HDMI kabler - Guide til køb af HDMI kabler

Oprettet: 06-06-2017

HDMI er med utrolig hast blevet standard inden for stort set alle typer lyd – og videomultimedier. De simple kabler, hvor lyd og billede leveres i et og samme kabel, er da også både brugervenlige og leverer samtidigt en fremragende billede– og lydkvalitet.

Hdmi kabler

Hdmi kabler 1 meter

Hdmi kabler 2 meter

Hdmi kabler 5 meter

Der gemmer sig dog under, hvad der i første omgang synes simpelt, et par faktorer, som man bør sætte sig ind i, før man går i gang med at shoppe HDMI kabler. Vi har derfor forsøgt at strikke en lille guide sammen, hvor vi belyser en række af disse. Der er masser at komme efter, og HDMI kabler er uden tvivl en af de nemmeste og bedste løsninger lige nu, hvis man eksempelvis ønsker at koble sin computer til tv’et.

Værd at vide om HDMI kabler

Inden man farer ud og investerer i et HDMI kabel, skal man naturligvis sikre sig, at de apparater, man ønsker at koble sammen, rent faktisk har en HDMI indgang/udgang. Langt de fleste HD fjernsyn og computere har HDMI udgang i dag, og det samme gælder Blu-Ray, DVD og DVR afspillere samt nye spil konsoller som Playstation 3. Det hænder dog, at dette ikke er tilfældet, og man bør derfor undersøge dette allerførst.

HDMI er en forkortelse for High-Definition Multimedia Interface. Kort sagt er det et kabel, som er i stand til at transportere både HD lyd og HD billede i et og samme. Sammenlignet med analoge løsninger ville dette kræve tre component videokabler og seks analoge audiokabler. Det ville med andre ord være noget værre rod. Opsætningen er ganske simpel. Skal man forbinde sin computer til sit HD tv, sætter man blot den ene ende af kablet i computerens HDMI port og den anden i et af HD tv’ets. Og så er det sådan set det. Har man bøvlet med nogle af tidligere tiders former for tv-out-løsninger, vil man sikkert godt kunne glæde sig over, hvor brugervenlige HDMI kabler er. Og så skal man naturligvis ikke glemme billedkvaliteten, som ligger helt i toppen af de tilgængelige muligheder i dag. DVI interface, som man kender det fra computerskærme, er på samme billedkvalitetsniveau, men findes ikke på særligt mange HD tv.

På lydsiden er HDMI løsninger også de bedste lige nu og kan transportere op til otte kanalers 24-bit audio på 192khz, hvilket er nok til at understøtte fantastisk Dolby True HD og DTS-HD Master Audio. Der er altså rig mulighed for, at selv de mest kritiske brugere vil kunne stille sig tilfredse med lydkvaliteten, som kablerne leverer.

Faktisk vil det i langt de fleste tilfælde være afsender og modtagers kvalitet, som afgør billede og lyd. HDMI kan være nok så godt et medie, men hvis man afspiller en film eller musik i ringe kvalitet, vil det stadigvæk være det efter en tur igennem et HDMI kabel. Man skal altså ikke forvente, at en HDMI forbindelse kan udføre mirakler. Blot at det på bedste vis bibeholder den høje kvalitet, som film og lyd findes i i dag.

Nu om dage leveres flere og flere high-definition videokameraer med mini HDMI porte. Disse fungerer på samme måde som almindelige HDMI porte, men er blot mere praktiske at få plads til på de små kompakte kameraer. Ønsker man at sætte sit videokamera til sit tv via HDMI, skal man enten have fat i et HDMI – mini HDMI kabel (ligesom man kender det fra mini-jack til jackstik kabler) eller en mini HD converter.

Hdmi til mini hdmi kabler og convertere

Hdmi switcher

Er man flittig bruger af HDMI medier, kan man rende ind i et problem, hvor der ikke er flere indgange i tv’et. Dette problem kan dog løses med en HDMI switcher, som fordeler én indgang ud på flere, som man kender det fra USB switchers og lignende.

Hdmi switch

Hvilket HDMI kabel bør man købe?

Her synes brugerundersøgelser at være enige om én ting, der er absolut ingen grund til at kaste ekstra penge efter dyre HDMI kabler. Selve kablet synes ikke at have nogen effekt på hverken lyd– eller billedkvalitet. Selvom man uden tvivl kan støde på salgsassistenter, som vil prøve at bilde en noget andet ind, er der absolut intet bevis på, at der er forskel på et kabel til 250 kroner og et kabel til 80 kroner. For en gangs skyld, når det gælder elektronisk udstyr, kan man altså med god samvittighed snuppe den billigste version af varen, når man handler ind.

Så skal man herefter overveje, hvor langt et kabel man skal bruge. Og her er der igen mere nyt på HDMI fronten. De fleste brugerundersøgelser viser nemlig, at HDMI kvaliteten ikke forringes ved at blive transporteret over selv lange afstande (op imod 20 meter). Man kan altså trygt sætte sit hjemmeteater op præcist, som man vil, selv hvis man har en særdeles stor stue.

Hdmi kabler