AUX kabler - Guide til køb af AUX kabler

Oprettet: 06-06-2017

Selv med mange år på bagen er AUX kabler stadigvæk den mest udbredte type kabler, når der skal opsættes lyd-systemer verden over. Det velkendte system med de røde og hvide ender er både brugervenligt og tilbyder en fantastisk lydkvalitet.

AUX kabler

Selve grundideen for AUX kabler er stadigvæk den samme som altid. Systemet fungerer nemlig så godt og er så veldesignet fra starten af, at der er meget lidt incitament til at forsøge med nye alternativer. Selvom der findes andre kabler på markedet som transporterer lyd såsom HDMI kabler, så foretrækkes AUX stadigvæk af mange. Et køb af selve AUX kablet vil derfor i stedet være koncentreret meget om at købe et kabel i god kvalitet, som besidder de egenskaber, man ønsker.

AUX kablets længde

Der er masser af muligheder, når det gælder køb af AUX kabler i forskellige længder. Kablerne fås som standard i længder, der varierer lige fra 0,5 meter og op efter. Man kan altså få et AUX kabel i stort set den længde, som man har brug for. Dette gør det nemt at installere sit hjemmelydsystem i hvert fald på den front.

Den generelle opfattelse i blandt eksperter synes at være, at lyden ikke tager synderligt skade ved at blive transporteret over længere afstande. Dog skal man være opmærksom på, at man bør vælge et tykkere kabel, hvis det skal løbe imellem forstærkere og højtalere. Dette har mindre betydning, hvis AUX kablet skal løbe imellem lydkilde (eksempelvis en computer, tv eller iPod) og forstærker.

3 meter AUX kabler

2 meter AUX kabler

AUX kablets kvalitet

At bedømme lydkvalitet er en svær størrelse at arbejde med. Hvad der lyder godt i nogens ører, lyder skidt i andres. Det er derfor svært at opstille generelle guidelines omkring forskellige kablers kvaliteter, da disse ganske simpelt varierer for meget til at danne et generelt billede. Besøger man diverse HIFI-entusiast forummer, ser man da også, hvordan diskussioner omkring kabelkvalitet lynhurtigt kan udvikle sig til mundhuggeri. Vi vil derfor holde os til den holdbarhedsmæssige del af sagen i denne guide. Og her er der kun kort at sige, at man i nogle tilfælde gør sig selv en tjeneste ved at gå en prisklasse op, men ikke i alle tilfælde. Er man ikke lydentusiast, og skal lydkablet hænge et sikkert og uberørt sted, så vil mange brugere uden tvivl kunne nøjes med de helt billige AUX kabler på markedet. Skal man derimod flytte meget på kablet eksempelvis imellem flere lydkilder, vil man ofte kunne drage fordel af at vælge et AUX kabel i lidt mere robust kvalitet. De helt billige kabler har ofte en meget kort levetid, hvis de udsættes for slid og stød. Det er derfor meget en vurderingssag, hvor solidt et kabel man har brug for at købe, og så naturligvis hvor mange penge man ønsker at bruge på et AUX kabel.

Hvis vi skal prøve kort at opsætte et par opsummerende tommelfingerregler, så kunne disse være:

  1. Køb et AUX kabel i den længe, som du har brug for. Lyden tager ikke skade ved at blive transporteret over længere kabler. Skal man bruge kablet imellem forstærker og højtaler, bør man dog overveje et tykkere kabel, da man risikerer at tabe signalstyrke ved tyndere kabler.
  2. Vurder kablets placering, inden du køber. Skal dit AUX kabel anvendes på udsatte steder, vil et af de dyrere og som regel mere robuste kabler ofte være en fordel. Skal kablet derimod hænge det samme sted konstant, vil mange brugere sagtens kunne nøjes med at bruge et af de billige AUX kabler på markedet.

Forhåbentligt har den lille guide kastet lidt lys over, hvordan man får fat i et passende AUX kabel. De simple små kabler, som har bragt så utroligt meget god lyd til lyttere over hele verden, er stadigvæk fantastiske den dag i dag. Samtidigt er de både billige og fås i mange forskellige længder. Der er masser af mulighed for at kaste ekstra penge efter dyre mirakelkabler på markedet. Som oftest gælder det dog, at man kan bruge sine penge mere fornuftigt andetsteds. Forstærker og højtaler har eksempelvis uden tvivl mere betydning for lydkvaliteten, end hvorvidt man bruger et kabel til 100 eller 500 kroner.

Alle vores AUX kabler