Mekanisk tastatur - Hvilket tastatur skal du vælge?

Sidst opdateret: 08-11-2017 09:07:04
Oprettet: 01-11-2017

Mekanisk tastatur – Det nye sort

Mange er sikkert stødt på mekaniske tastaturer i et eller andet omfang i deres hverdag, og hvis du har bare en snært af gamer inden i dig ved du måske også lidt omkring hvad det handler om. Men det kan være lidt af et cirkus at finde rundt i de forskellige typer af mekaniske tastaturer da der efterhånden er ligeså mange mærker som der er knapper. Cherry MX, Romer G, Kailh- er nogle mærker du måske er stødt på. Men hvad betyder det så når Cherry kommer i både rød, blå, sort og brun? Hvad er Razer green? Og hvorfor skal de larme så meget? Vi her i Føniks Computer vil med denne blog bringe lidt lys på sagen og give et bedre overblik over hvad et mekanisk tastatur er og hvad de forskellige modeller kan gøre for dig.

Du kan se vores fulde oversigt over mekaniske tastaturer her

Hvad er et mekanisk tastatur?

For de uindviede kan det være værd at nævne, at et mekanisk tastatur ikke refererer til et tastatur bygget og smedet i stål. Det grundlæggende ved mekaniske tastaturer er nemlig knapperne og deres specielle design. De fleste konventionelle membrantastaturer vil være bygget på et gummikuppel design hvor tasterne er belagt på en printplade der registrerer dine inputs. Ved mekaniske tastaturer er der fremstillet en knap under hver tast der registrerer inputs individuelt. Der findes som udgangspunkt 3 forskellige typer knapper til mekaniske tastaturer- Lineære, Taktile og Klik, hvilke vi kommer ind på senere i bloggen.

Fordele og ulemper

Der er forskellige fordele og ulemper ved membran og mekaniske tastaturer, den mest bemærkelsesværdige værende prisen. Membrantastaturer er billigere at fremstille og fungerer udmærket til hverdagsbrug ved skrivning eller andet kontorarbejde. Mekaniske tastaturer er både svære og dyre at producere, men til gengæld giver de mangedobbelt holdbarhed og langt større præcision i dine inputs, hvilket er grunden til at mekaniske tastaturer er meget favoriserede blandt gamere. For at illustrere, bliver typiske membran tastaturer oftest målt til at have en holdbarhed på 2-5 millioner tryk per tast, hvor mekaniske tastaturer bliver målt til en levetid på 30-80 millioner tryk.

Knapperne i centrum. – Lineær, Taktil og Klik

Som lovet vil vi lige hurtigt komme ind på de 3 typer af knappe designs til mekaniske tastaturer og hvad der kendetegner dem.

Lineære knapper er konstrueret til at give et tastetryk der føles glat og konsistent. Mekaniske Tastaturer bygget med Lineære knapper vil typisk være favoriseret af gamere med en forkærlighed for spil hvor det skal gå hurtigt på tasterne, da de Lineære knapper ikke har nogen modstand i inputtet. Af samme årsag er Lineære tastaturer ikke så fordelagtige for skribenter, da du ikke får den taktile tilbagemelding fra dit tastatur, som man er vandt til fra membrantastaturer. Mekaniske tastaturer bygget med Lineære knapper er støjsvage og giver ofte mindre larm end et konventionelt tastatur.

Du kan se vores mest populære Lineære mekaniske tastaturer her

Taktile knapper er bygget med et svagt ”bump” i midten af tastetrykket - typisk ved aktiveringspunktet.  Disse knapper er dem der minder mest om membrantastaturer hvor du kan mærke den taktile tilbagemelding. Taktile knapper er typisk favoriseret af skribenter og mennesker der arbejder meget med tekst. Der er dog en del Gamere der sværger til de Taktile tastaturer da de foretrækker at have tilbagemelding i deres inputs. Mekaniske tastaturer bygget med Taktile knapper kan variere i støjniveau, men vil oftest levere samme lyd som et konventionelt tastatur der også er taktilt.

Du kan se vores mest populære Taktile mekaniske tastatur her

Klik knapper er bygget på samme måde som Taktile knapper med et bump ved aktiveringspunktet og giver samtidig en karakteristisk kliklyd. Alle der gamer meget, har minimum én ven der driver dem til vanvid med sit mekaniske kliktastatur, mens i gamer over Discord eller Skype. Mekaniske kliktastaturer giver både fysisk taktil tilbagemelding og lydrespons. Du finder både gamere og skribenter der favoriserer denne type knapper, da bekræftelsen i dit input står knivskarpt. Det er dog et noget støjende type af tastaturer, og er derfor måske ikke så venlige for et kontormiljø.

Du kan se vores mest populære Klik mekaniske tastatur her

Hvem producerer tastaterne?

For at vende tilbage til de mange producenter, vil vi her i Føniks Computer gerne forsøge at indsnævre det lidt så du ikke behøver gå alt for meget på jagt. Vi ønsker at tilbyde vores kunder produkter af højeste kvalitet, og det er ud fra det kriterie de fremhævede producenter er valgt.

CHERRY 

Nok den førende producent af knapper til mekaniske tastaturer. Deres produkter kommer i mange varianter hvor de er farvekodede alt efter om der er tale om Taktile, Lineære eller Klik knapper. De knapper der oftest er fremme i billedet er Cherry MX Red, Blue og Brown. Hvor Red er Lineære knapper, Blue er Klik, og Brown er Taktile. CHERRY har for nyligt lanceret deres Cherry MX Speed, som er en Lineær serie af knapper med et lavere aktiveringspunkt end deres andre modeller, der giver lynhurtig tast respons.

Cherry MX knapper er som sagt de mest udbredte knapper og bliver brugt i mange tastaturer fra producenter der fokuserer på Gaming udstyr som eksempelvis Corsair, Cooler Master, Kingston og Asus ROG.  

Når du kigger på vores udvalg af mekaniske Gamer tastaturer vil du støde på Cherry MX over alt. 

Razer

Razer er et velkendt navn i gamerverdenen. De har i mange år leveret solidt udstyr i høj kvalitet til Gaming entusiaster verden over. I 2014 indgik Razer et samarbejde med fabrikanten Kaihua og skabte sammen deres øremærkede mekaniske knapper Razer Green, Razer Orange og for nyligt Razer Mecha Membrane- værende Lineær, Klik og Taktil i respektive rækkefølge.

Du kan se hele vores udvalg af Mekaniske tastaturer fra Razer her

Logitech

Logitech har længe stået på markedet som blandt de mest anerkendte og respekterede producenter af hardware og udstyr. De har i samarbejde med den japanske fabrikant Omron lavet en serie af mekaniske knapper de har valgt at kalde Romer-G. Romer-G er i princippet Taktile knapper, men de er fabrikeret med minimal rejsetid mellem tast og knap, samt et lavt aktiveringspunkt der giver dem samme hastighed som Lineære knapper, sammen med taktil tilbagemelding i inputtet.

Du kan se hele vores udvalg af mekaniske tastaturer fra Logitech her

SteelSeries

Vi kan ikke sidde her og tale om producenter af højkvalitets udstyr til Gamere og godtfolk uden at tale om SteelSeries. SteelSeries har over mange udgaver forsøgt at gøre deres udgave af mekaniske knapper perfekte, lige fra de startede med QX1, til knapperne i deres populære Apex M750 tastaur- QX2 til deres nyeste fremstilling QS1. Alle modeller er Lineære knapper, og de er produceret med henblik på Gamere. Disse nye knapper er de hidtil hurtigste der er fremstillet af Steelseries og vil være at finde i deres Apex M800 tastatur.

Du kan se hele vores udvalg af mekaniske tastaturer fra SteelSeries her

Corsair

Corsair er blandt markedets førende producenter af hardware og udstyr til Gamere. Corsair har ikke deres eget mærke af mekaniske knapper, men bruger som nævnt Cherry MX knapper i deres mekaniske tastaturer. Vi føler alligevel, her i Føniks, at Corsair er værd at nævne da de i lang tid har leveret ekstremt skarpe produkter i yderst høj kvalitet. Samtidig er alle deres mekaniske tastaturer virkeligt flotte, og skiller sig tydeligt ud fra konkurrenterne. 

Du kan finde vores udvalg af mekaniske tastaturer fra Corsair her

Det rette valg af mekanisk tastatur

Når det kommer til at vælge hvilket tastatur du skal bruge handler det primært om personlig præference. Er du til hurtige, og flydende inputs er det værd at kigge på de Lineære mekaniske tastaturer. Ønsker du bedre præcision og tilbagemelding på dine inputs kan du kigge efter et Taktilt, eller Klik mekanisk tastatur. Det er altid en god idé at kigge lidt dybere på det mekaniske tastatur du har forelsket dig i, og undersøge præcis hvilken type knapper det er fabrikeret med så du er sikker på at få præcis det mekaniske tastatur som passer til dig.

Uanset hvilket du vælger, håber vi her i Føniks Computer at denne blog har gjort dig klogere på mekaniske tastaturer og hvilket der passer bedst til dig.