Ram til Macbook / Macbook pro

Oprettet: 06-06-2017

Guide til køb og installation af nye RAM til MacBook og MacBook Pro

Selvom MacBooks fra fabrikken er kraftige maskiner med en høj ydeevne, så vil man alligevel med tiden ramme muren så at sige. I takt med at nyere og kraftigere software udgives, stiger kravene parallelt til RAM kapaciteten i ens computer såvel som mange andre facetter af maskinen. Én af de mest effektive måder at opgradere sin MacBook eller MacBook Pro maskine er ved at opgradere sin RAM kapacitet.

RAM i computere såvel som MacBooks kan sammenlignes med den menneskelige korttidshukommelse. Her opbevarer MacBooks de informationer, som den har brug for hurtig adgang til. Jo større mængde RAM, desto mere mængde information kan computeren få fat på hurtigt og effektivt. Det er derfor en naturlig udvikling, at når kravene fra softwarens side stiger, så har computeren brug for en større hukommelseskapacitet, hvis man vil have en stabil og hurtig arbejdsproces.

Herunder har vi forsøgt at sammenfatte nemme guides til, hvordan man nemt og bekvemt udskifter RAM i en række af markedets mest populære MacBooks.

Det første skridt i retningen af udskiftning af RAM i din MacBook eller MacBook pro er at finde ud af præcis, hvilken model du ejer. Forskellige MacBooks og MacBook Pro maskiner har forskellige RAM slots, som er der, hvor RAM sættes i. Det hedder sig især, at MacBook og MacBook Pro maskiner fra forskellige perioder har mulighed for forskellige opgraderinger.

Ram til MacBook

Ram til MacBook Pro

Nyere modeller, som man ser her, vil ofte kunne opgraderes til større RAM-kapacitet end de ældre. Har man en ældre MacBook eller MacBook Pro, så skal man dog ikke fortvivle, hvis man ikke kan opgradere hele vejen til de maksimale 8 GB RAM, som nogle af de nyeste Mac-computere understøtter. Selv mindre opgraderinger eksempelvis fra 1 GB RAM til 2 GB RAM vil ofte have en mærkbar og ikke mindst behagelig effekt på, hvordan din MacBook eller MacBook Pro performer, eksempelvis når du surfer på nettet, arbejder med billed- eller videoredigering samt mange andre opgaver.

 

Når man har anskaffet sig de rigtige MacBook eller MacBook Pro RAM, så er det faktisk en forholdsvis simpel sag at udskifte/installere nye RAM blokke. Herunder følger en guide til, hvordan RAM skal udskiftes i nogle af de mest udbredte modeller.

Udskiftning af RAM

Ejer du en af følgende MacBook versioner, følger her en guide til udskiftning af RAM i disse modeller.

 • MacBook (13-tommer, udgivet i midten af 2010)
 • MacBook (13-tommer, udgivet I slutningen af 2009)

Inden vi går i gang:

 1. Vær opmærksom på, at din MacBook kan være varm, hvis du lige har brugt den. Vent derfor altid 10 minutter efter du har slukket systemet inden, du går i gang med installationen af nye RAM.
 2. Fjern alle ledninger og stik fra apparatet inklusiv strømstik, USB kabler, hovedtelefoner og LAN kabler. Dette er meget vigtigt for, at systemet ikke tager skade.
 3. Vend forsigtigt din MacBook med bunden opad.
 4. Disse MacBooks har interne batterier, som du ikke skal forsøge at fjerne: MacBook (13-tommer, udgivet i midten af 2010), MacBook (13-tommer, udgivet I slutningen af 2009). Ejer du en MacBook (13 tommer, med aluminium chassis fra slutningen af 2008), skal vi have fjernet batteriet inden, vi går videre. Guiden til dette har vi ikke inkluderet her, men den kan findes ganske nemt med en Google søgning.

Sådan fjerner vi bunden af kabinettet

 1. Fjern de 8 skruer som sikrer bunden af kabinettet. Sørg for at gemme skruerne et sikkert sted. Da der er forskel på skruerne, kan man med fordel lave en tegning over, hvor de specifikke sad.
 2. Løft forsigtigt underdækslet af så hardwaren bagved er tilgængelig. Når du fjerner bunden, så kommer skrøbelig hardware til syne. Du skal derfor være meget omhyggelig med kun at røre mindst muligt ved de komponenter af hardwaren, som ikke skal skiftes ud.
 3. Rør forsigtigt ved et stykke metal i computeren. Dette aflader din krop for statisk elektricitet, som ellers kan skade hardwaren i systemet.

Sådan fjerner vi den oprindelige hukommelse (RAM)

 1. Tryk på frigørelsesmekanismen, som gerne skulle kunne ses ved RAM modulerne i en udadgående retning. Dette frigør de oprindelige RAM moduler fra deres sockets.
 2. RAM modulerne skulle gerne poppe op i en skrå vinkel. Inden du fjerner dem, skal du sikre, at du kan se de skrå indhak. Hvis disse ikke er synlige, så forsøg at trykke på frigørelsesmekanismen igen.
 3. Hold om modulerne ved indhakkene og vær opmærksom på ikke at røre ved de guldfarvede områder. Du kan nu forsigtigt fjerne RAM modulerne fra deres plads.

Installation af ny hukommelse (RAM)

 1. Vi skal nu have sat de nye RAM i på plads i apparatets RAM sockets. Sørg for, at guldkanterne på modulet er synkrone med dem i computerens nederste RAM sockets af de to synlige.
 2. Vip forsigtigt RAM modulet på plads, så det sidder på samme måde, som de gamle hukommelsesmoduler gjorde det.
 3. Brug to fingre til at trykke modulet ned med et roligt og velfordelt tryk.
 4. Skal du installere to RAM moduler, så brug samme fremgangsmåde i det øverste RAM socket. Sørg for, at RAM modulet er synkront med computeren. Dette gøres ved forsigtigt at trykke ned på RAM modulet.
 5. Hvis denne operation har været en succes, så skulle de to RAM moduler nu gerne sidde synkront med hinanden. Er dette ikke tilfældet, så start hele installation af ny hukommelse delen forfra, og sørg for at fjerne RAM på samme måde, som vi gjorde med de oprindelige.

Fastgørelse af bunden af kabinettet

 1. Vi skal nu have sat bunden på igen og sørge for, at den sidder i plan. Hold din MacBook med en finger på hver side, og tryk skiftevis ned med tommelfingeren.
 2. Når bunden af kabinettet igen sidder i plan, skal vi have skruet de otte skruer i igen og strammet dem. Vi har nu installeret nye RAM i din MacBook. Vi mangler blot, at undersøge, om din MacBook har registreret de nye RAM. Dette gør vi ved hjælp af en simpel guide, som findes længere nede i denne guide. Derudover har du nu succesfuldt installeret nye RAM i din MacBook.

 

Hvis du ejer en af følgende sorte eller hvide MacBooks, følger her en guide til, hvordan hukommelsen (RAM) udskiftes i disse specifikke modeller:

 

 • MacBook (13 tommer, midten af 2009)
 • MacBook (13 tommer, starten af 2009)
 • MacBook (13 tommer, slutningen af 2008)
 • MacBook (13 tommer, tidligt 2008)
 • MacBook (13 tommer, slutningen af 2007)
 • MacBook (13 tommer, midten af 2007)
 • MacBook (13 tommer, slutningen af 2006)

Inden vi går i gang

 1. Vær opmærksom på, at din MacBook kan være varm, hvis du lige har brugt den. Vent derfor altid 10 minutter efter, du har slukket systemet inden, du går i gang med installationen af nye RAM.
 2. Fjern alle ledninger og stik fra apparatet inklusiv strømstik, USB kabler, hovedtelefoner og LAN kabler. Dette er meget vigtigt for, at systemet ikke tager skade.
 3. Vend forsigtigt din MacBook med bunden opad, så batteribakken er tættest på dig.
 4. Vi skal nu have fjernet batteriet. Vi har ikke inkluderet en guide til dette, men den findes ganske nemt ved hjælp af en Google søgning.

Installation af den nye hukommelse (RAM)

 1. Vi skal nu have fjernet de L-formede metalbeslag, som sidder i batteribakken. Det gør vi ved at fjerne de 3 skruer, som holder metalbeslaget på plads med en størrelse-00 skruetrækker.
 2. Træk nu forsigtigt i først den lange ende af det L-formede metalbeslag i batteribakken og fjern det fra batteribakken. Når beslaget fjernes, skulle løftestænger på de oprindelige Memory moduller (RAM) gerne springe frem.
 3. Rør ved en metaloverflade i computeren. Dette aflader din krop for statisk elektricitet, som ellers kan skade din Macbook.
 4. Ved hjælp af løftestængerne, der kom til syne, da vi fjernede det L-formede metalbeslag, kan vi nu med en fast og hurtig bevægelse trække løftestangen mod venstre med tommel– og pegefinger. Dette skulle gerne frigøre RAM modulerne, hvorefter løftestangen selv gerne skulle falde tilbage i den oprindelig position, den var i inden, vi fjernede RAM modulerne. Vi kan nu roligt og forsigtigt trække RAM modulerne ud.
  Vær opmærksom på:
  Hvis du oplever, at løftestangen vakler ikke yder nogen modstand, sidder fast eller ikke vender tilbage til start positionen, så skal du ikke fortsætte med udskiftningen af RAM modulerne, men i stedet få en autoriseret Apple-tekniker til at ordne resten af udskiftningen for dig.
 5. Vi skal nu have installeret de nye RAM moduler. Disse sættes ganske simpelt ind i samme sockets, som de gamle moduler sad i.
  • Sæt modulerne i med guldkanten først og med indhakket på venstre side.
  • Brug to fingre til, at skubbe RAM modulerne ind med et lige fordelt skub.
  • Hvis løftestængerne ikke springer tilbage i deres lukket-position, kan du manuelt skubbe dem mod højre for at gøre dette.
   Det kan være nødvendigt at bruge et øget pres for at skubbe RAM modulerne ordentligt på plads. Hvis dette ikke gøres ordentligt, kan man risikere en ”no-power” situation, eller at din MacBook ikke genkender de nye RAM moduler.
 6. Vi skal nu blot have sat det L-formede metalbeslag på plads igen. Sæt den korte ende af metalbeslaget i først og skru skruerne i igen.

 

Undersøg om din MacBook registrerer den nye hukommelse

Efter at der er installeret ny hukommelse i din MacBook, så mangler vi blot at undersøge, om de nye RAM er blevet registrerede. Dette er en ganske simpel operation.

 1. Tænd for din MacBook.
 2. Når du ser skrivebordet på din MacBook, skal du vælge Apple i den øvre, venstre menu bar og derefter vælge ”Om denne Mac”. Den hukommelse, som står listet (angivet i GB), er den totale mængde hukommelse, du har installeret (både den oprindelige og den nye). Hvis du har udskiftet alle RAM modulerne, angiver tallet summen af den totale mængde installeret hukommelse. Hvis den registrerede mængde hukommelse er, som den bør være, har du succesfuldt installeret ny hukommelse.

Hvis din MacBook ikke har registreret den nye hukommelse ordentligt eller ikke starter op korrekt, skal du dobbelttjekke, at dine nye RAM moduler er kompatible med din MacBook og derefter forsøge at genindsætte RAM modulerne.

Vi håber, at disse simple guides har været hjælpsomme, og at de kan føre til, at du får endnu mere ud af din MacBook. Hvis du har en anden type MacBook eller MacBook Pro end dem, som vi har lavet guides til her, så findes der guides andre steder på nettet, som ligeledes er lavet til at guide dig igennem hele processen.

Når det kommer til billige, simple og effektive opgraderinger af MacBook og MacBook Pro, så er en opgradering af hukommelsen altid værd, at overveje.

Ram til MacBook

Ram til MacBook Pro