Computer mus - Guide til køb af computer mus

Oprettet: 06-06-2017

En kvalitets mus er ikke kun at foretrække på grund af bedre kvalitet og længere levetid, men også en række andre faktorer, som vi vil forsøge at kaste lys over herunder. Disse faktorer er med til at opgradere den overordnede oplevelse af at bruge sin computer. Har man investeret i en dyr, ny pc, er det næsten en skam ikke også at give lidt ekstra for en god mus.

Hele vores udvalg af computer mus

Mus designet til bærbare computere

Den ergonomisk korrekte mus

Rigtig mange billige computer mus har slet ikke en form, som er designet specifikt til den menneskelige hånd. De følger derimod en standard formel, som nærmere synes at lægge vægt på udseende end komfort.

Enhver, som har arbejdet med computere over længere tid, ved dog med stor sandsynlighed, at det er komforten, som får en fra A til B i sidste ende, og ikke hvorvidt musen ser flot ud. Det skal her noteres, at mange mus er designet til højrehåndede brugere. Er man venstrehåndet, så kan man med fordel anskaffe sig en mere venstrehåndsegnet mus. Det kan alt i alt næsten ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at anskaffe sig en mus, som ligger godt i hånden. Det vil både kunne øge glæden, når man benytter musen, og samtidigt nedsætte risikoen for smertefulde skader i håndled og underarme ved længere tids brug.

Vores udvalg af venstrehåndsmus

Skal man vælge trådløs eller ej

Som med næsten alle andre typer tilbehør til elektronisk udstyr nu om dage rejser der sig spørgsmålet om, hvorvidt man bør vælge en trådløs mus eller ej, når man skal købe ny. Og som med så mange andre typer elektronisk udstyr er det efterhånden rent et spørgsmål om personlig præference. Kvalitetsmæssigt er der stort set ikke nogen fordel at spore længere, og prismæssigt ligger en trådløs mus ikke meget højere end en ordinær mus i samme kvalitet.

Den eneste overvejelse, man står tilbage med, synes altså at være, hvorvidt man kan leve med at skulle holde sin mus opladet eller ej. Er der fordele nok ved en trådløs mus, så er det bare med at slå til. En trådløs mus har en batteritid på omkring 60 dage. Man kan med fordel anskaffe sig to sæt genopladelige batterier, så man altid har et sæt friske batterier ved hånden. På den måde undgår man, at arbejdet strander på grund af en ”flad” mus.

Trådløse mus

Kablet mus

Sensitivitet i en mus

Et af computer musens få performance relaterede sider er dens sensitivitet. Dette har at gøre med, hvor langt musen bevæger sig på skærmen i forhold til på bordet (målt i DPI = dots per inch). Standard mus i dag har en DPI på omkring 800-1000. For en almindelig bruger vil dette være mere end nok, og der er således ikke grund til, at stile efter mere.

Skal man bruge sin computer til gaming eller ting som grafisk design, så foretrækker mange brugere en højere DPI. Her taler man om computer mus med DPI tal på op imod de 1600 og derover. Vil man anskaffe sig sådan en mus, så skal man naturligvis være forberedt på at betale ekstra. Men så får man også en mus, der er særdeles præcis at arbejde med.

Optisk mus eller lasermus

Erfarne computerbrugere vil sikkert kunne huske dengang, hvor mus registrerede bevægelser ved hjælp af en kugle inde i musen, som ”kørte” rundt på bordpladen. Heldigvis er denne type mus i dag så godt som uddødet, og de er i stedet blevet erstattet af langt mere spidsfindig og ikke mindst pålidelig teknologi.

Langt de fleste mus er i dag enten:

  • Optiske mus
  • Laser mus

Lad os kort gennemgå fordele og ulemper ved de to typer mus. Begge fungerer ved at udsende et signal og så bearbejde det signal, som kommer tilbage, og sende det videre som data til computeren. Mange kender sikkert det karakteristiske røde lys, som optiske mus udsender. Laser mus derimod udsender usynlige laserstråler, men princippet er altså stadigvæk mere eller mindre det samme.

Laser musen har dog en fordel frem for den optiske i, at den kan opnå DPI tal, der er langt højere end ved den optiske mus. Hvor den optiske kun kan nå op på 800 DPI, kan laser mus fås med så mange DPI som 2000. Er man derfor en af tidligere nævnte brugere, som har brug for ekstra præcision, så er en laser mus måske at foretrække.

Se vores udvalg af lasermus

Det er dog ikke en ren sejrsgang for laser musen. Den er for det første, som regel, en del dyrere end optiske mus. Samtidig er der faktisk mange brugere, der slet ikke vil kunne ”fornemme” den øgede præcision, som laser mus tilbyder, på en normal skærmresolution, som dem de fleste hjemmecomputere bruger. For at få mest muligt ud af sin optiske mus, skal man op i højere opløsninger. Yderligere kan den øgede ”livlighed” være et irritationsmoment for mange brugere. Man har så naturligvis mulighed for at skrue ned for sensitiviteten inde i styresystemets kontrolpanel, hvis man finder, at laser musen er en smule for livlig og flyvsk. Men spørgsmålet er, om man så ikke bare skulle have sparet pengene og have købt en optisk mus i første omgang?

Se vores udvalg af optiske mus

Svaret på, hvilken type mus man bør vælge, synes næsten at være, at hvis man ikke har brug for den efterhånden grundigt omtalte ekstra sensitivitet, så vil en optisk mus (der som nævnt ofte kan fås billigere) være en både passende og tilfredsstillende mus.

Pris på computer mus

En billig mus med kabel kan i dag anskaffes for et godt stykke under hundrede kroner. Men som vi har beskrevet tidligere, så er der ofte rigtig meget at vinde ved at gå et stykke højere op. Har man et gennemsnitligt computerforbrug, hvor man måske surfer på nettet og skriver e-mails et par timer om dagen, så vil en standard mus med en ordentlig ergonomisk form være helt perfekt. Sådanne brugere vil sjældent have behov for dyrere mus end dette. Men rådet er at prøve at holde sig fra de helt billige, da man ofte ikke vinder noget i sidste ende i forhold til at give en smule ekstra for en mus i ordentlig kvalitet.

Har man brug for tidligere nævnte mus, hvor præcisionen er ekstra vigtig, så skal man op i en højere prisklasse. Dog anbefales disse som tidligere kun til folk, som virkelig har brug for den øgede præcision. For en gennemsnitlig bruger, vil dette ikke være nødvendigt.

Det vigtigste ved køb af ny computer mus

Det vigtigste, når man køber en ny mus, bør være om den ligger godt i hånden. Allerede efter kort tids brug vil en ”forkert” mus blive et stort irritationsmoment og nedsætte glæden ved ens computer. Samtidigt bør man altid have kvaliteten for øje, når man investerer i en ny computermus. Mange af de helt billige computermus er ganske simpelt ikke bygget godt nok, og de har på samme måde, som vi nævner det i vores guide til køb af tastaturer, en forbavsende lav levetid. Har man disse ting for øje, og gør man sig overvejelser om, hvorvidt man har brug for ekstra sensitivitet, og hvorvidt man har brug for en trådløs mus eller ej, så er der næsten frit valg på alle hylder. Markedet for computer mus er fyldt med gode modeller, og samtidigt er priserne lavere end nogensinde før.

Hele vores udvalg af computer mus