Hjemmebiografer - Projektorer og surroundsystemer

Sidst opdateret: 10-07-2017 11:23:12
Oprettet: 06-06-2017

Hjemmebiografen er ikke længere blot for velstående filmentusiaster, men er blevet en økonomisk ansvarlig tilføjelse til hjemmets underholdningscentral. Her vil vi forsøge at komme med svar på hvorfor flere og flere vælger, at forbedre deres film -og TV oplevelser med en hjemmebiograf og hvad man som forbruger skal være opmærksom på hvis man overvejer ens muligheder i denne sammenhæng.

Hjemmebiografens berettigelse

Tv -og filmhygge har i årtier haft en betydelig afkoblingsværdi i danskernes tilværelse, uanset om der tales om familieunderholdning fredag aften, romantisk film til afveksling for det nyforelskede par eller om lidt søndagsfodbold med vennerne oven på en omgang tømmermænd. Det er blevet et inkorporeret aspekt af begrebet ’afslapning’ og vi har som danskere og som verdensborgere delt mange store oplevelser igennem den lille magiske, firkantede kasse - uanset om det er tårer over et skælsættende attentat, latter over legendarisk men grænseoverskridende komik, overfladiske gisp når Danmarks nyeste krimiserie ruller over skærmen eller reflekterende panderynker i mødet med udfordrende kunst. Uanset hvilke følelser der måtte have været i spil, ja, så er der ingen tvivl om at TV og film har beriget vore liv med mange særprægede og mindeværdige oplevelser gennem tiderne.

Det er da også netop af disse grunde, at flere og flere vælger at udforske nye græsgange og gå på opdagelse i de muligheder der efterhånden findes for at forbedre og forstærke film -og TV oplevelsen derhjemme. På samme måde som vi gerne betaler godt for en seng af ordentlig kvalitet fordi at vi skal bruge så meget tid i dens selvskab, på samme måde er det med TV oplevelsen. Fra computer spil til sportsprogrammer og fra film og TV -serier til underholdningsshows og nyheder. TV området er et knudepunkt for vores verdensoverblik og en social central for familien, udover at være underholdningens omdrejningspunkt. En hjemmebiograf er til dig som gerne vil give dig og dine kære, de bedste versioner af de mange familieoplevelser, som muligt. Der er virkelig intet som et stort biografagtigt billede og solid surround sound, der kan få hårene til at rejse sig under de mest intense filmøjeblikke og ønsker man, at slippe for knitrende slikposer, grædende børn og tekstbeskedsskrivende teenagere, så skylder man sig selv oplevelsen af en ordentlig hjemmebiograf.

Hjemmebiografer - Projektorer og surroundsystemer

Ønsker og behov

Der er naturligvis et hav af diverse funktioner, designvalg, forskelle og lighedstræk ved de mange forskellige projektorer og surround sound systemer på markedet og det ville være utrolig lang og ganske kedsommelig læsning hvis vi skulle begynde at nævne dem alle her. Noget af det vigtigste at huske på er, at billed -og lydkvalitet til en vis grad er sammenhængende med pris. Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke sagtens kan få et yderst tilfredsstillende produkt til en ganske overkommelig pris, men derimod blot at hvis du er interesseret i en mere sofistikeret, æstetisk og stemningsfuld oplevelse vil det kunne betale sig at investere den smule ekstra. Da en hjemmebiograf ikke just er et mindre projekt, kræver det også en overordnet vurdering af din pladsmæssige situation.

Dine personlige behov som forbruger bør indgå dine overvejelser i forhold til slutproduktet. Bor man eksempelvis i en lejlighed med meget støj fra gaden er det relevant at overveje et ordenligt udstyret surround sound anlæg med betragtelig gennemslagskraft. Er man derimod ejer af eget hus med hvide vægge og meget lysgennemtrængning, kan det være vigtigt at anskaffe sig en projektor med ekstra høj lysstyrke, så billedet ikke forringes eller bliver helt usynligt. Her kunne man så igen tilføje den overvejelse samtidig at finde en med strømsparende egenskaber, da høj lysstyrke jo som bekendt kan være en strømsluger.

Går du efter en mere komplet oplevelse bør sådan noget som opløsning, billedskarphed, farvedybde og frame-rate måske også indgå i overvejelserne? Lærreder er heller ikke ligegyldige og man fortryder hurtigt at man ikke skænkede størrelsen på det en tanke, før man står med et alt for stort et hjemme i stuen. Og da vi jo befinder os i den digitale tidsalder, kan det da også være funktioner som USB-indgange, Bluetooth værktøjer, optagelsesmuligheder og online tjenester kan vække interesse. Mulighederne er mange og ligesom et videokamera engang kostede en bondegård og i dag kan fås ganske billigt, er det i dag muligt at få sin helt egen hjemmebiograf for et ganske overkommeligt beløb.

Det moderne liv kræver stadigt flere ting at tage stilling til og aftenhyggen foran Tv’et skulle helst ikke komplicere tingene yderligere. Heldigvis er det i dag blevet ganske nemt at finde billigt kvalitetsudstyr til TV -og filmoplevelsen derhjemme og der er ingen grund til berøringsangst med alt det man står til at vinde på det mange nye, spændende mulighederne inde for hjemmeunderholdning. Vi håber at disse ord har sat nogle tanker i gang i forhold til hvad man som forbruger skal tage med i sine overvejelser, når man leger med tanken om at nyde godt af sin helt egen biograf.