Eksterne harddiske - Guide til valg af ekstern harddisk

Sidst opdateret: 10-07-2017 11:21:15
Oprettet: 06-06-2017

På trods af, at vores computere hele tiden bliver bedre og får større og bedre harddiske, så er det i dag stadig en god ide, at have en ekstern harddisk ved siden af. En ekstern harddisk er fordelagtig på mange områder om det så er til at lave sikkerhedskopier på eller hvis man bare har brug for lidt ekstra plads. Der findes rigtig mange forskellige modeller når vi snakker eksterne harddiske og i bund og grund fungerer de alle på samme måde. Eksterne harddiske kan variere lidt i hastighed og tilslutningsmuligheder og i særdeleshed deres design.

I denne lille guide vil vi komme lidt ind på de forskellige ting man bør tænke på, hvis man overvejer at anskaffe sig en ekstern harddisk. For selvom de fleste eksterne harddiske ligner hinanden, så kan der stadig være stor forskel på ydeevne og muligheder.

De overordnede typer af eksterne harddiske

En ekstern harddisk er ikke så meget andet end en harddisk uden for computeren. Der findes to overordnede typer af eksterne harddiske, dem der blot tilsluttes via USB og også får strøm igennem USB stikket. Og så findes der eksterne harddiske med en separat strømforsyning. Harddiske med egen strømforsyning er primært beregnet til, at have stående på en fast plads ved siden af computeren og anvendes oftest til backup og ekstra lagerplads. Imens er eksterne harddiske der får strøm gennem USB stikket mere mobile og oftest også mindre og dermed mere mobile. Disse kan selvfølgelig også anvendes til backup, men fordelen ved disse eksterne harddiske ligger i mobiliteten, således man altid kan have sine filer med på farten.

 

eksterne harddiske

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapaciteten på eksterne harddiske

Eksterne harddiske fås i mange forskelle størrelser. Eksterne harddiske med egen strømforsyning har typisk en større kapacitet end eksterne harddiske der får deres strøm via USB stikket. Større harddiske kræver mere strøm og er dermed i nogle tilfælde også lidt hurtigere end eksterne harddiske uden separat strømforsyning. Hvor stor en ekstern harddisk man vælger afhænger meget af hvad man skal bruge den til. Efterhånden er eksterne harddiske blevet så billige, at man med fordel kan vælge en stor størrelse også selvom man måske ikke får fyldt den op. Således har man så også mulighed for at anvende sin eksterne harddisk et stykke ud i fremtiden.

Hastighed på ekstern harddisk

Når vi taler om hastigheden på eksterne harddiske er der forskellige faktorer der spiller ind. Der er overførelses hastigheden fra computeren til den eksterne harddisk som bestemmes af om man har USB 2.0 eller USB 3.0. Dernæst er der hastigheden på selve harddisken som blandt andet bestemmes ud fra det antal omdrejninger denne kører med. Eksterne harddiske der bruger SSD teknologi har ingen bevægelige dele og har derfor selvfølgelig ikke noget angivelser om antallet af omdrejninger.

En tommelfingeregel er dog, at SSD diske er hurtigere end roterende diske og roterende diske med mange omdrejninger er hurtigere end diske med få omdrejninger.

Foruden selve hastigheden på den eksterne harddisk, så har vi også en faktor i selve overførelseshastigheden. Overførelseshastigheden afhænger først og fremmest af om den eksterne harddisk har USB 2.0 eller 3.0 tilslutning. USB 3.0 er det nyeste der næsten lige er kommet på markedet og giver mulighed for at overføre data op til 10 gange hurtigere end med USB 2.0. Eksterne harddiske med USB 3.0 koster selvfølgelig en smule mere end forgængeren, men den langt højere hastighed er det hele værd, især hvis man har store mange data der skal flyttes. Man bør være opmærksom på om ens computer har USB 3.0 tilslutning for at få glæde af den høje hastighed. En ekstern harddisk med USB 3.0 kan sagtens bruges på en computer der kun har USB 2.0 tilslutning, men hastigheden af overførelsen vil være begrænset til den hastighed USB 2.0 kan køre med.

Backup med ekstern harddisk

Det er altid vigtigt, at tage backup af sine filer hvis man ikke vil risikere at de går tabt. Såfremt man har store mængder af dokumenter og filer man gerne vil tage jævnlige backups af, kan det anbefales at man har en ekstern harddisk med separat strømforsyning stående ved siden af sin computer. Nogle eksterne harddiske kommer med en lille softwarepakke der indeholder et program til f.eks. automatisk backup. Hvis man ønsker en ekstern harddisk med et program der automatisk tager backups, er det således noget man bør kigge efter.

WD ekstern harddisk og Seagate ekstern harddisk

I det kæmpemæssige udvalg der findes af eksterne harddiske er der selvfølgelig nogle mærker der skiller sig ud. En WD ekstern harddisk eller en Seagate ekstern harddisk er rigtigt gode bud på eksterne harddiske. Både WD eksterne harddiske og Seagate eksterne harddiske er lavet af producenter, der har mange års erfaring med produktion af harddiske og er ligeledes blandt de førende på markedet. Vi har gode erfaringer med eksterne harddiske fra disse to mærker og kan derfor anbefale dem til dig, der står og mangler en ny ekstern harddisk.

 

Se udvalget af Seagate eksterne harddiske her

 

Konklusion

Selvom der findes mange forskellige eksterne harddiske, så håber vi her hos fcomputer.dk, at denne lille guide vil hjælpe dig lidt med at vælge den rigtige eksterne harddisk. Skulle du have spørgsmål til valg af type eller størrelse i forhold til dit behov, er du mere end velkommen til at kontakte os for råd og vejledning til køb af den rette eksterne harddisk.