Headset - Guide til køb af nyt headset

Oprettet: 06-06-2017

Er du på udkig efter et nyt headset?

Så har vi herunder sammenfattet en guide til, hvordan man får mest muligt for pengene. Som med stort set alle andre typer elektronisk tilbehør gælder det med headset, at forskellige brugere har forskellige behov. Den største tjeneste, man kan gøre sig selv som køber, er således at identificere nogenlunde, hvad man specifikt ønsker af et headset, og så finde den model som bedst matcher disse behov.

Headset fås i dag i mange afskygninger og egner sig perfekt til mange forskellige formål. Holder man eksempelvis af at spille videospil på sin Playstation 3, Xbox eller på computeren til langt ud på natten, vil naboerne uden tvivl være en taknemmelig for, at man skaffer sig et headset. Ligeledes er der masser af gode headset på markedet, som egner sig perfekt til iPods og andre mp3 afspillere, og som kan give en næsten lige så lækker lydoplevelse som ens HIFI system derhjemme. Lad os gennemgå et par aspekter ved forskellige headset og finde ud af præcis, hvad du har brug for.

Bemærk: Klassisk set betegnes headset som hovedtelefoner med mikrofon. Betegnelsen er dog efterhånden blevet en smule udvasket. I denne guide anvender vi derfor headset som betegnelse for alle typer hovedtelefoner både med og uden mikrofon. Guiden vil således kunne anvendes uanset, om man er på udkig efter et sæt hovedtelefoner (headset) med mikrofon eller ej.

Hvis du er på udkig efter gamer headsets, så har vi samlet de beste lige her:

Gamer headsets

Andre headsets:

Headsets

Form og facon af headsets

Der skelnes i dag mellem fire forskellige typer overordnede headsets, som hver især har deres fordele og ulemper. Det er netop her, at tidligere nævnte brugerspecifikke præferencer kommer til udtryk. Lad os gennemgå de forskellige typer headset, og hvad deres fordele og ulemper er:

Earbud headset (in-ear headphones)

Earbud headphones er den mindste type headset på markedet, og det er dem, der som regel følger med, når man køber iPods og andre mp3 afspillere. Fordelen ved earbuds er uden tvivl deres kompakte størrelse, som gør dem nemme at stikke i lommen i forhold til andre headset. Samtidigt tilbyder de en ganske god isolation imod baggrundsstøj fra trafik og lignende og er nemme at bruge. Som regel er en eventuel mikrofon placeret på ledningen, hvilket kan være fordelagtigt i forhold til andre headset.

Ulempen ved earbud headset er, at lydkvaliteten som regel er dårligere end ved større headsets til samme pris. Særligt bas frekvenserne kan være uklare. Man skal altså generelt set ikke vælge earbuds på grund af deres lydkvalitet, men på grund af deres praktiske form. Yderligere finder nogle brugere earbuds ubehagelige at bære over længere tid på grund af deres in-ear form. De vil for nogle derfor ikke egne sig til en hel aften foran computeren eller konsollen, men måske nærmere til at nyde god musik i bussen eller en film på computeren i toget.

In ear headsets

On-ear headphones

Disse hovedtelefoner ”ligger” på øret og lukker ikke helt tæt til forskel fra lukkede hovedtelefoner. Fordelen ved dette er især, at On-ear headset for mange vil være den mest behagelige type hovedtelefoner, da de ikke varmer så meget op over længere tids brug, som lukkede hovedtelefoner har en tendens til at gøre.

On-ear headset har meget lidt støjreduktion i forhold til andre modeller. Dette kan både være en fordel og en ulempe. Arbejder man på kontor, vil man eksempelvis stadigvæk kunne høre, hvad der sker omkring en. Dette gælder dog også omvendt. Omverdenen vil således godt kunne høre, om det er Mozart eller Shu-Bi-Dua, som spiller, eller om kunden man har i røret er glad eller sur. Fordelen er så, at on-ear headset egner sig perfekt til eksempelvis førnævnte kontormiljø, hvor man har ekstra brug for at kommunikere med omverdenen.

Lydkvaliteten ved on-ear headphones er som regel dårligere, end når man køber lukkede hovedtelefoner. Er man således lyd entusiast, bør man måske overveje, om on-ear høretelefoner er den bedste løsning.

Har man brug for en mikrofon eksempelvis til at Skype med venner og familie, fås on-ear hovedtelefoner både med mikrofon monteret på kablet samt med ordinær mikrofon.

On ear headsets

Lukkede høretelefoner

Skal man have den bedste lydoplevelse, så skal man som regel op og have fat i et sæt lukkede høretelefoner. Så får man til gengæld også rigtig meget for pengene. Klassisk set har lukkede høretelefoner mest været anvendt til hjemmebrug. De seneste år er mange dog også begyndt at tage deres lukkede høretelefoner med sig i bussen og på arbejde. Følelsen af isolation og afskærmning fra omverdenen kan være rar ved lukkede hovedtelefoner. Man skal dog huske at være ekstra opmærksom i trafikken og lignende.

Det er da også den uovertrufne lydafskærmning, som gør lukkede hovedtelefoner til manges foretrukne til trods for alternativerne. Lydbilledet står klart frem, og holder man af at høre højt musik, så er lukkede høretelefoner næsten uden tvivl den bedste løsning. Earbuds og on-ear hovedtelefoner vil ofte kræve, at man skruer meget højere op for at få samme oplevelse af, at musikken er høj.

Den største ulempe ved lukkede hovedtelefoner er uden tvivl deres størrelse, som kan være besværlig at få plads til i tasken. Samtidig kan man over længere tids brug få varmet ørene godt og grundigt op. Yderligere kan denne type hovedtelefoners facon være besværlig at bruge, hvis man bære briller eller øreringe eller med visse frisurer.

Lukkede headsets (Ørekop)

Trådløse hovedtelefoner

Det nyeste skud på stammen indenfor hovedtelefoner er trådløse modeller. Fordelen ved disse er naturligvis den forhøjede mobilitet, som særligt egner sig godt i lejligheder med tynde vægge eller på løbeturen. Hvis man holder af høj musik, imens man eksempelvis støvsuger eller laver mad, så er et sæt trådløse hovedtelefoner bestemt værd at overveje.

De fleste trådløse hovedtelefoner på markedet i dag bruger Bluetooth til at transmittere lyden. Man skal være opmærksom på, at dette kræver en komprimering af lyden, som sarte ører måske vil finde frustrerende. Man bør derfor overveje, om fordelen ved den øgede mobilitet er det værd i forhold til den lidt dårligere lydkvalitet samt naturligvis det lidt dyrere prismærke. Priserne er dog på vej ned, og man kan i dag få gode trådløse hovedtelefoner til priser, som ikke sprænger budgettet fuldstændigt.

En anden ting, man skal være opmærksom på, hvis man vælger et Bluetooth headset, er naturligvis, at når batterierne er flade, så stopper musikken. Samtidig kan man kun bruge sit Bluetooth headset sammen med afspillere, som understøtter formatet. Bruger man stadigvæk sin gamle retrowalkman fra 80’erne, er det altså en anden type hovedtelefoner, man skal have fat i.

Trådløse headsets

Yderligere overvejelser

Foruden at gøre sig overvejelser omkring, hvilken type headset man har brug for, bør man også overveje, hvilke egenskaber man har brug for fra sine hovedtelefoner. Nedenfor finder du en liste over nogle af de features, som forskellige headset kan have. Nogle features er forbeholdt visse typer headset, imens andre er universelle og måske blot kræver, at man giver lidt ekstra for sit headset.

Bas

Er man meget specifik omkring bassen i sit headset, bør man i første omgang styre uden om earbud modeller. Selvom visse high end modeller nærmer sig noget, som kan kvalificeres som ”god bas”, så får man stadigvæk som regel den bedste lyd, hvis man vælger de større, lukkede hovedtelefoner. Generelt set vil et headset aldrig give den samme oplevelse af bas, som man får hjemme på anlægget, men mindre kan jo heldigvis også gøre det.

Lukkede eller åbne hovedtelefoner

Der er som tidligere nævnt fordele og ulemper ved både lukkede og åbne høretelefoner. Har man brug for et sæt headset, hvor så lidt af lyden som muligt, når ud til omverdenen, vil et sæt lukkede være at foretrække. Disse egner sig således i særlig høj grad til hjemmelytning, hvor det bare er én selv og musikken, filmen eller personen på den anden side af Skype-samtalen.

Har man derimod brug for ekstra opmærksomhed omkring sine omgivelser, eksempelvis hvis man cykler, dyrker idræt eller lignende, vil on-ear headset være et godt valg. Man kan sagtens få modeller indenfor denne type, hvor lydkvaliteten er rigtig god. I visse tilfælde vil lukkede hovedtelefoner måske endda være direkte farlige, eksempelvis hvis man cykler eller løber i nærheden af trafikkerede veje.

Komfort

Selvom lydkvaliteten er vigtig, så bør man bestemt ikke glemme, at komforten også har stor betydning. Mange brugere vil ofte have headset på i timevis, og efter så lang tid kan et sæt hovedtelefoner, som ikke passer til ens hovedform etc., blive til stor gene.

En typisk form for irritation associeret med hovedtelefoner er varme ører. Specielt de store, tunge modeller kan være problematiske her. Man bør derfor overveje om et sæt lettere høretelefoner, hvor der kan komme luft til ørerne, måske er at foretrække.

Mikrofon

Dette spørgsmål er naturligvis nemt nok at svare på. Skal man bruge sit headset til videosamtaler og lignende? Så skal man nok overveje et headset med mikrofon. Skal man derimod bare bruge sit headset til at høre musik, vil mikrofonen blot være til irritation. Visse modeller har små mikrofoner integreret i kablet. Er man i tvivl, om man får brug for en mikrofon eller ej, kan man således med fordel vælge disse modeller.

Headsets med mikrofon

Et robust design

En af fordelene ved at købe et headset er deres potentielt lange levetid. Modsat ens iPhone eller laptop, som efter et år eller to så småt vil være ”outdated”, vil et sæt gode høretelefoner kunne holde i lang tid, hvis man passer godt på dem. Netop på grund af dette er der god grund til at vælge et robust sæt fra starten. Der kan ikke peges på specifikke modeller herfra, men sørg generelt for at have kvaliteten for øje, når du køber headset. Har det headset, man overvejer, eksempelvis sammenfoldelige hængsler, bør man kigge nærmere på kvaliteten af disse for at se, om det ligner noget, der kan holde i længere tid, eller om det er noget plastikbras, som i bedste tilfælde holder en måned. Her kan man som regel med fordel vælge de lidt dyrere modeller, som ofte er fremstillet i bedre materialer og design. Dette er dog ikke nogen fast regel. Det bedste, man kan gøre, er at bruge sin intuition og sunde fornuft.

Ekstra holdbare headsets

Gamer headsets med mikrofon

Kabellængde

Hvor vidt, man skal bruge et headset med kort eller langt kabel, afhænger af, hvad man skal bruge dem til. Ønsker man at placere sin afspiller i rygsækken eller bukselommen, når man hører musik, så kræver dette en vis mængde kabel. Har man derimod sin afspiller omkring halsen eller omkring armen, kan man nøjes med mindre. Har man fundet sit drømme-headset, skal man dog ikke fortvivle, hvis kablet er lidt for langt – eller kort. Der findes gode løsninger på begge problemer i form af forlængerkabler, cable wraps o. lign.

Forlængerkabel til headsets

Sidste overvejelser

Der er en række faktorer, som man bør tage op til overvejelse, når man køber et sæt høretelefoner. Hvilken type passer bedst til ens behov? Hvilken model har de features, som jeg har brug for?

Gør man dette inden et eventuelt køb, vil man næsten med sikkerhed få mere ud af sit headset. Markedet er mere fyldt med fede headset end nogensinde før, hvilket tydeligvis er en af de mange fordele ved, at så mange lytter til musik på iPods og smartphones nu om dage. Dette har ikke mindst ført til en prisreduktion, som betyder, at der på ingen måde er grund til at tage til takke med et halv godt headset. For ikke ret mange penge kan man købe et headset, som er både praktisk, prisvenligt, og som passer præcist til ens behov.

Hele vores udvalg af headsets

Gamer headsets