Gamer mus - Guide til valg af gamer mus 2016

Sidst opdateret: 10-07-2017 11:21:54
Oprettet: 06-06-2017

En ordentlig gamer mus er utrolig vigtig for den endelige spiloplevelse, ikke bare for fornøjelsen, men også i den grad for din præstation. Udfordringen består i at vælge den rigtige gamer mus, der passer til din hånd og dine behov og med så mange smarte, forskellige mus at vælge imellem, kan det være sværere at vælge end man umiddelbart skulle tro. Det vigtigste er at have et overblik over, hvad man som gamer har af valgmuligheder - derfor kan du her på siden læse mere om, hvad man skal være opmærksom på, når man som gamer er på udkig efter den perfekte gamer mus.

Højre- eller venstrehåndsmus? Palm, claw- eller finger-tip grip?

Før du overhovedet kommer for godt i gang, er det vigtigt lige at slå fast om du er højre- eller venstrehåndet. Langt størstedelen af gamer mus er nemlig designet til højrehånds brugere, så er du venstrehåndet anbefaler vi at du bruger lidt ekstra tid på at sætte dig ind i dit udvalg. Det ville jo være ærgerligt at komme hjem med en dyr, nøje udvalgt gamer mus, blot for til sin skuffelse at opdage at den ligger forkert i hånden. Venstrehåndsmus er svære at få fat i, men der er dog en hel del undtagelser og flere producenter laver i disse dage gamer mus, der er designet til både venstre- og højrehånds brug.

En anden væsentlig detalje, der både kan skåne dine muskler og led på sigt, men også forbedrer din spilpræstation, er at finde ud af, hvordan du ønsker at holde og bevæge din gamer mus. I fagsproget opereres der med tre forskellige typer greb til at holde og bevæge musen med. Det ene greb kaldes for ”Palm grip” og som navnet måske antyder, er det et greb, hvor håndfladen hviler relativt afslappet på musens ryg og at du bruger undersiden af dine fingre til at klikke på musen med. Dette musegreb bruges ofte af gamere, der ønsker høj præcision og er derfor brugt af mange gamere, der spiller FPS spil, hvor præcision er altafgørende.

Det andet greb kaldes for ”Finger-tip grip”, og som dette navn antyder, så bruges fingrespidserne til at bevæge musen og trykke på knapperne. Ved Finger-tip grip, hviler håndfladen ikke på musen og du har meget let ved at bevæge musen rundt på hele skærmen. Dette greb er derfor ideelt til spilgenrerne RTS, MMORPG og MOBA m.fl. Her er præcision ned til mindste pixel ikke nær så afgørende som i FPS spillene.

Det tredje greb kaldes for ” Claw grip” og som navnet antyder, minder dette greb om en klo. Ved dette greb hviler håndfladen på musen, mens fingrene er bøjet i en krum position. Dette greb er lidt en blanding af de to ovenstående greb, da det kombinerer brugen af fingerspidserne til at trykke på knapperne og samtidig har håndfladen hvilende på musen.

Nogle mus er designet til at kunne benyttes af alle greb, mens nogle er mere specielt designet til f.eks. ”Finger-tip grebet” og ”Claw grip” grebet.

Er du vant til at bruge ”Palm grip”, kan du med fordel vælge en lidt større mus, da det gør det lidt mere behageligt med en større flade til at hvile håndfladen på.

Gamer mus guide

Valg af teknologi og type - et spørgsmål om underlag, spillestil og præferencer

Præcision og reaktionshastighed afhænger i høj grad af sammenspillet mellem musetype og underlag og det er derfor relevant for dit valg af gamer mus, at være afklaret i forhold til dine underlagspræferencer. Du har nemlig valget mellem henholdsvis laser mus og optisk mus og der kan være relativ stor forskel på, hvordan disse typer opfører sig på forskellige underlag.

For en nærmere gennemgang af gamer musemåtter og deres sammenspil med forskellige musetyper, kan du se vores gamer musemåtte guide ved at klikke på linket her

Grundlæggende kan man sige, at laser mus klarer sig storartet på langt de fleste overflader, med undtagelse af traditionelle stofmusemåtter. På grund af stofmusemåtters hullede overflade kan en laser mus’ DPI blive nedsat, modsat optiske gamer mus, der som oftest ikke vil opleve nogen form for nedsættelse på stof underlag overhovedet.

DPI står for ”Dots Per Inch” og er en indikator for, hvor bevægelsesfølsom din gamer mus er. Har din mus et højt DPI tal, betyder det kort sagt, at du skal bevæge musen mindre på musemåtten end du skal med en mus med en lav DPI for at bevæge markøren den samme distance på skærmen. DPI er derfor et afgørende aspekt i forhold til reaktionstid og præcision. Alt efter, hvad du skal spille, bør du derfor overveje, om du skal have en mus med et højt DPI tal eller om det skal være lavt. Med et højt DPI tal bliver det svært at være præcis og spiller du FPS, bør du derfor vælge en gamer mus med et lavt DPI tal. Omvendt, hvis du spiller MOBA og RTS, er et højt DPI tal ofte at foretrække, da du hurtigt og nemt kan bevæge musen rundt på hele skærmen.

Der findes i dag også mange producenter, hvor du med en enkelt knap kan skifte mellem et højt og lavt DPI tal. En games mus med denne funktion er oplagt til dig, der spiller forskellige typer spil, da du selv kan indstille musen efter behov.

Som nævnt herover, kan en laser mus bruges på de fleste overflader - stofunderlag undtaget. Den optiske gamer mus kan omvendt have svært ved at fungere optimalt på helt glatte overflader, såsom glas eller lignende, så dette skal du også have med i dine overvejelser. Betyder et køligt, glat metalunderlag alt eller elsker du stof musemåttens behagelige, bløde fornemmelse, bør du vælge den rette teknologi ud fra det aspekt, så du ikke ender med en gamer mus, der ikke fungerer på det underlag, du ønsker at bruge.

Et andet aspekt man som gamer bør overveje, er, hvorvidt man er til den trådløse model eller den mere traditionelle gamer mus med kabel. Grundlæggende er det jo praktisk med en trådløs mus, da man slipper for at holde styr på en ledning, der både kan rode og larme på computerbordet, når kampen raser. Men med en mus med kabel, er du samtidig sikker på, at der ikke opstår forsinkelser mellem bevægelse på musemåtten og på skærmen. I dag produceres mange gamer mus med stofkabler, der er med til at minimere larm på computerbordet, så dette aspekt er ikke længere så udtalt, som det har været tidligere.

En af minussiderne ved trådløse mus er, at de til tider kan have det med at lide af signal forsinkelse, hvilket naturligvis ikke er optimalt, når reaktion og præcision er altafgørende. Dog bliver teknologien på dette punkt hele tiden forbedret, så mange modeller i dag døjer ikke med dette problem, der i fortiden var et kæmpe irritationsmoment. Et ekstra aspekt i forhold til valget mellem den trådløse model og modellen med kabel, er, at den trådløse model skal have strøm gennem batterier, som enten oplades eller udskiftes. Det betyder ofte en øget vægt i forhold til musen med kabel. For nogle brugere vil den ekstra vægt ikke være til gene, men i stedet hjælpe med at skabe en bedre balance i musen. Men for nogle kan det blive for meget og er dette tilfældet, bør man kigge mod de traditionelle mus med kabel i stedet.

Spændende features og ekstra muligheder for unik tilpasning

I takt med at spillene udvikler sig og bliver mere og mere komplekse i deres struktur, har mange gamer mus også gennemgået væsentlige ændringer og opgraderinger. Tilføjelsen af nye features i form af software, er eksempelvis stigende. Med ekstra software kapaciteter får du blandt andet mulighed for at oprette forskellige gamer profiler, således at du kan indstille dine musepræferencer for forskellige spil, som for eksempel musens følsomhed eller forskellige knapindstillinger. Dermed slipper du for at skulle ændre på f.eks. følsomheden inde i spillet, da det allerede er indstillet inden du åbner spillet.

I forhold til knapperne, har du ofte også mulighed for at oprette makroer, hvorved du f.eks. kan ”indspille” en række tastetryk, museklik eller lignende. På den måde kan du oprette nemme genveje, så du får en ekstra fordel i forhold til dine modstandere, da du nemt og hurtigt kan spare nogle ekstra klik.

Nogle producenters software til gamer mus, giver dig også mulighed for at registrere og føre statistik over dine klik. Det er især relevant, hvis du gerne vil forbedre dit niveau.

Også i forhold til æstetisk design ser vi i disse tider nye tiltag, heriblandt indbyggede LED displays, kunstneriske tegninger og markeringer, og selvjusterbart muselys. Mange nyere gamer mus har for eksempel selvindstillelige lysdioder, så du selv kan redigere i farverne på lyset og danne dit helt eget personlige look. Nogle synes måske det bliver lidt for meget af det gode, og foretrækker et afdæmpet look, der ikke lyser for meget op, mens andre gerne vil gå hele vejen og efterlade et personligt touch på deres mus. Som med så mange ting her i livet er der her tale om en smagssag - muligheden er der i hvert fald.

Musens vægt varierer utroligt meget fra mærke til mærke, og i endnu højere grad fra mus til mus. Heller ikke her findes der et rigtigt eller forkert svar, det eneste man kan sige er, at en forøget vægt naturligvis kan give lidt ekstra præcision, hvor en lettere version måske kan være mere behagelig efter mange timers afbenyttelse.

Da vægten på musen er en vurderings sag for den enkelte, giver flere producenter mulighed for at tilpasse vægten efter dit eget ønske. Dette sker med nogle mindre vægtklodser, som du kan tilføje eller fjerne efter behov. Dette giver en fantastisk mulighed for at indstille vægten præcis, som du ønsker det, så præcisionen bliver bedst mulig i forhold til de spil, du skal bruge din gamer mus til. Er du usikker på, hvad du i givet fald vil foretrække, kan det være en fordel at prøve, hvordan mus med varierende vægt føles i hånden, før du lander på en endelig beslutning.

Altafhængigt af hvilke typer spil du spiller, vil du have brug for et vist antal knapper på din gamer mus. For at sikre dig at du bliver tilfreds med din nye mus, bør du føle dig sikker på nogenlunde, hvor mange museknapper du ynder at benytte dig af, samt hvordan du foretrækker at disse knapper sidder på musen. Der kan nemlig være stor forskel fra den ene type gamer mus til den anden type gamer mus og altafhængig af håndstørrelse og spilpræferencer, vil nogle knappositioner være mere optimale end andre for netop dig. Nogle gamer mus fås med over 15 forskellige knapper, hvilket er ideelt for mange RPG og MMO spillere. Er du derimod mere til skydespil og action i højt tempo, vil en mere simpel gamer mus med omkring 5 knapper måske passe dig bedre.

Vælg den rette form og overfladebelægning

Form og overflade er selvsagt også vigtige aspekter når man er på udkig efter den ideelle gamer mus og 2016 byder også på flere modeller af gamer mus der inkluderer ekstra musedele, så du manuelt selv kan tilføje greb og ændre musens form. Ekstra dele såsom lillefinger- og tommeltot støtteplader kan drastisk forbedre din præstation og give en mere behagelig brugeroplevelse. I dag kan du også få gamer mus, hvor du selv kan indstille på selve musens bredde, længde og sågar i nogle tilfælde højde. Også musens overflade er værd et overveje, da gamer mus kan fås med forskellige typer af belægning - lige fra en blank plastik overflade til en belægning af gummi, der giver ekstra godt greb, selv hvis du har svedige fingre og håndflade. Hvad du netop er til, er igen en smagssag, men mange gamere er glade for en gummioverflade da den bedre kan holde fast på hånden og give en et godt, solidt greb om musen. Nogle betragter det som værende en æstetisk diskussion og foretrækker den blanke mus’ stilrene og elegante look. Heller ikke her vil vi gøre os til smagsdommere, men blot konstatere at valget er dit!

Afsluttende bemærkning

Nu har vi været omkring en masse aspekter og overvejelser i forhold til at vælge den rette gamer mus.

Vi håber at denne guide har hjulpet dig til at finde ud af, hvad du skal tænke på, når du skal vælge en ny gamer mus - uanset dine krav, ønsker og behov.

God jagt på din næste gamer mus!

Er du i tvivl om, hvilken mus du skal vælge, kan du se nærmere på vores udvalg af gamer mus her eller se nærmere på nogle af vores mærker herunder og blive inspireret:

Cooler Master
Corsair
Gigabyte
Lenovo
Logitech
Mad Catz
Mionix
Razer
Roccat
Sharkoon
SpeedLink
SteelSeries
Tesoro
Thermal Take
Zalman
ZOWIE