Guide til køb af netværkskort til stationære computere

Oprettet: 06-06-2017

Selvom langt de fleste moderne stationære computere fra producentens side er udstyret med et ethernet netværkskort, så kan det før eller siden blive nødvendigt at anskaffe sig et nyt netværkskort til stationære computere.

Netværkskort

Lad os kort gennemgå et par af de muligheder man har, når man skal købe et netværkskort til stationære computere, samt nogle af de fordele og ulemper, hver en type netværkskort har.

Der er forskellige tænkelige scenarier, hvor det kan være nødvendigt at anskaffe sig et nyt trådløst netværkskort eller et netværkskort. Hvis ens nuværende netværkskort er brændt sammen, vil man naturligvis have brug for et nyt. Man kan også være i den situation, at ens nuværende netværkskort til stationære computere ikke understøtter den specifikke protokol, som ens router eller switch anvender, eksempelvis hvis ens nuværende netværkskort er på 10/100 mbit, og man har brug for et fibernetværkskort eller et gigabit netværkskort. Endeligt er der også den mulighed, at ens stationære computer fra starten af ikke er udstyret med et netværkskort. Heldigvis er det en ganske nem sag at finde et nyt netværkskort til stationære computere, hvis man følger den korte guide herunder.

PCI og PCI Express netværkskort

Den ene mulighed for køb af nye netværkskort til stationære computere er at anskaffe sig et PCI kort eller et PCI Express kort. PCI slots er dem, man finder på bagsiden af computeren, hvor blandt andet grafikkortet er monteret. Fordelen ved PCI netværkskort er først og fremmest deres pris, der som regel er lavere end tilsvarende USB netværkskort (beskrevet længere nede).

PCI Netværkskort

Har man en stationær computer af nyere dato, skal man være opmærksom på, at denne måske anvender PCI Express sockets eller PCI-X, som begge kort sagt blot er opdaterede og hurtigere versioner af tidligere PCI systemer. Man skal derfor sørge for at vælge et netværkskort til stationære computere, som passer til ens computers PCI sockets. Vi har altid både PCI-X og PCI Express (forkortet PCI-E) på lager både til trådløst og Ethernet brug.

PCI express Netværkskort

OBS En ulempe ved trådløse PCI netværkskort er, at deres antenne er ”fanget” på bagsiden af computeren. Hvis man har signalproblemer, eksempelvis hvis ens stationære computer er placeret langt væk fra routeren i huset, kan det være en fordel at vælge et USB netværkskort, da dette lettere vil kunne placeres optimalt i fronten på sin stationære computer.

USB netværkskort

Den anden af de to gængse muligheder, man har, når man skal købe et netværkskort til stationære computere, er, at købe et USB netværkskort. USB netværkskort fås på samme måde som PCI og PCI Express netværkskort både til trådløst netværk og til forskellige Ethernet forbindelser.

USB trådløse netværkskort

USB ethernet netværkskort

USB netværkskort til stationære computere har den umiddelbare fordel, at de er ganske nemme at installere. Som det næsten altid er tilfældet med USB grej, kræves der som regel ikke nogen installation, når man skal i gang med at bruge sit USB netværkskort til stationære computere.

Ulempen ved USB netværkskort i forhold til PCI og PCI Express er så, at prisen som regel er højere, hvis man ønsker at opnå samme hastighed. Eksempelvis koster et PCI gigabit netværkskort under halvdelen af, hvad man som regel betaler for et USB gigabit netværkskort.

Foruden dette opererer tidligere versioner af USB systemet ikke med samme hastigheder, som de forskellige typer PCI netværkskort til stationære computere som regel tilbyder. Har ens computer således kun USB porte i tidligere versioner end 2.0, bør man overveje at vælge et PCI netværkskort i stedet.

Forskellige netværkstyper

Alt efter hvilken type netværk, man skal kobles til, findes der forskellige typer netværkskort. Det er her især vigtigt, at man er opmærksom, når hastigheden stiger. Skal man kobles til et gigabit netværk, vil man ikke få det maksimale ud af dette med billigere 10/100 netværkskort til stationære computere.

Den anden vej er det knap så vigtigt, da langt de flest trådløse netværkskort og Ethernet netværkskort er bagud-kompatible, hvilket vil sige, at de godt kan kommunikere med en 10/100 router eller switch uden problemer.

Gigabit netværkskort

10/100mbps netværkskort