deres systemer, så kan du som regel trygt regne med, at du får hvad du betaler for. Således er det blot op til dig at afgøre, hvad det er du har brug for i forhold til dine krav og ønsker. Med det i tankerne, så er der heller ikke noget galt i, at vælge en stationær computer som er en anelse stærkere end hvad man har brug for her og nu. Fordelen ved dette er, at man får en stationær computer som stadig kan bruges til de nye spil og programmer der udkommer lidt længere ude i fremtiden.
Skulle du være i tvivl om hvilken stationær computer du skal vælge og hvad der passer til dit behov, så er du altid velkommen til at kontakte os, hvor vi hjælper dig med at vurdere hvad der ville være den stationære computer i forhold til netop dine behov.

Se hvordan du kan kontakte os om din nye computer her