Ekstern harddisk - Guide til køb af ekstern harddisk

Oprettet: 06-06-2017

Har du som så mange andre pc brugere indset, at din computer stødt og roligt er ved at blive oversvømmet med mere eller mindre brugbare filer? Enhver, som har en større mp3 samling på computeren, vil kende til dette problem. Skidtet begynder efterhånden at fylde en ordentlig del af computerens harddisk op. Eller familie-online-albummet som efterhånden fylder en god portion gigabytes. Alle disse uundværlige filer fylder, men heldigvis er der lige nu en nem løsning på at få plads til mere - nemlig eksterne harddiske.

Eksterne harddiske

Markedet for eksterne harddiske har udviklet sig meget de seneste år, hvilket har resulteret i en række fremragende modeller. Ikke nok med at eksterne harddiske er blevet både billigere og mere driftssikre, man får samtidig mere plads end nogensinde før for sine penge.

Der er dog et par facetter ved eksterne harddiske, som man bør overveje inden et eventuelt køb, hvilke vi vil gennemgå en del af i vores lille guide til køb af eksterne harddiske herunder. Overvejer man nøje disse inden, man begiver sig ud på markedet, vil man kunne få enorm glæde af sin eksterne harddisk i lang tid frem.

Hvorfor købe en ekstern harddisk?

Her er der et ord, som står frem som vigtigst: Sikkerhed. Det kan bestemt ikke anbefales, at man bruger sin interne harddisk til sine vigtigste filer længere. Alternativerne er ganske simpelt for billige nu om dage til, at det på nogen måde kan betale sig. Mange bruger i dag computeren til uerstattelige filer såsom fotografierne fra vigtige øjeblikke, hjemmevideooptagelser og lignende. Med en ekstern harddisk er det gjort både brugervenligt, hurtigt og sikkert at sikre alle de filer, som man har liggende.

Samtidig vil en overfyldt intern harddisk på computeren sløve ens system ydeevne. Faktisk kunne man sagtens argumentere for, at en ekstern harddisk vil være en af de nemmeste og billigste løsninger, hvis man døjer med en aldrende computer, som trænger til en hjælpende hånd.

Hvilken type skal man købe? SSD eller HDD

Der findes generelt set to typer eksterne harddiske: Solid State Drives (SSD) og Hard Disk Drives (HDD).

SSD harddiske er lynhurtige i forhold til HDD typen. Samtidigt har de ikke nogle bevægelige dele inden i modsat HDD modeller, som fungerer på samme måde som en ordinær harddisk, som man kender dem fra interne harddiske. Fordi at der ingen bevægelige dele er i SSD diske, er disse overordentligt driftsikre. SSD diske er dog også en del mere bekostelige at anskaffe. Det er især, hvis man ønsker at investere i en ekstern harddisk med høj kapacitet, at man kommer til at punge ekstra ud for en Solid State Drive ekstern harddisk. Der er dog ikke grund til bekymring. I langt de fleste tilfælde vil en gennemsnitlig bruger sagtens kunne nøjes med en HDD ekstern harddisk. Man skal blot huske på, at der bag de simple ydrer gemmer sig en ganske fin mekanik, som man ikke skal kaste alt for meget rundt med. Hvis man er ekstra bekymret for sikkerheden, kan man investere i eksterne harddiske med ekstra tykt ydre. Men vigtigst er altid, at man husker, at der er tale om avanceret hardware, som ikke tåler alt for hårdhændet behandling, specielt ikke når man er i gang med at overføre filer til eller fra enheden.

SSD eksterne harddiske

Hvor meget plads?

Dette er som regel et af de første spørgsmål, man som vordende kunde stiller sig selv. Og der er da også grund til at tænke sig om. Det kan være lidt svært at opstille regler for netop dette, da det naturligt nok er en individuel sag. Dog kan det siges, at hvis man mest skal bruge sin eksterne harddisk til at tage backup af Word dokumenter og lignende, så vil en 500 GB model ofte være længe nok.

500GB diske

Er man til gengæld flittig bruger af programmer som iTunes, eller har man mange videooptagelser liggende på computeren, så er der alt mulig grund til at købe en af de helt store modeller. De fås nu om dage ganske simpelt så billigt, at det bedst kan betale sig at få en ordentlig omgang plads at arbejde med fra start af, hvis man ved, at man får brug for det.

1 TeraByte diske

2 TeraByte diske

4 TeraByte diske

6 TeraByte diske

Overførelseshastighed

Ud over pladsen på harddisken, så er overførelseshastigheden et af de vigtigste aspekter ved eksterne harddiske. Der findes et par forskellige forbindelsestyper på markedet lige nu, hvor de mest normale er USB 2 og 3, firewire og eSATA, hvor USB 2 er den mest langsomme forbindelse, og eSATA og USB 3 er hurtigst. Som så ofte gælder det, at man betaler ekstra for hurtigere systemer. Samtidigt skal man sikre sig, at ens computer understøtter USB 3, inden man investerer i dette. En ekstra bemærkning til eSATA baserede eksterne harddiske er, at de ofte kræver en ekstern strømkilde. De får altså, modsat USB enheder, ikke strøm fra computeren, men kræver derimod en stikkontakt i nærheden. De egner sig derfor ofte godt som mere stationære løsninger. Er man i tvivl vedrørende dette, er forhandlere som regel altid venlige til at guide én i retningen af den rette type eksterne harddisk.

USB2 diske

USB3 diske

Firewire diske

eSATA diske

Ekstra sikkerhed?

Langt de fleste eksterne harddiske fungerer som ganske normale lagringsdrev, hvor man manuelt trækker filer over på, når man ønsker at gemme disse. Er man interesseret i ekstra sikkerhed, så findes der dog også dyrere modeller. Disse kører anonymt og stille i baggrunden af systemet, imens man arbejder, og tager konstant backup af ens filer. Har man absolut ikke råd til at miste sine filer på computeren, så er en af disse avancerede eksterne harddiske bestemt værd at overveje. Man skal dog regne med at betale ekstra for sådanne modeller set i forhold til mere ordinære eksterne harddiske.

Backup eksterne harddiske

Hvilken type af ekstern harddisk skal man anskaffe sig

Der er nu om dage stort set kun gode grunde til at anskaffe sig en ekstern harddisk. Modellerne er blevet utroligt driftsikre og kan erhverves til ganske lave priser. Det er ganske simpelt ikke risikoen værd at sætte sine dyrebare filer på computeren over styr, når eksterne harddiske er blevet allemandseje og samtidig er ganske brugervenlige og nemme at anvende.

Hele vores udvalg af eksterne harddiske