Chromebook - Guide og info om Chromebooks

Sidst opdateret: 10-07-2017 11:17:59
Oprettet: 06-06-2017

Med Samsungs og Acers lancering af deres Chromebooks i 2011 lød startskuddet til en ny rivende udvikling inde for bærbar teknologi og der har været fart på lige siden. Blot to år efter lanceringen, repræsenterede Chromebooks en overraskende stor del af det samlede salg af computere i USA. Især erhvervs -og uddannelsesfronten har taget Chromebooks til sig og i dag er Chromebooks ikke blot et billigt alternativ til de normale bærbare computere: de er nærmest blevet normen for især mange studerende verden over. De fleste større producenter er efterhånden hoppet med på vognen og har lanceret deres egne udgaver af Chromebooks. Men hvad er en Chromebook egentlig for en størrelse og kan du bruge den til dit behov? Vi vil i denne gennemgang af Chromebooks gå i dybden med Chromebooks, så du kan blive klogere på denne type bærbar. God fornøjelse!

Mobilitet og kvalitet til en god pris

Én af Chromebooks største styrker er deres fysiske medgørlighed i forhold til størrelse og vægt. Med deres minimale vægt (oftest under 1.5 kilo) og slanke, strømlinede ydre er de skræddersyet til afbenyttelse på farten og arbejdet i toget eller på cafeen bliver her så gnidningsfrit og så overskueligt som muligt. Dertil er det relevant at nævne, at Chromebooks inkorporerede batteri kan holde hele dagen på én enkelt opladning for langt de fleste brugere. I den forbindelse udmærker Chromebook sig også ved at være et fremragende studievalg, hvilket prisen også afslører: en Chromebook kan fås for under 3000 kroner.

Chromebooks

Innovativ lagring og fokus på sikkerhed

Chromebooks er baseret på Googles velkendte og populære styresystem Chrome OS og er designet specifikt til det der i tekniske kredse betegnes som ”cloud computing.” Dette betyder at Chromebooks ikke har behov for en lokal harddisk og derved kan holde deres slanke linje uden at være nødsaget til at give afkald på lagerkapacitet, da al digital information bliver sendt og lagret eksternt. Mængden af data og information der skal lagres på selve maskinen er derfor minimal og dette er ikke alene med til at holde vægt og pris nede samt designet intakt - det styrker helt grundlæggende sikkerheden af dine persondata. For skulle du på uheldig vis tabe et glas vand udover din Chromebook, skulle du få den stjålet eller være så uheldig at glemme den i lufthavnen, ja, så er al din data sikret. Det eneste det kræver for at få de vigtige dokumenter og feriebillederne af børnene tilbage, er adgang til en anden Chromebook - din data er nemlig ikke gemt på den enkelte computer, men derimod i Cloud systemet. Dette betyder også at du nemt kan samle både hjemmecomputeren og arbejdscomputeren i én og samme bærbar og derved spare penge og en masse tid på at få de forskellige systemer til at kommunikere og arbejde sammen.

På grund af Chromebooks førnævnte innovative lagringsproces, er prisen på denne type bærbar som oftest i bund og der stilles ikke de store hardwarekrav. Standardudstyret indbefatter en SSD-disk, der er afgørende for Chromebooks hurtige opstart ved tænding samt for den hastighed hvorved programmer afvikles. Lagringssystemet har også den fordel, at langt størstedelen af internettjenesterne er app-baseret. Eksempelvis er Google Docs et af de mange Office programmer der kan håndtere Word dokumenter, regneark, præsentationer og meget mere. Chromebook understøtter ligeledes de fleste kameraer, eksterne harddiske samt hukommelseskort. Den kan også nemt kobles til eksterne monitorer, fjernsyn og projektorer. Derudover kommer det næppe som nogen overraskelse, at Chromebook kommer med den velkendte Chrome browser installeret, så for forbrugeren med selv det mindste kendskab til Chrome gemmer der ser ingen overraskelser her - browseren fungerer som den skal og altid har gjort og for den nye Chrome bruger er det nemt og hurtigt at komme i gang. Browseren benytter sig af den nyeste teknologi og understøtter den nyeste version af ’markup’ sproget HTML, HTML5. Chromebooks har derudover naturligvis også indbygget web cam og mikrofon.

Som tidligere nævnt står Chromebook som en af de mest sikre metoder til at sikre dine persondata og i denne, vor fagre ny informationsæra, er netop denne kvalitet yderst vigtig. ’Verified boot’ systemet gør det muligt at sikre, at dit filsystem ikke bliver rørt ved af uvelkomne elementer og der er sågar mulighed for et to-skridts autentifikationssystem, som en ekstra sikkerhedsforanstaltning. I en verden med identitetstyveri, hackere og cyberspace kriminelle er sikkerhed på internettet vigtigere end nogensinde før og når selv en stor by som Odense har været nødsaget til at opgive brugen af Google Docs på deres skoler, netop på baggrund af, at persondata simpelthen var for svær at sikre, så hersker der ingen tvivl om at Chromebook har gjort sit indtog på verdensmarkedet på det perfekte tidspunkt.

Er en Chromebook noget for mig?

Inden du køber en Chromebook, er der en vigtig detalje, som du skal opmærksom på. Grundet den måde, hvorpå en Chromebook lagrer og kommunikerer med skyen, får du ikke meget ud af Chromebooken, hvis du ikke er koblet på nettet hele tiden. De fleste programmer er apps-baseret og kræver ofte adgang til nettet for at fungere korrekt. Du skal også være opmærksom på, at du ikke kan installere Windows eller Windows programmer som f.eks. Word på en Chromebook. Der er naturligvis gode alternativer til disse programmer i Googles apps, men forventer du at kunne installere din velkendte Officepakke, bliver du skuffet, da det ikke kan lade sig gøre.

Ligeledes er en Chromebook ikke noget for dig, hvis du forventer at bruge tunge programmer, som kræver mange ram og høj ydeevne. Det er disse bærbare ikke bygget til og du bør i stedet kigge efter en anden type bærbar i stedet.

Skal du bruge en bærbar til at surfe på nettet, se Youtube, skrive skoleopgaver, tage notater og lignende, vil en Chromebook dog være et rigtig godt valg. Den lange batteritid, det tynde og lette design, lagring af filer i skyen og muligheden for at hente netop de apps, du har brug for, gør en Chromebook til et oplagt valg, hvis du f.eks. er studerende eller erhvervsdrivende på farten.

Har du spørgsmål til Chromebooks, er du naturligvis velkommen til at kontakte os. Vi står klar til at hjælpe og rådgive dig, så du får den rigtige løsning til dine behov.