Bærbar guide anno januar 2016 - hvad du skal vælge?

Sidst opdateret: 10-07-2017 11:17:31
Oprettet: 06-06-2017

At vælge den rigtige bærbare computer kan for mange være en smule indviklet, med alle de forskellige modeller, mærker og størrelser at vælge imellem. Heldigvis er der her hos Føniks Computer hjælp at hente, i form af vores bærbar guide herunder. I denne guide vil vi komme nærmere ind på nogle af de aspekter og overvejelser, du bør gøre, inden du begiver sig ud på markedet for at finde din nye bærbar. Vi vil også komme lidt nærmere ind på de forskellige typer af bærbare computere, som du kan vælge imellem her i 2016.

Behovsanalyse - størrelse og funktion

Noget af det første du som bruger bør danne dig et overblik over, er naturligvis dine personlige behov. Leder du efter en simpel, funktionel bærbar til arbejdet? Er du en gamer? Nyder du at sidde på caféer med en kop kaffe mens du ordner dine studier? Eller er du bare på udkig efter en simpel bærbar med internetadgang og et par skriveprogrammer?

Bærbare computere kommer med et hav af tjenester og funktioner, i et væld af forskellige størrelser og der er væsentlig forskel på, hvad de hver især har at byde på, samt hvad de kan præstere. Er du ofte ude af hjemmet og interesseret i at kunne håndtere arbejdsopgaver og lektier på farten, er det måske smartest med en mindre, mere kompakt model. Bærbarer på denne størrelse hitter blandt andet iblandt studerende og pendlere da de oftest har en lav vægt og er nemme at transportere i tasken. Mindre bærbarer har dog grundet deres størrelse måske ikke nødvendigvis det udstyr eller den computerkraft du har brug for hvis du for eksempel gerne vil kunne afspille DVD’er, spille nyere computerspil eller redigere video og musik. Hertil vil en større bærbar måske bedre passe til dine behov.

Bærbarer kan fås i mange forskellige størrelser - de største med skærme på helt op til 17-19 tommer og da størrelsen på bærbar og computerkraft ofte hænger sammen, kan en større bærbar være værd at overveje. Nogle bærbare computere kan være ligeså kraftige som traditionelle stationære Pc’er og navnligt gamer bærbare kan være enorm kraftfulde, så er du ude efter en computer, du kan have med over til vennerne, men orker ikke at slæbe på et tungt PC tårn, er en gamer bærbar det perfekte valg. Der findes naturligvis også en gylden middelvej, i form af en lang række mellemstørrelser der stadig er yderst mobile og som sagtens kan klare alle almindelige opgaver - og lidt til. Dermed ikke sagt at du ikke også kan få en lille, praktisk bærbar med ganske standhaftige specifikationer, som den gennemsnitlige bruger vil kunne få masser af glæde af. Som altid er det et spørgsmål om at forstå sine brugsvaner og behov.

Bærbar guide

PC kontra Mac

Valget mellem PC og Mac er kilde til evig debat blandt brugere og der findes af gode grunde ikke noget endegyldigt facit. Mange vil mene at Mac bærbarer er mere brugervenlige, simple og intuitive og er du i besiddelse af en iPad eller en iPhone, vil en Mac bærbar nok føles meget bekendt og nem at benytte sig af. Med Mac betaler du dog også ekstra for design - en traditionel PC kan fås for tre-fire tusinde kroner, hvor en Mac starter på cirka 7000 kroner. En PC er derfor ofte væsentlig mere prisvenlig end Mac, afhængigt af hvor meget du forventer af din bærbar. Oftest er det sådan, at gamere foretrækker PC da de har nemmere ved at køre spil, hvor Macs arkitektur og styresystem kan have tendens til at forhindre nem adgang til spiltjenester. Omvendt er Mac yderst populær blandt kreative brugere, blandt andet på grund af Macs elegante design og simple, men effektive layout. Er du vant til iPhones, iPads og andre Apple produkter, vil en Mac være et solidt valg. Har du derimod mere erfaring med eksempelvis Windows og Pc’ens skriveprogrammer og medie tjenester, kan du umuligt gå galt i byen med en normal bærbar computer. Igen er det et spørgsmål om præferencer, vaner og behov, så vi anbefaler at du fra start gør dig klart hvad du som bruger lægger vægt på.

Tilvalg og fravalg - fra touchskærm til lagerkapacitet

Tilbehør og ekstra udstyr er for nogle brugere helt essentielt, for andre, kærkomne bonusser. Uanset hvilken gruppe du hører til, er det en god idé at tænke over, hvilke funktioner du ikke ser nogen grund til at bruge penge på, og hvilke funktioner du ikke vil være foruden. Det ville jo være ærgerligt at opdage at din bærbar eksempelvis ikke har DVD drev, når først du har fundet DVD’en frem i toget. Eller lige pludselig at løbe tør for lagerplads midt i overførslen af al din yndlingsmusik. Omvendt er der jo heller ikke nogen grund til at smide penge ud af vinduet på overflødigheder du alligevel aldrig kommer til at få gavn af. Som noget nyt er mange producenter begyndt på at implementere touchskærme i deres computer designs - denne teknologi er ikke længere forbeholdt tablets og smartphones, men er nu også en populær feature iblandt mange modeller på markedet for bærbare computere.

Mange nyere bærbarer fusionerer det bedste fra tablets med det bedste fra bærbar computere og resultatet er både revolutionerende og overbevisende. Du kan nu få bærbarer med lækre touchskærme og aftagelige tastaturer, der gør det endnu mere nemt, praktisk og smart at have din computer med overalt. Hvis dit behov gælder mobilitet og fleksibilitet, bør du derfor tage et nærmere kig på disse modeller, hvor kendte mærker som Lenovo Ideapad, Dell Inspiron og Microsoft Surface er værd at fremhæve.

Vi håber, at du med denne gennemgang, er blevet lidt klogere på, hvad du skal overveje, når du skal købe en ny bærbar. Har du spørgsmål til valg af ny bærbar, er du naturligvis velkommen til at kontakte vores kundeservice for gode råd og vejledning.