Intern harddisk - Guide til køb af intern harddisk

Oprettet: 06-06-2017

Har man besluttet sig for, at investere i en ny harddisk, så er der et par faktorer, som man bør tage højde for. Vi har herunder forsøgt at sammenfatte en guide til, hvilken type harddisk man bør sigte efter for at få mest for pengene.

Et køb af en ny intern harddisk kan måske synes simpelt. Find den model med flest gigabyte (GB) for pengene og læg den i indkøbskurven. Men som så ofte, når det gælder avanceret hardware, så er der lidt mere til det end, hvad der først møder øjet. Både læsehastighed og forbindelsestype er faktorer, som spiller ind. Vi vil derfor slavisk gennemgå en lang række af disse i håb om, at så mange kunder som muligt får præcis den interne harddisk, som passer bedst til netop deres behov.

Er der plads?

Inden man køber en ny intern harddisk, skal man først og fremmest tjekke, om der er plads i computeren. Hvis man udskifter en gammel harddisk, vil der naturligvis altid være plads. Har man derimod planer om at installere en sekundær harddisk som ekstra lagerplads, bør man dog altid undersøge om kabinettet understøtter dette. Dette er forskelligt fra model til model, og vi kan derfor ikke vejlede om specifikationer her på siden. Hvis man ikke selv har erfaring med opsætning af ekstra komponenter i computere, bør man konsultere en professionel.

Det store spørgsmål er her, hvorvidt computeren har kølekapacitet nok til at holde en ønsket temperatur til trods for den øgede varme tilførsel fra den ekstra harddisk. Ekstra komponenter kan ændre eller i værste tilfælde blokere luftstrømmen i kabinettet. Dette kan medføre overophedet hardware, som både kan forårsage forringet system performance og i værste tilfælde permanente skader. Hvis man ikke har erfaring med installation af ny hardware, henviser vi som alternativ til vores udvalg af eksterne harddiske, hvor installationsdelen er så godt som ikkeeksisterende.

Specifikationer

Hvis et køb af harddisk blot afhang af, hvor mange GB man kunne få for sine penge, så ville denne guide være unødvendig. Helt så simpelt er det ikke, så lad os tage et hurtigt kig på nogle af de aspekter ved en harddisk, som man bør overveje, inden man køber en ny harddisk.

Først skal det overvejes, hvor hurtig en harddisk man har brug for. Moderne harddiske har som regel en rotationshastighed på 7.200 omdrejninger i minuttet (rpm), hvor visse high-end modeller har hastigheder på 10.000 eller helt op til 15.000 rpm. Læsehastigheden har betydning for, hvor hurtigt harddisken overordnet arbejder. Hurtigere læsehastighed kan dog medføre øget strømforbrug (og som følge deraf mere varmeudvikling) og støj, og det koster samtidigt ofte flere penge. Længere nede beskriver vi nogle af ulemperne ved øget varmeudvikling og støj. Man bør kort sagt overveje, om man har brug for den øgede læsehastighed, inden man køber ny intern harddisk. Har man et stramt budget, vil man ofte sagtens kunne nøjes med en harddisk med 7.200 rpm.

En anden faktor, som spiller ind, når man køber ny harddisk, er buffer størrelsen. På samme måde, som det gælder med hukommelsen på computeren, har harddisken også en buffer. Denne bruges til at få hurtig adgang til de mest brugte filer på harddisken. De fleste harddiske i den billige ende af skalaen har en 8 mb buffer, men man kan få modeller med 16 mb buffere. Hvis man ofte arbejder med store mængder filer på én gang, kan der være fordele at hente ved at vælge en intern harddisk med en større buffer, måske på hele 64 mb. Den gennemsnitlige pc bruger vil dog sagtens kunne nøjes med en 8 mb buffer.

En sidste specifikation ved harddiske er drevets access time. Dette har betydning for, hvor hurtigt harddisken kan lokalisere en specifik fil på drevet. Denne specifikation har dog ikke betydning for den gennemsnitlige bruger. Har man brug for at flytte hundredvis af små filer på én gang, vil man kunne mærke en bedre system performance ved en højere access time. Generelt anbefaler vi dog, at man holder sig til rotationshastighed og buffer størrelse, når man skal vurdere en harddisks ydeevne.

Større er ikke altid bedre

En harddisk består af en række skiver, som hver især kan indeholde en specifik mængde data. Flere skiver er lig med mere plads. Flere skiver er dog ikke kun en fordel. Mængden kan have betydning for, hvor stor en varmeudvikling harddisken har på samme måde, som rotationshastigheden har betydning. Jo flere skiver der er, desto varmere vil harddisken som regel også blive. Dette har en negativ effekt på systemet. Hvis vi forestiller os to tilsyneladende ens harddiske, hvor den eneste forskel er forskellig mængde GB på harddisken (og altså forskelligt antal skiver), kan modellen med færre skiver ofte give en bedre overall system-ydeevne. Det er således ikke kun af økonomiske årsager, at man bør overveje en mindre harddisk. Den øgede varmemængde har ikke kun betydning for din computers ydeevne, men også for dens levetid. Man skal derfor altid sørge for, at der er den nødvendige mængde nedkøling i computeren, og måske om man kan nøjes med 250 GB modellen fra samme producent, i stedet for den med 500 GB. Det skal naturligvis ikke lyde som en skræmmekampagne imod højkapacitets harddiske. Blot, at man skal forberede sig på, at skulle nedkøle sin computer ekstra.

Det er ikke kun din computers levetid, som påvirkes af harddiskens størrelse. Mange glemmer ofte, når de skal vælge harddisk, at større harddiske (antal skiver) ofte vil støje mere. Ligeledes vil et højere antal rpm ofte betyde mere støj. Hvis man skal arbejde mange timer i selskab med sin computer, så kan dette hurtigt blive til gene. Som regel oplyser producenten et støjniveau for deres modeller (angivet i dB). Hvis man er sart over for støj, er her altså endnu en faktor, som man bør overveje ved køb af ny harddisk.

Opsummering

Vi kan nu opstille følgende faktorer, som man bør tage højde for, inden man vælger en ny intern harddisk:

  • Kapacitet (GB)
  • Omdrejninger i minuttet (rpm)
  • Cache size
  • Støjniveau

Ud fra vores guide er det forhåbentlig gjort muligt at finde den harddisk, som passer allerbedst til dine præferencer. Harddisken er en af de centrale dele af computeren, og man bør altid overveje nøje, præcist hvad man har brug for. På den måde får man både den bedste brugeroplevelse og mest gavn ud af sin computer, og man bruger ikke unødvendige penge på store modeller, som sløver og i værste tilfælde beskadiger dit system.

Interne SATA diske