Interne harddiske - SSD og den klassiske interne harddisk

Sidst opdateret: 10-07-2017 11:23:31
Oprettet: 06-06-2017

Interne harddiske er blevet en meget vigtig del af computeren. En intern harddisk skal kunne skrive og læse filer så hurtigt som muligt og samtidig være stor nok til at rumme alle ens spil, programmer, dokumenter, film og billeder. Der findes to grundlæggende typer af interne harddiske; Den klassiske harddisk type, som har roterende skiver, hvorpå alle data lagres og aflæses af en bevægelig laserarm, og SSD diske, som er de nyeste inden for interne harddiske. SSD diske er små og kompakte og indeholder ingen bevægelige dele, der skal skrive eller læse data til og fra disken. Der er fordele og ulemper ved begge typer af interne harddiske. Disse vil vi kigge lidt nærmere på herunder:

SSD disken – lille og lynhurtig

SSD disken er den nyere og hurtigere type af interne harddiske. Netop fordi, der ikke er nogle bevægelige dele inde i SSD disken, skal man ikke vente på, at læsearmen kommer frem til det rigtige sted, hvor data skal skrive eller læses. Dette gør denne type harddisk betydeligt hurtigere end de traditionelle interne harddiske. Denne egenskab gør SSD disken til den perfekte interne harddisk hvorpå man har sit styresystem. Ens computer kan derfor starte meget hurtigere op med en SSD disk som intern harddisk frem for en almindelig harddisk. Hvis man har prøvet at skifte til en SSD disk fra en klassisk harddisk har man sikkert bemærket den enorme forskel på opstartstiden af ens computer. Det samme gør sig gældende for ens spil og programmer. Med en SSD disk og dens hurtige læse hastighed vil man opleve at ens spil og programmer starter meget hurtigere. Også loading tiden inde i spil er mærkbart reduceret med en SSD disk. Ulempen ligger selvfølgelig i den lidt højere pris og det er meget normalt at man betaler i omegnen af 800-900 kroner for en SSD disk med cirka 250GB.

Interne harddiske

Den klassiske interne harddisk – Stor lagerplads til lille pris

Den klassiske harddisk, som har siddet i stort set alle computere gennem de sidste mange år, har primært udviklet sig på størrelsen af kapaciteten. Disse interne harddiske fungerer selvfølgelig også fint som system diske, hvorpå man har sit styresystem, spil og programmer - især hvis du vælger en model med 7200 rpm eller mere. De starter dog ikke ligeså hurtigt som med en SSD disk, men for mange brugere, vil det være til at leve med. Til gengæld får man noget der ligner 10 gange så meget lagerplads for pengene i forhold til en SSD disk. Hvis man kigger på en ny computer, så kan man stadig finde modeller der kun har en klassisk intern harddisk og det er gerne de lidt billigere computere der har sparet SSD disken væk.

Den smarte sammensætning af interne harddiske

Det kan virke frustrerende, at skulle vælge den rigtige interne harddisk. Men der er heldigvis en god løsning man kan vælge. Hvorfor ikke bare tage vælge begge dele? Der er ingen grund til at vælge den største SSD disk man kan finde og ofre en bondegård. Rigtigt mange af de bedste systemer bliver i dag sammen med interne harddiske som består af både en SSD disk og en klassisk harddisk. Typisk vil man vælge en SSD disk der kan rumme alle systemfiler, spil og programmer og en traditionel harddisk til alle dokumenter, film og billeder. Således kombinerer man de to typer interne harddiske for at få et hurtigt system og samtidig have meget lagerplads.

Interne harddiske – valg af størrelse

Når man skal vælge størrelsen af sine interne harddiske, er det sværeste nok valget at SSD disken. Standarden for en intern harddisk hvis det skal være en SSD disk ligger på omkring 120gb. Dog anbefales det at sigte efter 250gb som minimum, da en SSD disk kører en tand hurtigere hvis den ikke er fyldt. Hvis man har rigtigt mange store spil og programmer er en SSD disk på minimum 500gb det rigtige valg.
Størrelsen på den traditionelle interne harddisk står i bund og grund en frit for. Det afhænger lidt af hvor mange filer man skal gemme og hvor store disse er. Dog er de traditionelle interne harddiske efterhånden blevet så billige, at man med fordel kan vælge en med meget plads på, så man er sikker på ikke at løbe tør.

Interne harddiske fra WD og Seagate

WD – Western Digital og Seagate er to store producenter af interne harddiske. Kvaliteten og driftssikkerheden af deres interne harddiske er altid i top og man får rigtig meget intern harddisk for pengene. WD og Seagate har lavet interne harddiske i rigtigt mange år og deres store erfaring på området er med til, at gøre netop deres interne harddiske til nogle af de bedste man kan få i dag. Valget af intern harddisk kan virke lettere uoverskueligt, men vi håber, at denne artikel gør det lidt lettere for dig når du står og skal vælge én eller flere interne harddiske til din computer. Skulle du have spørgsmål til valget af intern harddisk, står vi selvfølgelig altid parat til at besvare dine spørgsmål og sammen kan vi med sikkerhed finde frem til hvad der er den bedste løsning for dig.