Harddisk - Guide til køb af ny harddisk

Oprettet: 06-06-2017

Et af de områder indenfor pc hardware, hvor man i højeste grad kan mærke, hvor hurtig den teknologiske udvikling sker, er inden for harddiske. Pladsmæssigt bliver harddiskene konstant større, og samtidig bliver de både hurtigere til at overføre data – og ikke mindst billigere.

Der er rigtig meget at vinde ved at opgradere sin harddisk. Vi har her på siden sammenfattet en lille guide, hvor vi forsøger at guide dig rundt imellem de forskellige typer harddiske, som findes på markedet i dag. Der er nemlig lidt flere faktorer, som spiller ind, når man skal købe en ny harddisk, end blot at regne ud, hvor meget plads man har brug for.

Der findes i dag groft set to typer harddiske: Interne og eksterne. Med interne forstås harddiske som monteres i computerens indre. Modsat har vi eksterne, som er transportable enheder, der tilsluttes til computeren med et kabel (som regel USB 2.0 eller USB 3.0). Både eksterne og interne harddiske har hver deres fordele, som vi skal igennem herunder.

Interne harddiske

Eksterne harddiske

Intern vs. Ekstern

Interne harddiske kan bruges til at installere styresystemer på. Man skal altså mindst have én intern harddisk i sin computer, da det simpelt sagt er her Windows 7, eller hvilket styresystem man nu benytter, bor. Har man allerede en intern harddisk i sin computer, og fungerer denne som den skal, så er der måske grund til at overveje en ekstern harddisk. Modsat interne harddiske er eksterne ganske nemme at installere. Som regel er det bare at sætte dem til computeren, og derfra klarer styresystemet resten. Samtidig er mobiliteten ved en ekstern harddisk ganske høj, og den egner sig således perfekt til at fungere som transportdrev imellem flere brugere, eksempelvis hvis man skal dele billeder eller lignende. Slutteligt fungerer eksterne harddiske fremragende som backup drev til vigtige dokumenter og lignende.

En anden fordel ved eksterne harddiske er, at de ikke er med til at ophede computerens indre. En intern harddisk kan til tider være med til at blokere luftcirkulationen i computeren. Dette kan føre til overophedede komponenter i computeren, som både kan medføre forringet system performance og i værste tilfælde beskadiget hardware. Dette problem vil især optræde, hvis man ikke har så meget erfaring med installation af hardware. Eksterne harddiske er altså her igen en god løsning til mindre erfarne brugere.

Prismæssigt er der stadigvæk forskel på eksterne harddiske og interne, hvor man som regel får mest plads for pengene, når man køber en intern. Man giver altså en ekstra sjat, hvis man vælger at købe en ekstern harddisk. Vi anbefaler derfor altid, at man nøje overvejer, hvor meget man har brug for den ekstra mobilitet, som eksterne harddiske tilbyder. Når man køber en harddisk, så er det ikke kun mængden af plads, som man skal kigge på. Antal omdrejning pr minut (rpm) har også stor betydning for, hvor hurtig adgang man har til filerne på harddisken. Ved eksterne harddiske skal man ligeledes være opmærksom på, at forbindelsen imellem computer og harddisk har meget at sige. Hvis man ofte flytter ekstra store filer, bør man eksempelvis overveje, om man kan nøjes med en USB 2.0 forbindelse, eller om man bør give ekstra penge for en langt hurtigere USB 3.0 forbindelse. Vi har sammenfattet mere grundige guides vedrørende køb af både interne og eksterne harddiske, hvor vi vil gennemgå disse faktorer nærmere.

Interne disk

Der findes et par forbindelses typer til interne diske, som man skal være opmærksom på. Den mest almindelige forbindelses type i dag er SATA. Inden for SATA diske er der igen flere versioner: SATA, SATA-300 (også kaldet SATA2), SATA-600. Fælles for SATA standarden er, at de er bagudkompatible. Så hvis du er usikker, om det lige er SATA300 eller SATA600 stik, der sidder i din maskine, kan du trykt købe SATA-600, da den også vil fungere i et SATA-300 forbindelse. Det er samme kabler og stik, de benytter.

Ældre computere har sandsynligvis IDE tilslutning af diske, mens specialbyggede computere benytter sig af scsi stik til at tilslutte diske.

Hvis du er i tvivl om, hvilken disk du har brug for, kan du se i manualen for dit bundkort, hvilken type dit bundkort understøtter. Du er også meget velkommen til at kontakte os, vi står klar til at hjælpe.

SATA harddiske

IDE harddiske

SCSI harddiske

 

Hvilken type harddisk skal vi investere i?

Man får i dag mere for pengene, når man investerer i en harddisk, end nogensinde før. Både inden for interne og eksterne harddiske er der gjort store landvindinger, både hvad angår læsehastighed og plads på diskene. Hvis man ønsker at optimere sin computers performance og/eller gøre livet lidt mere praktisk, når man arbejder foran computeren, er der ofte store fordele at hente ved at opgradere sin harddisk. Specielt set i forhold til prisen.

Er man på udkig efter et brugervenligt produkt, så er der især gjort store fremskridt indenfor eksterne harddiske de seneste år. Disse kan i dag anskaffes til ganske fornuftige priser, og de er samtidig blevet en del mere driftsikre, end det tidligere har været tilfældet. Dog gælder det stadigvæk, at man får mest power for pengene, hvis man køber en intern harddisk. Er man ferm til installation af ny hardware, er der plads (og køligt) nok i kabinettet, og er mobiliteten ved en ekstern harddisk ikke noget, man har brug for, så anbefaler vi stadigvæk interne harddiske, hvor man den dag i dag får mere for pengene end nogensinde før. Har du nærmere spørgsmål vedrørende specifikke egenskaber ved henholdsvis interne og eksterne harddiske, så har vi, som nævnt, sammenfattet to køber guides, som forhåbentligt kan kaste lys over, hvad man helt præcist bør sigte efter.

Vi har også stort udvalg af SSD diske