Pc højtalere - Guide til køb af pc højtalere

Oprettet: 06-06-2017

Den personlige computer bliver i højere og højere grad et multimedie center. Den gængse bruger anvender i dag computeren til mange forskellige, krævende opgaver lige fra computerspil og film til lyd– og videoredigering og lignende. I takt med dette bliver der naturligt nok større krav til lydsiden af ens pc-setup. Og netop her er der meget at vinde ved at vælge et par kvalitets-højtalere.

Det kan dog godt være lidt af en jungle at finde rundt i det store udvalg af højtalere ved første øjekast. Det er ikke blot kvaliteten, som man skal have for øje, men også faktorer som størrelse og ydeevne. Bruger man et par minutter på at sætte sig ind i disse, så kan man ofte optimere, hvor meget man får ud af sine højtalere. Vi har nedenfor forsøgt at sammensætte en lille guide til køb af pc højtalere.

Det første man bør have for øje, når man skal investere i et sæt nye pc højtalere er, hvor meget plads man ønsker at ofre på systemet. De helt store lydsystemer tilbyder som regel den bedste lydkvalitet. Men så fylder systemet til gengæld også en del i rummet. Kan man således nøjes med mindre, så er et af de mindre lydsystemer på markedet måske at foretrække.

De pladsbesparende løsninger

Alle computer højtalere er inddelt i et rangsystem, som ser sådan ud: [XX.XX]. De første to tal indikerer, hvor mange satellithøjtalere der er i systemet, de to næste hvor mange subwoofere.

Et klassisk setup til pc-brug er [02.01] (som regel bare beskrevet som 2.1 i produktbeskrivelser). Her får man altså to små højtalere, plus en subwoofer til de dybe toner. 2.1 højtalere og deres mindre brødre og søstre 2.0 er ofte gode valg, hvis man ønsker at spare plads og penge på ens pc højtaler system. Faktisk er der de seneste år sket ganske store landvindinger indenfor højtaler systemer, så selv de små og billigere 2.0 og 2.1 lydsystemer tilbyder en overraskende høj lydkvalitet, især taget i betragtning hvor lidt systemerne fylder.

2.0 system højtalere

2.1 system højtalere

Den fuldendte lydoplevelse

Er pladsen ikke et problem, men ønsker man derimod den fuldendte lydoplevelse, så er det som regel de store 5.1 og 7.1 pc højtaler systemer, man skal have fat i. Med en opsætning som minder om den, man kender fra surround sound systemer omkring tv’et, er det de samme kvaliteter, man kender fra samme, som gør sig gældende ved 5.1 og 7.1 lydsystemer til computeren. I stedet for, at lyden samles i to kanaler, er lyden nu fordelt ud i fem eller syv kanaler. Dette vil give den klassiske ”rum fornemmelse”, når man spiller computerspil, ser film og lignende. Mange moderne computerspil understøtter nu om dage surround sound, og er måske oven i købet designet til at blive spillet på sådanne systemer. Er man således ekstra entusiastisk omkring lydsiden af computerspil, så bør man bestemt overveje at investere i et 5.1 eller 7.1 lydsystem til computeren. Det skal naturligvis siges, at disse lydsystemer koster en del mere, end de mindre 2.1 og 2.0 systemer. Man bør derfor altid overveje en ekstra gang, om man har behov for så store løsninger, eller om man måske kan nøjes med et mindre sæt pc-højtalere.

Nedenfor findes et par tommelfingerregler, som måske kan guide én i retningen af de optimale pc-højtalere til ens specifikke behov.

1. Overvej hvad dine pc-højtalere skal bruges til. Hvis man mest bruger sin pc til at høre musik og se videoer på Youtube.com og lignende videosider, vil et 5.1 eller 7.1 lydsystem være ”spild”. Da musik optages i stereo (to kanaler), er et 2.0 eller 2.1 pc-højtalersystem som regel længe nok til at få en fuldendt oplevelse af lyden. Man vil således få mere ud af at investere i et godt sæt 2.0 eller 2.1 højtalere, end at kaste flere penge efter et mere gennemsnitligt 5.1 system, som man hverken får maksimalt udbytte ud af eller har brug for.

2. Er der plads? Det siger sig selv, at systemer med 5 satellithøjtalere plus en subwoofer fylder ganske meget i rummet. Man skal dog også ved små 2.1 systemer overveje, om man vil ofre den ekstra plads på subwooferen. Der er dog altid fordelen ved subwoofere, at de kan placeres under bordet, uden at lyden lider skade. Har man ikke plads til et 2.1 system, så skal man ikke fortvivle. Selv indenfor 2.0 systemer findes der særdeles gode løsninger, hvor man får en både klar og fyldig lyd, som mange vil kunne stille sig mere end blot tilfredse med.

3. Hvor mange watt har du brug for? I mindre rum vil man ofte kunne nøjes med ganske små løsninger, uden at lyden tager skade. Det sker ofte, at folk afskriver små højtalere blot på baggrund af ”små watt tal”. Dette er ofte en fejltagelse, da der langt fra behøves at være nogen sammenhæng imellem størrelse og lydkvalitet. I mange tilfælde vil man få mere for pengene, hvis man vælger et sæt mindre højtalere og i stedet bruger pengene på et sæt pc højtalere i højere kvalitet.

4. Skal der spilles moderne spil og ses mange film? Så vil et sæt 5.1 og 7.1 pc-højtalere ofte være at foretrække. Hele spil– og filmoplevelsen vil i nogle tilfælde føles ”flad”, hvis man benytter 2.0 og 2.1 systemer. Bruger man ofte mange timer foran computeren i selskab med de nyeste spiltitler og film, og vil man have den absolut bedste oplevelse, så er der ofte god grund til at investere ekstra penge på et stort lydsystem. Selvom de mindre og billigere lydsystemer ofte leverer et mere end hæderligt resultat, så er der ikke noget, som slår den fuldendte lydoplevelse, som 5.1 og 7.1 pc-højtalere tilbyder. Lydlandskabet bliver mere levende, og man vil kunne lade sig opsluge endnu mere af spil– og filmoplevelsen.

5.1 system højtalere

Vi håber, at disse små simple råd kan guide i retningen af det helt rigtige lydsystem. Hvis man har brugt mange penge på at investere i en kraftig pc og holder af de mange facetter, som moderne pc spil tilbyder, så er der massevis af gode grunde til at investere i et godt lydsystem. På den måde kan man på bedste vis nyde de fantastiske lydlandskaber og lydeffekter, som moderne spil byder på. Selv ved mindre pc-højtalere, til lave priser, får man ofte en solid lydkvalitet.